Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Korenje - Daucus carota L.
Uf, ne sejat korenje v listje, na listje, pod listje. Korenje + listje = polom! Iz lastnih izkušenj vam pravim.
Obnese se, če se naredi v listje jarke do zemlje, zalije jarek, poseje semena na zemljo in potem listavko/kompost/ fina zemlja/kombinacija finih stvari čez, da malenkost pokrije.
Glede setve na slamo ne bi vedel.
Obnese se, če se naredi v listje jarke do zemlje, zalije jarek, poseje semena na zemljo in potem listavko/kompost/ fina zemlja/kombinacija finih stvari čez, da malenkost pokrije.
Glede setve na slamo ne bi vedel.
Moj pomislek pri sejanju korenja na seno je, da, če semenčka padejo pod seno, potem seno verjetno preprečuje razvoj mladih rastlinic (kot pri zastiranju s senom , da preprečimo razvoj plevelov). Zato mislim, da je bolje, da seme ostane bolj na površini.
No, lansko leto sem jaz sejala korenje ene štirikrat: enkrat na sneg, drugič v zemljo, na gredo, tretjič/četrtič v gajbice (da bi bil pridelek boljši).
Rezultat:
- sejanje v sneg - niti ene rastline nisem zasledila
- sejanje na gredo - niti ene rastline
- sejanje v gajbice - tu sem šele ugotovila, zakaj moje korenje ne klije - vse kaleče rastlinice (klične liste) je pojedel polžji podmladek
- , Tako sem mlade rastlinice korenja v gajbicah pokrila s plstenkami in pridelala nekaj korenov.
Mislim, da slamnata/senena zastirka ni najboljša izbira, kar se polžev tiče. V letih, ko je še nisem uporabljala, s korenjem (polži) nisem imela težav. Tako sena za zastirko ne uporabljam več, pač pa listje. Korenje pa bom letos sejala na nezastrto gredo skupaj s čebulo. Grede tudi ne bom pokrila, z namenom, da se male zverinice ne bi zadrževale spodaj. Bom raje večkrat zalila._________________naredimo svet lepši
No, lansko leto sem jaz sejala korenje ene štirikrat: enkrat na sneg, drugič v zemljo, na gredo, tretjič/četrtič v gajbice (da bi bil pridelek boljši).
Rezultat:
- sejanje v sneg - niti ene rastline nisem zasledila
- sejanje na gredo - niti ene rastline
- sejanje v gajbice - tu sem šele ugotovila, zakaj moje korenje ne klije - vse kaleče rastlinice (klične liste) je pojedel polžji podmladek
- , Tako sem mlade rastlinice korenja v gajbicah pokrila s plstenkami in pridelala nekaj korenov.
Mislim, da slamnata/senena zastirka ni najboljša izbira, kar se polžev tiče. V letih, ko je še nisem uporabljala, s korenjem (polži) nisem imela težav. Tako sena za zastirko ne uporabljam več, pač pa listje. Korenje pa bom letos sejala na nezastrto gredo skupaj s čebulo. Grede tudi ne bom pokrila, z namenom, da se male zverinice ne bi zadrževale spodaj. Bom raje večkrat zalila._________________naredimo svet lepši
muha je napisal/a: |
Uh, čisto ste mi vzeli voljo do testiranja . Bom v vrsticah za korenje slamo majčkeno odmaknila, čeprav že sedaj ni nastlana preveč na debelo. |
No, pa imava. Kaj ne?
Jaz sem pa tako zavzeto nosil material. Vrstice, kjer naj bi bilo korenje sem si prav označil.
Nato pa še polži.
Torej se bo potrebno le pomujati.
In hvala za zapisane izkušnje.
Muha, bodi trmasta in ne nasedaj našim jadikovanjem in vseeno probaj malo zasejat na zamišljen način - boš prispevala eno zlato zrno v Gartlčevo zakladnico znanja.....
