Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kdo jo pozna ?
-
Fotke so bile narejene 14.11.2015 na Dolenjskem, velikost grma v višino cca. 1 m, kar nekaj let je vegetiral - od leta 2005, predvidevam da zato, ker je bil zraven cipres. Ko smo ga izkopali in presadili malo stran je začel spomladi 2015 cveteti, mislim da so bili beli cvetki, bom letos spomladi opazovala, ko pa je jeseni 2015 odpadlo listje smo šele opazili manjše črne jagode in nismo vedeli ali so užitne ali ne.
-
Imam še eno vprašanje. Ali je velikost te pitaje, stara je sigurno že 5 let, vsaj solidno? Imam občutek da se nikamor ne premakne v rasti, sem jo želela že presaditi pa sem opazila, da ni nobene panike, saj korenin skoraj da ni oz. je še ta loncek prevelik.
link do fotke:
http://www.mojalbum.com/simicitane/pitaja/foto/22968620
link do fotke:
http://www.mojalbum.com/simicitane/pitaja/foto/22968620
-
simicitane je napisal/a: |
Fotke so bile narejene 14.11.2015 na Dolenjskem, velikost grma v višino cca. 1 m, kar nekaj let je vegetiral - od leta 2005, predvidevam da zato, ker je bil zraven cipres. Ko smo ga izkopali in presadili malo stran je začel spomladi 2015 cveteti, mislim da so bili beli cvetki, bom letos spomladi opazovala, ko pa je jeseni 2015 odpadlo listje smo šele opazili manjše črne jagode in nismo vedeli ali so užitne ali ne. |
Še vedno vztrajam, da je črni trn. Poglej te fotke. Je?
-
Metuljc...
Mi je nerodno, ampak res ne vem, jagode na mojem grmu so se mi zdele malo rahitične in temnejše modre barve, skoraj črne, na teh slikah so pa takšne, da bi jih sigurno probala. Ne vem...res ne vem... je zelo podobno. Problem je tudi, ker ne vem točno kakšni cvetki so bili spomladi. Ali bi se dalo po kakšni lastnosti zdaj ugotoviti kaj bi to bilo? Bom šla jutri do tega grma in pogledam, če ima kakšne trnje? Ne vem razmišljam...
Mi je nerodno, ampak res ne vem, jagode na mojem grmu so se mi zdele malo rahitične in temnejše modre barve, skoraj črne, na teh slikah so pa takšne, da bi jih sigurno probala. Ne vem...res ne vem... je zelo podobno. Problem je tudi, ker ne vem točno kakšni cvetki so bili spomladi. Ali bi se dalo po kakšni lastnosti zdaj ugotoviti kaj bi to bilo? Bom šla jutri do tega grma in pogledam, če ima kakšne trnje? Ne vem razmišljam...
simicitane je napisal/a: |
Metuljc... Mi je nerodno, ampak res ne vem, jagode na mojem grmu so se mi zdele malo rahitične in temnejše modre barve, skoraj črne, na teh slikah so pa takšne, da bi jih sigurno probala. :) Ne vem...res ne vem... je zelo podobno. Problem je tudi, ker ne vem točno kakšni cvetki so bili spomladi. Ali bi se dalo po kakšni lastnosti zdaj ugotoviti kaj bi to bilo? Bom šla jutri do tega grma in pogledam, če ima kakšne trnje? Ne vem razmišljam... |
Kaj pa zdaj? Sem jo malo obdelal. Cvetel bo pa kmalu.
črni trn ima na vejah cca 5 cm dolge trne in je lubje zelo temno in hrapavo, listi so krajši in če se ne motim bolj mesnati. na sliki to ni opazit. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Streljam, ...... morda prav velikega kozla.
Meni ta grm deluje kot nekakšen liguster. Listi so nekoliko koničasti, predvsem pa me na to misel usmerjajo male stranske vejice na dolgih poganjkih, ki so v vzorcu ribje kosti. (karakteristika ligustrov)
Kakršnikoli trni (v resnici kratki poganjki končani z bodico podobnim brstom) bi to brez dvoma demantirali.
Če bo zadeva cvetela v kratkem (marec) pravtako.
Liguster cveti poleti v bolj ali manj koničastih socvetjih.
Meni ta grm deluje kot nekakšen liguster. Listi so nekoliko koničasti, predvsem pa me na to misel usmerjajo male stranske vejice na dolgih poganjkih, ki so v vzorcu ribje kosti. (karakteristika ligustrov)
Kakršnikoli trni (v resnici kratki poganjki končani z bodico podobnim brstom) bi to brez dvoma demantirali.
Če bo zadeva cvetela v kratkem (marec) pravtako.
Liguster cveti poleti v bolj ali manj koničastih socvetjih.