Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Poleg tega, kar je naštela muha je potrebno po setvi potresti po substratu cimet v prahu. Ne preveč, ravno toliko, da je vidno.
Pri meni se je zelo obneslo in ni že leta nobenih tozadevnih težav.
Klima pri kaljenju je namreč izjemno ugodna- velika vlažnost in višja temperatura, kar ustreza praktično vsemu.
Enak postopek ponovim po pikiranju posameznih rastlinic.
donkey
Prispevkov: 83
Pridružen: Po Apr 20, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a donkey »

labia je napisal/a:
Poleg tega, kar je naštela muha je potrebno po setvi potresti po substratu cimet v prahu. Ne preveč, ravno toliko, da je vidno.
Pri meni se je zelo obneslo in ni že leta nobenih tozadevnih težav.
Klima pri kaljenju je namreč izjemno ugodna- velika vlažnost in višja temperatura, kar ustreza praktično vsemu.
Enak postopek ponovim po pikiranju posameznih rastlinic.


Deluje smiselno, bom poskusil, hvala. palec gor
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
Do kdaj pa obstaja nevarnost padavice? Kako velike sadike morajo biti, da padavica naj ne bi bila več nevarna?


Iz prakse lahko rečem, da nevarnost padavice obstaja vse dokler sejanček ne začne razvijati prvih stalnih lističev. Še največ mi jih je
pocrkalo (padavica), ko sem presajal rastlinice, ki so imele razvite samo kotiledone Crying or Very sad
Zdaj sejem v lončke prostornine 0,8 dl, ki jih do 3/4 napolnim z namenskim setvenim substratom (znamka ni pomembna), po vzniku
površino substrata prekrijem s približno 5 mm plastjo Vermikulita (zadrževanje vlage in zaviranje razvoja alg ter plesni), v večji lonček pa
presadim komaj, ko rastlinica začne nastavljati tretji par stalnih lističev. Dokler so v setvenih lončkih kjer rastejo v samo okoli pol decilitra
substrata, zalivam minimalno (bolje enkrat pošteno, kot večkrat po malo!) in sicer na vsakih šest dni. Zalivam na ta način, da lončke enostavno
delno potopim v vodo, substrat pa se skozi luknjice v dnu po minuti ali dveh prepoji ravno toliko kot je potrebno. Od kar delam na ta način, ne poznam več padavice. Cool


LP
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Sklepam namreč, da se to lahko dogaja dokler so stebla še drobna. Kasneje, ko pa dobivajo temnejšo barvo, pa so morda dovolj močna, da rastlino držijo pokonci.

Omenim pa naj še moj lanski primer v tem času (sadike cca 10cm). Takrat sem namreč imel izredno veliko težav z mušicami okoli sadik, delno mi jih je uspelo odganjati (no, lepiti...) na rumene lističe. Uporabljal sem Substral Naturen substrat. Letos pa teh težav nimam čisto nič in ni nikjer nobene mušice. Uporabljam pa Plantelin Start substrat.

Morda sem imel zgolj smolo in lani v paketu s substratom dobil še zalogo mušic, zanimivo pa je, da se je podobno dogajalo tudi pri prijatelju. Zadevo je rešil enako kot jaz - zamenjal je substrat in "adijo" mušice...
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Bo v redu če bom imel en teden stare rastline v svetli sobi na temperaturi cca 15-16°C ali je to prehladno?
Sedaj jih imam na 18-20° vendar je v tem prostoru bolj malo svetlobe in se že pretegujejo.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

15-16°C je čisto vredu, sploh za krajši čas. Jaz imam večino še na nižjih temperaturah (13) ves čas, ker enostavno ni prostora za vse na toplem in svetlem. Samo par izbrancev je v vsaj približno ustreznem okolju. Rolling Eyes
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Trocki je napisal/a:
Bo v redu če bom imel en teden stare rastline v svetli sobi na temperaturi cca 15-16°C ali je to prehladno?
Sedaj jih imam na 18-20° vendar je v tem prostoru bolj malo svetlobe in se že pretegujejo.


Čisto v redu. Bodo vsaj nekaj časa malo počasneje rasle, kajti do začetka maja in do končne zasaditve je še daleč. Smile
thag
Prispevkov: 345
Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a thag »

Pozdrav Smile
Sem nov na forumu, kakor se neizkusen v gojenju čilija. Letos je prvo leto, ko se nekoliko bolj resno lotevam zadeve. Nor sem na pikantno hrano, Prvič sem ga imel 2 leti nazaj, ko sem kupil sadiko konec avgusta v Pulo, nimam pojma kaj je bilo. Lansko leto ki semena le teh feferonov niso vzklila, tako da sem inel samo cayenske. Letos pa imam vec kot 10 vrt, nekateri so ze vzklili drugi ne. Zal ne poznam imena vseh. Bom nastel nekajnza katere vem
Cherry bomb
Fatalih
Habanero orange
Scorpion
Carolina reaper
Cayenne
Sladki feferon

Kot sem rekel imam se sorte za katere ne vem kateri so. Eni so podobni tabasko feferonom drugi so podobni tabascotom vendar rastejo navzdol eni imako bele vodoravne crte... kakorkoli to bom ugotavljal ko bom imel plodove.
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

thag, malo jih poslikaj. Mogoče ti jih bodo znali tile naši "stručkoti" tule prepoznati, ker je nekaj pravih "mačkov" za te stvari. Wink Very Happy_________________
thag
Prispevkov: 345
Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a thag »

Bom prilepil slike ko bodo plodovi, da lahko poslikam, sedaj lepim lanske slike, kar sem uspel izbrskati. Bom pa poslikal ko bom imel plodove, pa bom povprašal kaj je kaj.


Tale ne vem kaj je, je bil edini plod te rastlince. Obstaja verjetnost, da je navadna paprika saj plod ni bil pekoč.


To je Cayenne, trenutno na prezimovanju.


Ta nimam pojma kaj je, za tele sem mislil, da so kot tabasco, so pa prišli pol rdeči ven.


Tega sem ga dobil in dal na sušenje. Ne najdem nikjer kaj bi lahko bil.


tako je bilo pred kakšnim tednom


Fatalihi
Odgovori