Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mandljevec - Prunus dulcis

Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Hej!

Ima kdo v osrednji Sloveniji mandelj? V dar sem dobil eno sadiko. Pa letos že odganja, sem videl jutri.
Upam da ne bo pomrznil.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Jaz imam dva, ki rasteta (že nekaj let) iz pešk dalmatinskih mandeljev.
Lani sta se dobro držala, ju žled ni poškodoval. Mogoče tudi zato, ker sta že dovolj razviti/odrasli drevesi. Cvetela še nista, so mi napovedali da traja od semena 10 let ... Sad
GregaS

Odgovor Napisal/-a GregaS »

Sam sem vzgojil drevo mandljevca iz plodu iz slovenske Istre. Najprej sem jih potaknil v vrt, po dveh letih pa sem jih presadil v sadovnjak. več kot tri leta je doživelo le eno drevo. Iz koščice jih je pa kalilo kar veliko. Zacvetel mi je mislim da po cca. 5 letih (višine cca 1,7m) in takrat je bil gor tudi že prvi mandelj. Nato je bilo vsako leto več mandljev gor, dokler mi ga ni po pomoti porezal očim, ker ni vedel, da sploh rodi. :vrti oči :( So bili pa mandlji zelo mali. Verjetno "divjaki". Je pa res lepo cvetel pred vsemi sadnimi drevesi. Nasajen je bil pa v bližini Celja.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Kravzlj je napisal/a:
Hej!

Ima kdo v osrednji Sloveniji mandelj? V dar sem dobil eno sadiko. Pa letos že odganja, sem videl jutri.
Upam da ne bo pomrznil.

LP
Jaz imam sorto Robijn in mi zaenkrat raste brez problema._________________Iščem zanimive sadne vrste...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi pri meni je že ozelenel, ... za dan ali dva. Včerajšnja noč ga je postavila na realna tla in je lepo osmojen. Torej Sad

Sicer pa je v teh nenavadno toplih dneh že pričela močno oživljati marelica, pa nekakšna nektarina (letos bi prvič cvetela - če bo kaj preživelo), tudi breskve so precej napete in asimina prav tako.
Kravzlj

Kaj narediti? jih zaščiti? Ali moliti? =)

Kravzlj

Kaj narediti? jih zaščiti? Ali moliti? =)

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

žegnana voda Laughing Laughing Laughing

.... no, ne vem kako bi bilo, če bi ga zacepil na kakšno slivo (recimo) višje na deblu tako, da bi imel samo mandljeve veje???
Morda bi mu češpljevo, pardon slivovo deblo ohranjalo malce bolj hladno "glavo".
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Ali ima kdo posajen mandelj (npr. na Gorenjskem), ki mu rodi? Katero sorto?
V sadnem izboru 2010 so navedene sorte Tuono, Supernova, Nonpareil, Ferragnes, Texas, Cristomorto, a nič ni napisanega o geografski primernosti, času cvetenja, temperaturni obstojnosti.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pomlad je zanesljivo tu...

Odgovori