Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

seba993 je napisal/a:
Kaksno preventivo in kurativo uporabljate proti padavici sadik?

Nič. Sem pa to že doživel. Ali je bil prepih... Mislim, da je bilo to krivo. Adijo Mare._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

seba993 je napisal/a:
Kaksno preventivo in kurativo uporabljate proti padavici sadik?

Mogoče si preveč zalival?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Razlogov za padavico je po moje lahko več: slab substrat, preveč mokrote, premočno sonce, pregnojenost, prepih (verjetno premrzel zrak), ....

V soboto sem moral nekaj sadik umakniti s sonca (za oknom seveda), ker so na hitro uvele. Navajene so na manj sonca in seveda manj zalivanja, zato je bilo močno sonce zanje kar šok. Še dobro, da sem bil v bližini.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Za mene osebno je Bicikelj naštel točno to kar je lahko narobe. Ja če nisi pozoren je hitro konec sezone._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jah, lastne izkušnje, ko sem bil "pameten" in preveč hotel. Sem nekaj let nazaj vrgel vse sadike stran in sejal ponovno. Pravzaprav ni bilo kaj metati stran, ker je vse poleglo in uvenelo. Seveda sem potem zamujal za kakšen mesec
No, pa takrat so bile bolj paprike. Čiliji še niso bili tako v modi. Rolling Eyes
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Sj ne da imam probleme sam sem clovek ki ce lahko bom uporabil preventivo. Letos od 46 sort po 10 semen pri vsakem se mi zdi da so se 2 prevrnile zaradi padavice. Prevec zalito ni ker zelo pazim na zalivanje. Lahko je tudi previsoka temparatura in prehitra rat ki pri meni ni._________________LP seba993
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Bicikel je napisal/a:
Razlogov za padavico je po moje lahko več: slab substrat, preveč mokrote, premočno sonce, pregnojenost, prepih (verjetno premrzel zrak), ....

Nič od navedenega! Padavico povzročajo glive, na spodnji povezavi pa si lahko preberete več o tem:

http://www.agroruse.si/vrtnine/plodovke/bolezni/

LP
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glive, da, a te za svoj razvoj s pridom izkoristijo vse, kar je naštel Bicikel. V kvalitetni in za vzgojo sadik ustrezni zemlji se jim bolj slabo piše.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Do kdaj pa obstaja nevarnost padavice? Kako velike sadike morajo biti, da padavica naj ne bi bila več nevarna?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zelenc, odkar za setve uporabljam kvalitetno kupljeno zemljo (Asef, Nehuhaus), ne vem več, kaj je padavica. Je pa bila pogosta ob setvi v nesteriliziran domač kompost.
Odgovori