Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Biološko aktivno oglje
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Cau folk!
Evo, se javljam po dolgem cajtu. Nov vrt na novi lokaciji je koncan in ze testiran 3 mesce. Zelenjavnega je cca 30m2. In vanj sem vdelal skoraj 1m3 oglja. Bomba. Ce bi ga imel se, bi dal duplo.
Poleg vsega nastetega je najpomembnejsi vpliv oglja, da zemlji trajno zvisa cation exchange capacity.
Lp vsem
Evo, se javljam po dolgem cajtu. Nov vrt na novi lokaciji je koncan in ze testiran 3 mesce. Zelenjavnega je cca 30m2. In vanj sem vdelal skoraj 1m3 oglja. Bomba. Ce bi ga imel se, bi dal duplo.
Poleg vsega nastetega je najpomembnejsi vpliv oglja, da zemlji trajno zvisa cation exchange capacity.
Lp vsem
Ja, tisto oglje je se mokro, saj sem ga takoj po kuhanju zalil z vodo. V nasprotnem primeru bi zgorelo do pepela =)
A je nujno ga posusiti? Eni mi svetujejo da ja, zato sprasujem se vas.
Problem je, ker doma nimam gnojnice, komposta itd... Razmisljam pa, da bi si naredil kompostnik.
A za bioencim, lahko dam v isto posodo kot bom dal fermenitrat EM(seveda ne istocasno), tudi bioodpadke z dodanim sladkorjem in vodo? Ne rabim dodati se EM?
Kaj pa glede sirotke? A je vredu ta kupljena v trgovini, ali je potrebno imeti domaco od kmeta?
A je nujno ga posusiti? Eni mi svetujejo da ja, zato sprasujem se vas.
Problem je, ker doma nimam gnojnice, komposta itd... Razmisljam pa, da bi si naredil kompostnik.
A za bioencim, lahko dam v isto posodo kot bom dal fermenitrat EM(seveda ne istocasno), tudi bioodpadke z dodanim sladkorjem in vodo? Ne rabim dodati se EM?
Kaj pa glede sirotke? A je vredu ta kupljena v trgovini, ali je potrebno imeti domaco od kmeta?
primorc je napisal/a: |
J... po kuhanju zalil z vodo. V nasprotnem primeru bi zgorelo do pepela =) A za bioencim, ..., tudi bioodpadke ...Ne rabim dodati se EM? Kaj pa glede sirotke? A je vredu ta kupljena v trgovini,.... |
Vsa zelenjava (še posebej domača nešpricana) vsebuje mikroorganizme, ki gredo v odpadke skupaj z olupki ipd. Ti mikroorganizmi so tisti, ki se namnožijo in fermentirajo kuhinjske odpadke za bioencim.
Sistemi narejeni za biochar ugasnejo sami. Oglje nikoli ni ogroženo, da do zgorelo KER NI DOSTOPA ZRAKA (kisika). Poglej si po youtube za "biochar". Tvoj sistem, kot je videti, je podoben. Potrebna bi bila sprememba in sicer vsaj pokriti bi moral les(oglje) s pokrovom, ki pa pušča pline iz lesa, torej ne zadihtat. Če ne more zrak notri, potem oglje ne more pogoreti v pepel.
Bioencim je iz kuhinjskih odpadkov, sladkorja in vode. Lahko uporabiš npr. tiste balone z vodo (5L, 6L oz. 7L), ki jih na morju prodajajo s pitno vodo. Lahko uporabiš kanto od 5L kisa za vlaganje ali 5l od destilirane vod ali,..... Lahko tudi v 2lit plastenko od kokakole. Ali celo OČIŠČENO kantico od vitrexa, kantico 5lit mila za roke, mehčalca za perilo, tekočega detergenta za pranje perila,... In seveda 3 mesece fermentacije in nato še 3 mesece blage blage fermentacije precejene tekočine.
Kar pač imaš. Gre bolj za filozofijo kot za šparanje na stroških. Naučiti se uporabiti kar imaš, tako za plastenke kot za sestavine. No, sladkor pač le moraš kupiti.
Zopet uporabiti kar "imaš" t.j. mleko (če bi imel kravo). Potem lahko to kar dobiš, namnožiš v litre in litre.
Lahko naribaš zelje, zaliješ z vodo in pustiš 4 dni, dobiš podobno kot sirotko samo drug okus. Lahko zopet namnožiš v par tednih.
Sirotka: Vzemi 1lit plastenko (ne alpskega) mleka. Naliješ v posodice, dodaš malo jogurta (lahko pa žličko tekočine od zelja), pustiš par dni in naredi se kislo mleko oz. jogurt in če je to še kakšen dan čez se izloči precej sirotke.
Pri kisanju mleka gre za fermentacijo, to pa je tisto, kar želiš spoznavati. Fermentiranje mleka, fermentiranje kuh.odpadkov, fermentiranje beljakovin (ribe za foliarno gnojilo), fermentiranje raznih zelišč (za rast, proti škodljivcem, za odpornost,...), fermentiranje kuhinjskih odpadkov s posipom (organko), fermentiranje EM z otrobi (posip),...
Vse je fermentacija, je pa delo tudi "malo" packasto.
Sod je že zaprt zgoraj, da ni dovoda kisika. Polet tega so na dnu soda zvrtane luknje da lahko lesni plini gredo ven. Problem je pa v tem, da bi želel takoj za eno rundo, kuriti še drugo in tretjo v istem dnevu. Zato moram oglje še vroče stresti ven in takrat zagori. Zato ga polijem z vodo, da lahko naredim v enem dnevu več rund. Pustil sem tudi čez noč v sodu in ko sem zjutraj, torej recimo po 10-12 urah, stresel ven je še vedno zagorelo =)
Super, bom začel pri Organku, da zadevo spoznam, nato pa bom poskusil tudi ostale variante.
Super, bom začel pri Organku, da zadevo spoznam, nato pa bom poskusil tudi ostale variante.
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Sem tudi sam prideloval bio oglje in ce si zadeve ne vzames za zabavo je kar resno delo da pridelas zadovoljive kolicine. Zato naj povem, da je za tiste, ki nimate casa ali volje tega poceti sami a bi vseeno radi izkusili ucinke terre prete na svojem vrtu, na voljo resitev. Po mnenjih nekaterih predraga, za nekatere pa sqprejemljiva. Pri nas (v slo) se ze da dobiti kubicni meter aktiviranega biooglja, ki vsebuje do 30% komposta po vroci metodi za 150eur. Drobljeno na do 5mm.
Zjutraj pravi mrožek: nekdo je po stopnišču polil alkohol ?? in čez nekaj ur najde krivca - lonec, v katerem aktiviram oglje (ker je zunaj še premrzlo).
Znabiti, da sem po svoji navadi pretiravala (ups) z vsemi dodatki, ki sem jih umešala. Resno se "dogaja", trenutna temperatura je 39 stopinj in diši po sladki fermentaciji.
Upam, da sem na dobri poti da pridelam dobro bio-oglje. Ali bodo rastline rastle zdrave ali pa pijane - nekaj že bo
Znabiti, da sem po svoji navadi pretiravala (ups) z vsemi dodatki, ki sem jih umešala. Resno se "dogaja", trenutna temperatura je 39 stopinj in diši po sladki fermentaciji.
Upam, da sem na dobri poti da pridelam dobro bio-oglje. Ali bodo rastline rastle zdrave ali pa pijane - nekaj že bo