Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Visoke grede
-
muhin predlog je pravzaprav na mestu ob teko zastavljeni nalogi visoke grede. a nisem mogla a da se ob tem ne nasmejim: "kao ono, nemaš šta da radiš pa šetaš visoko gredo in svoje teniske". lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda
Mi se ponavadi dolgo časa odločamo, jaz pa rad poslušam nasvete drugih.
Trenutno smo že pri dveh gredah, ena za jagode bo v okrasnem vrtu, imamo dovolj peščene površine za cca 2,5 x 1,2m veliko elipso. Mislil sem na 1,4m širine ampak jagode bodo prekrile obod in bo greda takoj 20cm širša. Glede višine se še prepiramo, eni bi največ 60cm, jaz pa vztrajam na vsaj 80cm. Vsi smo majhni in je višina kuhinjskega pulta po moje optimalna, jagode bodo še 5 do 10cm višje in se tudi za tiste pol m od robu ne bo treba sklanjati.
Vprašal bi glede globine zemlje za jagode, kolikor se spomnim, imajo plitve korenine. Zalivanje bi naredil s porozno cevjo.
- v tleh 4. pocinkani udarni tulci (kot jim pravijo v Obiju, kjer je eden 4,3€
- 9cm kvadrat impregnirani stebrički
- dno opažne plošče, na katerih bo bradavičasta folija na robovih zavihana navzdol, da bo voda odtekala
- obod Al. pločevina oblečena v impregnirane 6cm stebričke na žici (takšne imamo v okrasnem vrtu za ločnico med zemljo in peskom) Z notranjosti jih bom privijačil na pločevino. Obod bo na dno privit z distančniki zaradi hitrejšega odtekanja vode.
Mi se ponavadi dolgo časa odločamo, jaz pa rad poslušam nasvete drugih.
Trenutno smo že pri dveh gredah, ena za jagode bo v okrasnem vrtu, imamo dovolj peščene površine za cca 2,5 x 1,2m veliko elipso. Mislil sem na 1,4m širine ampak jagode bodo prekrile obod in bo greda takoj 20cm širša. Glede višine se še prepiramo, eni bi največ 60cm, jaz pa vztrajam na vsaj 80cm. Vsi smo majhni in je višina kuhinjskega pulta po moje optimalna, jagode bodo še 5 do 10cm višje in se tudi za tiste pol m od robu ne bo treba sklanjati.
Vprašal bi glede globine zemlje za jagode, kolikor se spomnim, imajo plitve korenine. Zalivanje bi naredil s porozno cevjo.
- v tleh 4. pocinkani udarni tulci (kot jim pravijo v Obiju, kjer je eden 4,3€
- 9cm kvadrat impregnirani stebrički
- dno opažne plošče, na katerih bo bradavičasta folija na robovih zavihana navzdol, da bo voda odtekala
- obod Al. pločevina oblečena v impregnirane 6cm stebričke na žici (takšne imamo v okrasnem vrtu za ločnico med zemljo in peskom) Z notranjosti jih bom privijačil na pločevino. Obod bo na dno privit z distančniki zaradi hitrejšega odtekanja vode.
Ker je zalivanje 80cm nad nivojem tal muka, moram narediti namakalni sistem. Vir vode je deževnica in potok, zato se mi zdijo pronicajoče cevi kriza, prej ali slej jih bo mulj zamašil. Razmišljam o alkatenu, ki bi ga navrtal, 2mm luknjice vsakih 15cm.
Glede globine pa nimam ideje, za berivko in flance bi morala biti globina največ 5cm, za zrelo solato cca 10cm. Kaj menite.
Sicer pa noge že stojijo, danes sem jih postavil v "plajbo" in podrl drevo, ki je bilo napotje.
Zabijanje pocinkanih klinov je in ni problem. Naša podlaga je ilovnata s kamenjem in mi je enega krepko nagnilo, skoraj vsi so se pa zavrteli in opazno nagnili. Z mecesnovimi kajlicami debeline 4 do 5mm, ki sem jih dal na dno in na vrh tulca za stebričke, mi je vseh 6 uspelo lepo spraviti v vertikalni položaj. Glede rotacije bi moral pa izbrati diagonalno postavitev.
Zgoraj pred, spodaj po "plajbanju"
Za stranice sem v Obiju dobil 3m dolge polokroglice, na pol prežagane so za prečno steno, cele pa za vzdolžno. Na vogalih sistem brunarica.
Glede globine pa nimam ideje, za berivko in flance bi morala biti globina največ 5cm, za zrelo solato cca 10cm. Kaj menite.
Sicer pa noge že stojijo, danes sem jih postavil v "plajbo" in podrl drevo, ki je bilo napotje.
Zabijanje pocinkanih klinov je in ni problem. Naša podlaga je ilovnata s kamenjem in mi je enega krepko nagnilo, skoraj vsi so se pa zavrteli in opazno nagnili. Z mecesnovimi kajlicami debeline 4 do 5mm, ki sem jih dal na dno in na vrh tulca za stebričke, mi je vseh 6 uspelo lepo spraviti v vertikalni položaj. Glede rotacije bi moral pa izbrati diagonalno postavitev.
Zgoraj pred, spodaj po "plajbanju"
Za stranice sem v Obiju dobil 3m dolge polokroglice, na pol prežagane so za prečno steno, cele pa za vzdolžno. Na vogalih sistem brunarica.
Oldi živio, tako visoko gredo še nisem videla in mi je zaradi tega nekako čudna. imenovala bi jo "nožna visoko greda". kako se bo obnesla boš zagotovo poročal. želim ti uspeha in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
jozekuch je napisal/a: |
Spoštovani Stene naslednje visoke grede bom naredil iz kopalita. Steklenih U profilov: širine 25 cm. Med »strokovnjaki« znanci vrtnarji se je vnela debata, ali med posameznimi profili pustiti 0,5 cm režo za zračenje, ali stike popolnoma zatesniti z za gredo neprijaznimi? materiali - s silikonom (povečanje nosilnosti, preprečevanje izsuševanja) - gumo (preprečevanje izsuševanja?. Enako vprašanje velja za vogalne stike. Prosim za nasvet. Hvala in Dob'r dan |
muha je napisal/a: | ||
|
Ne vem če povsem razumem, oz., če si najbolje predstavljam idejo, toda:
Prvenstveno naj bo izvedba podrejena stabilnosti in trajnosti, ker če razumem pravilno, je tu govora o steklu, ki je silno neprijazen material ob večjih težavah. (razbitje - črepine)
Z ozirom na zrakotesnost materiala bi rasnično koristile reže za "dihane" zemlje, vendar pa misli tudi na dejstvo, da se bo skozi le te zemlja rada vsipala na tla ali izven grede. Zato bi lahko na teh mestih ali pa čez in čez namestil filec ali pa kaj podobnega.
Reže bi služile tudi odvodnjavanju, še sploh če bo greda na prostem. V tem primeru bi bila bolša izbira za podlago čepasta folija, ki s svojo površino dodatno zagotavlja zračnost ob stiku s podlago in tako lažje odvaja prekomerno vlago. Jo boš pa mogel naluknjati, vendar tega ne delaj z žebljem, oz. če že, ga grej nad ognjem, da plastiko stopiš. Drugače se luknjice zaprejo nazaj in efekt je bolj skromen.
Nič ni narobe, če so luknjice premera 5mm.
Izsuševanje zemlje? Na vsak konec grede postavi po eno zalivalko, pa bo. ......... mislim za uporabljati in ne gledati !!!