Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kaj naj rečem, kdor zna, pač zna. Jaz pa odkrivam toplo vodo :o_________________naredimo svet lepši
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Se opravičujem, da malo zasmetim s vprašanjem:
muha, s kakšno napravo pa zmelješ listje?
Mrožek in jaz na to tematiko sedaj odkrivava toplo vodo Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula: kar z avtomatom na nožni pogon Wink Laughing . Ko se fajn posuši, ga stlačim v vrečo in malo pocepetam po njej. Ampak biti mora res "poper-suho". Za tistih par gredic, kolikor jih lahko privoščim korenju, je materiala hitro dovolj. Drugače ga pa dobro zmeljeta tudi sesalec listja in kosilnica z nitko.
figula

hvala muha.
Nožnega pogona res še nisva imela v mislih, sesalca listja tudi ne, kosilnico pa Smile
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Menda šota dobro deluje na klitje korenčka. To mi je enkrat nekdo povedal. Verjetno drži vlago, in še malo zakisa zemljo?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kravzlj, pri sejanju, ki ga opisujem spodaj, je bilo v obeh primerih korenje sejano v zalite jarke in pokrito s šoto Confused

muha je napisal/a:
Hecno je to korenje Rolling Eyes . Na istem vrtu sem najprej jaz sejala Flakke, enkrat junija, par dni pred dežjem. Vzklil je v rekordnih 10 dneh. Na enak način je kak teden zatem prijateljica na sosednji gredi posejala Nantes in ga pridno zalivala a je vzklil po dobrem mesecu, spet šele potem, ko je vrt dodobra zalil dež.

Očitno so semena korenja zelo občutljiva na vlago in mogoče tudi ohladitev, ki jo prinese dež??

Zanima me, kako se mi bo obnesla letošnja zgodnja setev - to zadnjo soboto, ki jo pridno zaliva dež.
figula

Mene tudi!
Ste me shecali tukaj Smile in sem posejala korenje, zraven pa še malo pese in redkvice Rolling Eyes . Imela sem nekaj "plošč za jajca" in sem z njimi pokrila gredico. Na vrh pa še listje in praprot. Da bo topleje.
Najbolje, da na vse skupaj malo "pozabim, ane? da me ne bo preveč radovednost črvičila Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Jaz setve nisem pokrivala, je zuf opozoril, da korenček tega ne mara. V ta namen sem iznad jarčkov odstranila slamo in jo pustila le ob straneh.

Figula, bova primerjali (če bo kaj primerjati Confused Rolling Eyes Embarassed ).
figula

Bova! muha Smile če ne bo nič ven prišlo, bo itak seme krivo (buahahahaha)

Sem poslušala enega permakulturnega strokovnjaka - pravi, da s sinom nista zadovoljna, če se jima vsako leto kaj NE posreči - ker to pomeni, da se nista dovolj trudila delati in iskati kaj novega. TO! je pravi pristop, ane? Smile
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

brbr je napisal/a:
... Tako bom letos korenje sejala v poglobljene jarčke - stara modrost ...

Kaka je pa pretvorba iz poglobljene jarčke v cm? : )

Mi smo jih vedno sejali v cca 2cm jarek (jarček) in sem ravno letos hotel sprobati, da bi sejal kar po površini. Zgleda da so različnim ljudem različne stvari nove.
Odgovori