Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Kaj bi se smejal! Dobra in poučna informacija!
Jaz sem posejal oreh (črni) v visoko gredo (kar tak mal...) No čez dve leti sem moral gredo podreti, saj je bla korenina 2x daljša od stebla in je rasla že naprej v zemljo!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Korenine vseh trdih lesov so povsod po svetu zelo iskane! Zunaj (no ja, predvsem v Ameriki) imajo zanimiv poklic, ruvanje, ali izkopavanje takih korenin. Iz njih se da izdelati nešteto okrasnih predmetov, od skodel, krožnikov, šatulj, platišč za nože, in še ...
Tudi nesramno drage furnirje Cool .

Pri nas se mi zdi še vedno najbolj poznamo puškina kopita iz orehovine Rolling Eyes .

"Najdragocenejša in najbolj zaželena je orehova korenina, del debla, ki je tik pod površjem zemlje"

http://www.oda.si/oda-drevesu/oreh/

LP_________________mfranc
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Cinija, pridružujem se optimistiu. To je najbolj smiselna razlaga kar sem jih slišal. Zelo verjetno je tudi glavni razlog zakaj je do vraže prišlo.

To, "da zato da sredinjske korenine ne more narediti tako močne" sem tudi jaz že slišal. Samo da je izpeljava iz tega bila, ker potem so pa lupine pretrde, ker iz globin minerale vleče. Mi je razlog "ker potem ga je pa težje izpuliti" neprimerno bolj smiselen. konec koncev lahko minerale ven vleče tudi iz te skale ki smo jo mi dali notri.

Me pa ne čudi zakaj so ga ruvali in ne kako drugače dobili ven. Če imaš na razpolago samo lopato, kramp, sekiro, vrv in mišice je neprimerno lažje odkopat in posekat stranske korenine, potem pa z vrvjo, par prijatelji in morda kakim konjičkom izruvati drevo, kot ga pa požagati in potem kopati do korenin.

Je pa vprašanje če je danes, v dobi buldožerjev in 20t bagrov to še smiselno.

Hvala tudi tebi muha za izkušnjo da je debelina luščine v premem sorazmerju z prisotnostjo kamnov. Mi je kar srček zaigral, ker do sedaj razen tistih kamnov ki sem jih jaz notri dal nisem še drugih videl, pa smo že kar orenk luknje kopali. No na koncu bom pa jamral da imam luščine pretanke pa da mi šoje skluvajo...
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ali so mogoče nekoč dajali posebne, posvečene kamne spodaj?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Nikakor nisem poučena o orehih, ampak morda imam eno pametno na to temo. Orehi lahko rastejo tudi 100+ let in naj bi glavna korenina zrastla tako daleč v zemljo kot je polovica debla dolga (ex. deblo 200cm= korenina 100m) nad zemljo._________________Dies diem docet
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cmru, saj ne misliš resno, veš, koliko je 100 km, četudi si mislila 100 m je to nekajkrat preveč. Že davno prej bi trčila na matično kamnino.
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Kravzlj je napisal/a:
Ali so mogoče nekoč dajali posebne, posvečene kamne spodaj?

To bo to Kravzlj.
Če si hotel imeti tanko lupino ,so morali biti posvečeni.
Ne znam si drugače razložiti._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ne, posrečeni kamni so morali biti Laughing_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Lansko jesen sem posadil oreh cepljen Fernor. Do danes še ni odgnal. Ali je to normalno, ali je to znak, da se je posušil?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Fernor je izrecno vzgojen kot zelo pozen. Naš jeseni sajeni je začel poganjati liste cca teden dni nazaj, lokacija MS. Od tistega mraza 26./27. je crknila približno polovica popkov.
Odgovori