Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

figula je napisal/a:
Bom še jaz tukaj vprašala. Imam leskev - kupljeno za rdečo - v resnici je zelena Sad . Dobila sem nasvet (hvala), da jo spomladi cepim z angleško kopulacijo.

Ni še pomlad, po nekaterih mnenjih tukaj pa postajam zaskrbljena, da nisem že prepozna da koga pocukam za "rdečo palčko". Moram pohiteti?

Jaz imam vsako leto precej novih rastlin,ki izraščajo iz korenin.
Je pa navadne,grmaste rasti NI zvita leska.Če še potrebuješ me spomni.Ko skopni sneg ti komot kakšno ven skopljem._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Hvala notranjka. Zaradi pomanjkanja prostora bom najprej poskusila s cepljenjem. Sem nabavila oster cepilni nož - me je strah ko ga samo pogledam. Še dobro, da je sneg in lahko cepljenje malo "odložim" Laughing (se čisto po človeško tolažim Cool )
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mislim, da je ena metoda pri leski tudi z grobanjem - torej, da vzameš mlado vejo, na sredi malo porežeš skorjo in na tem mestu zakoplješ (daš gor kamen ali zapičiš rogovilo) - nakar čez pol leta ali leto to upognjeno vejo, ki je vmes dobila na sredini lastne korenine, odrežeš in ločeno posadiš. Sem poskusil, rezultati so bili srednji, nekaj je ratalo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Cepljenje rdeče leske na običajno bo imelo (če bo uspešno) zlasti to prednost, da drevo (grm) ne bo imelo naokoli vse polno koreninskih izrastkov. Grm moje zelene leske se navidezno širi iz ene in iste korenine in bi ga, če bi se potrudila, najbrž lahko vzgajala tudi kot drevo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

muha, točno nekaj takega bi si tudi sama želela. Bolj drevo kot grm, ki bo "povsod ven lezel" Smile
TheChemist

Odgovor Napisal/-a TheChemist »

Kdaj pa je pravi čas, da se cepi češnja in katera tehnika bi bila dobra spomladi?

Cepiči so bili nabrani pred kratkim in spravljeni v hladilniku. Slišal sem da je za češnjo menda odločilen ravno čas cepljenja in moraš na rastlini kamor se bo cepilo, opazovati popke, da ravno prav nabreknejo in takrat cepiti.

V vasi imamo eno češnjo, staro kot zemlja in plodovi so res črni kot saje. Zelo rad bi jo letos nacepil na našo.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Včasih so rekli:" Ko se za pusta naješ krofov pojdi in cepi češnjo" LP Vido.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

sadjarvid je napisal/a:

Mislim, da bo to prekmalu.
TheChemist, saj si si že sam odgovoril, kdaj bi bilo
najbolj primerno. Takrat, ko se brsti napenjajo in morda že
malce odpirajo,takrat je pretok sokov postal zelo intenziven
in je tudi uspešnost cepljenja zelo verjetna.

Poskusi različne tehnike, če ti drevo to dopušča, in preko tega boš
sam ugotovil, kakšen način ti bolj ustreza. Najpomembnejša je seveda natančnost, oster nož in da je potem to ustrezno povito in zamazano
s cepilno smolo
Če pa slučajno ne bi bilo uspeha, imaš popravni izpit avgusta ;)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

sadjarvid je napisal/a:

Meni se je takšno vodilo lepo obneslo, (100% prijem) in se ga kar držim.
TheChemist

Odgovor Napisal/-a TheChemist »

Skrbi me namreč zaradi tega, ker je vreme zadnja leta čudno. Tako se sprašujem, koliko stari reki še veljajo, glede na recimo letošnjo zimo.
Odgovori