Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zasaditev novega sadovnjaka

Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Aja, da ne pozabim.
Ne pozabi na Varuhe tvojega sadovnjaka! Ptičje gnezdilnice, prostor za čebele samotarke. . . .
Le tako boste skupaj ubranili nasad ,)_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Jaz, ce ze, bi dal simetricno razporeditev (se pravi sadike na tri metre na obe strani glede na NF), tako da dobijo priblizno enako kolicino dusika vse rastline (meni se recimo zdi, da tiste rastline ki so blizje NF dobijo vec dusika od tistih ki so dlje). Vmes pa lahko zasadis maline, borovnice,...

NF -> nitrogen fixer
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Se strinjam s Kravzlj-em.

Dovolj ptičjih hišic in čez zimo lojna pogača na vsakem drevesu -> daleč najboljše špricanje kar jih je.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ptičje gnezdilnice, krmilnice, lojne pogače, mogoče kakšna visoka preža za ujede.
Če bi šel še bolj v to, kakšen vodni element, hotel za žužke. . ._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kako je uspelo?
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tudi mene zanima, kje ste dobili Toptaste? Iščem Hanito, pa je nikjer ne dobim.

Moje izkušnje z zasaditvijo travnika v sadovnjak: kupljene mreže proti voluharju zdržijo tri leta, ko bi morala jabolka obirati, jih izpulim. na podlagi mm111 dobiš sadje že tretje leto, če veje upogibaš.
Letos je mož prevzel kopanje lukenj in skopal jame 1m x 1m, sami smo naredili škatle iz kupljene močne mreže, prejšnji vikend sem posadila Karneval in Merkur, žal na podlagi m7.

Spomladi pa dobim po zaslugi sadjarjaVida eno sorto na sejancu in še mogoče eno sadiko jablane s kar nekaj zgodnjimi sortami na njej. Sadjarji ste res zakon, ki vam uspe cepljenje.
Nameravam kupiti še Redlove jablano, pa je to kar misija nemogoče oz. jo bom dobila. Upam.
Ker še nisem prišla do pridelka orehov (enega kupila pri Podobnikarju, enega sama vzgojila iz oreha, podarjenega na srečanju, eden se je sam zasejal), bom kupila Fernette in Fernor. Raje bi samooplodne, ampak jih ni. kaj menite o izbiri sort?

hruška Condo na sejancu je imela že dve leti plodove, žal so odpadli in jo napada hruševa bolšica (saj tako so mi rekli, črnorjave pege po listih, plodovi tudi rjave pege), junijska lepotica je imela letos, stara dve leti, 9 hrušk. njamsi

Škropila nisem skoraj nič, zato imam raka po deblih, letos Dolenjska voščenka - jabolka so jeseni odpadla vsa. Sem pa navkljub breskovi kodravosti letos dobila eno gajbo lepih breskev, eno pa nagnitih. Poškropila sem že z bakrom. Nujno je treba letno nekajkrat škropiti, je moja ugotovitev. češnja je odvrgla vse liste julija. Bo treba škropiti.

Nasad je oddaljen od kraja bivanja 1,30h, star šest let. Vrgla sem ven že tri jablane: grany smith, Opal in Pinovo ter domačo kutino, ker jih je voluhar totalno požrl. slednjim mrcinam je letos 18. komadom odklenkalo. češpelj še ni bilo, marelic tudi še nič, fige so tri leta pomrznile, četrto jih je požrl voluhar, kivi mi je pomrznil, bavarskega je moškega predstavnika požrl voluhar, ženski še raste.
prejšnja leta so se naselili vrabci zaradi nastavljenih sončnic, letos so prišle siničke, ki so skljuvale vse sončnice ob njivi, sedaj nas tudi obiskujejo.

toliko o mojem sadovnjaku. Skupaj imam 29 sadik._________________Lp, Živa
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

živa je napisal/a:
... žal na podlagi m7.

Žal? Kako si prišla do takega mnenja?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Živa

Kje si dobila jablano Opal?_________________lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Toptaste je pri nas ena od Malusa Vučja vas (www.malus.si), za drugo, večjo, se žal več ne spomnim, bi pa znal biti Rast Baznik. Toptaste je res dobra roba.

Hanito imata Baznik in Breskvar vpisano na svoji spletni strani, če to kaj pomeni (ni rečeno).

Mirosan naj bi imel Baya Marisa v loncu, sicer na M7 (danes bom tam verjetno).

Podobnikar ima trenutno neko odprodajo raznoraznih večletnih sadik jablan in tudi nek češenj, če ti kaj prav pride: https://www.viptrade.si/sadna-drevesnica-podobnikar/sadne-sadike-jesenskja-akcija
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Crtj, hvala, sem že vse preklicala. Baznik ima nekaj, ko bo konec deževja, se zapeljem tja.

Breskvar ima veliko opisanih sort, žal na zalogi pa ne.

ck, Opal sem dobila v drevesnici v Dorfarjih (Med Škofjo Loko in Kranjem).

Mravlja, m7 mi ne odgovarja, ker želim imeti večino na mm111 ali na sejancu. ampak sem vzela Karneval in Merkur, ker je bila samo ta možnost. merkurja sem vzela namesto Galiwe._________________Lp, Živa
Odgovori