Velja tudi zate, Juglans Listje uporabljam na vrtu že dolgo let, a s polži zaradi njega nisem imela težav. Seno je pa druga pesem..._________________naredimo svet lepši
Velja tudi zate, Juglans Listje uporabljam na vrtu že dolgo let, a s polži zaradi njega nisem imela težav. Seno je pa druga pesem..._________________naredimo svet lepši
Ker se je obetal dež - pravkar tudi resnično dežuje - sem se potrudil in potisnil svojo malo trmo na stran.
Po načelu "stvori-rodi" sem si priskrbel tudi nekakšno listavko, ki je v resnici groba "malo ji še manjka" praprotnica z precej dodatkov poganjkov robide in enoletnih šib topola, leske, lipe, ... (lanskoletno kompostiranje, vendar bi po oceni še manjkalo nekaj toplih mesecev dela mikro in makro organizmov)
Skratka, za silo rešiti je bila uredu.
Potrudil sem se narediti čimbolj uglajene jarke v zastirko, vanje nasul to kao listavko v katero sem sejal seme. Nato pa sem vse skupaj še malo požokal, da se je seme malo vglobilo, da ne bo ostalo ravno na soncu.
Tako, več kot toliko ni šlo.
Sedaj samo še čakam. Pravzaprav moram v prihodnjih dneh njivo nekako vseeno ograditi, ker je preveč zanimiva za 4x4 raziskovalca.
@Figula, kar hecaj se
Po načelu "stvori-rodi" sem si priskrbel tudi nekakšno listavko, ki je v resnici groba "malo ji še manjka" praprotnica z precej dodatkov poganjkov robide in enoletnih šib topola, leske, lipe, ... (lanskoletno kompostiranje, vendar bi po oceni še manjkalo nekaj toplih mesecev dela mikro in makro organizmov)
Skratka, za silo rešiti je bila uredu.
Potrudil sem se narediti čimbolj uglajene jarke v zastirko, vanje nasul to kao listavko v katero sem sejal seme. Nato pa sem vse skupaj še malo požokal, da se je seme malo vglobilo, da ne bo ostalo ravno na soncu.
Tako, več kot toliko ni šlo.
Sedaj samo še čakam. Pravzaprav moram v prihodnjih dneh njivo nekako vseeno ograditi, ker je preveč zanimiva za 4x4 raziskovalca.
@Figula, kar hecaj se
Prva runda korenja in peteršilja sem včeraj tik pred dežjem sejala na njivo ,res da ko sejem v vrste sejem bolj na gosto, ko prvič prekopljem v začetku aprila tudi potem rastline malo bolj razrečim ,nisem pa z ničemer pokrivala ja korenja vedno dovolj razen tistih podzemni štirih nožcev nemoram ukrotit saj tudi pasti ne pomagajo so pač bolj pametne kot mi _________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Kok ste pridni. Jaz pa samo modrujem in čitam knjige (ravno zdaj odlično knjgo, ki mi jo je posodila Muha). Tako bom letos korenje sejala v poglobljene jarčke - stara modrost (iz te knjige) pravi, da se tako vlaga bolj zadržuje okoli semen. To mi bo še kako prav prišlo, ker posevka v začetku ne mislim zastirat. Varjetno bom med korenje posejala tudi por (prav tako prečitala v tej knjigi)._________________naredimo svet lepši
He, he, brbr. Jaz ga tako sejem že leta po "modrosti iz moje glave" Čez pa, če ni drugega, kar šoto ali drobno zmleto listje. Če je suša, pa še časopisni papir (zavarovan s protitočno mrežo ali kopreno) . Po kakšnem tednu hodim vsak dan kukat, če ga ni potrebno že odstraniti.
Sejala ga bom to nedeljo ali ponedeljek, tako svetuje koledar, vreme pa pravijo, da bo tudi mokro.
Sejala ga bom to nedeljo ali ponedeljek, tako svetuje koledar, vreme pa pravijo, da bo tudi mokro.