Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

ali je že kdo sadil zgodnji krompir - Vipava?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdrav
Pred dnevi sem ga očistila cim in ga dala v platoje v eno plast. Danes sem ga postavila na svetlo a še vedno hladno. Letos imam svoj krompir, bom videla, kako bo ratal. Mislim predvsem glede bolezni. Kaliti sem dala :
Kresnik 2,90 kg 65 kom
Dezire 7,50 kg 130 kom
Romano 5,5o kg 168 km
vijoličast 26 kom
sejančki lpmami 11 kom

pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1

Melona poročam, da sem hotela sama se prepričat kakšen je ta krompir. Kuhala sem ga 20 minut, olup ima zelo tanek. Ko sem ga razrezala sem dobila občutek, da sem ga preveč kuhala, da bo zelo suh. Tako deluje tudi na prvi pogled. Nič nisem solila, niti prej niti pozneje. Pojedla sva ga samega. V ustih nisem imela občutka, da bi bil suh, prej da je nekako kremast. Okus mi je zelo dober. Sem se kar videla nekje v naravi, kako sem si zakurila ogenj, okrog postavila kamne, gor pa "kastrolo" s krompirjem. Če pa ne bi imela posode, bi ga pa kar pečt dala.
Pravo doživetje mi je bilo okušanje tega krompirja.

pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, hvala, Cinija!

Že vidim, tudi Semenarna naj bi ga imela.
cinija1

Mi je pa rekla tista gospa od katere sem dobila teh nekaj krompirčkov, da ga je spekla neolupljenega in je bil čudovit.
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

malcek je napisal/a:
Sedaj ko se pripravljam krompir iti kupovat sem si še malo na garteljc šel prebrat, da kaj novega zvem. Pa je ura 1 zjutraj... Nisem mogel nehati zaradi pridnih semenark. Vse pohvale res!

Nisem čisto siguren koliko vam je uspelo krompirčkov (čebula<- čebulček, Krompir<-krompirček ali kako se temu reče) pridelati, da bi se zares upal vprašati če se da kakšnega za v Belo krajino dobiti.

Hm, če so semenarke pridne, kar tudi so, me zanima kakšni smo pa potem semenarji? Ker tudi ti obstajamo in upam, da se tudi za nas najde kakšen pridevnik. Cool

Drugače pa. Na kaj se pa nanaša tvoja prošnja? Bi želel z nekaj semenskimi gomolji priti do sorte, ali pa bi rad nasadil celo gredo?
V prvem primeru ti lahko kako pomagam, v drugem pa težje do skoraj ne mogoče. Semenske gomolje si namreč že v jeseni odberem in to v količini (št. gomoljev), ki jo imam predvideno, tako da posebnih viškov nimam.

Imam pa isključno stare sorte, ki so kakršne pač so. (pridelek, tekstura mesa, ...) Za mene so kar precej vredne, ker se mi zdi kot da bi posedoval delček preteklosti in lokalnih posebnosti, manj pa me gane (manjša) količina pridelka.
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Ja semenarji ste gotovo tudi pridni samo manj poveste, potem pa samo punce hvalim. Sicer pa ja. Zaželel sem si par (recimo 3) krompirčke, ki so bili vzgojeni iz semena. Če prav razumem je lahko tak krompir precej različen od svojih staršev.

Pa še to. Zadnjih par dni sem precej premišljeval zakaj je potrebna osvežitev krompirja (semenski, okuliran). Genetsko gledano je vsakoletna uporaba krompirja prejšnje sezone zgolj nadaljevanje istega bitja. Zakaj potem z leti začne pešati?
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Vedno maš mutacije in evolucijo.. Kljub temu da samo nadaljuješ z istim bitjem...

mnenje metulj bo zanimivo
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

forest727 je napisal/a:
Vedno maš mutacije in evolucijo.. Kljub temu da samo nadaljuješ z istim bitjem...

Ključna težava so okužbe z virusnimi in bakterijskimi, lahko tudi glivičnimi obolenji. Tudi kakšna mutacija je seveda možna, evolucija pa v nekaj generacijah ne igra vloge, sploh, če gre za vegetativno razmnoževanje.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

malcek je napisal/a:
Ja semenarji ste gotovo tudi pridni samo manj poveste, potem pa samo punce hvalim. Sicer pa ja. Zaželel sem si par (recimo 3) krompirčke, ki so bili vzgojeni iz semena. Če prav razumem je lahko tak krompir precej različen od svojih staršev.

Pa še to. Zadnjih par dni sem precej premišljeval zakaj je potrebna osvežitev krompirja (semenski, okuliran). Genetsko gledano je vsakoletna uporaba krompirja prejšnje sezone zgolj nadaljevanje istega bitja. Zakaj potem z leti začne pešati?

Hvala, hvala.

No, takšnih krompirčkov pa na žalost nimam. Škoda.
Saj se bodo javile. Ja, one so.
Odgovori