Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kvalitetna lopata

malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Hvala lepa za nasvete. Mogoče sem pozabil povedati, da najbolj rabim lopato z navadnim ročajem (ročaj "I" : ). Največkrat kopljem luknje za drevesa in je potem že tako ročaj prekratek, kaj šele da bi imel štiharco. Štiham raje z vilami.

@Pepe: Seveda se da dobiti dober štil. Pri meni v gozdu jih je vse polno Very Happy Samo podreti, posušiti pa pooblati/postrgati. Me pa zanima kakšen "kolarski rezilnik" je imel tvoj oče: večjega ali manjšega? Če kdo pozna kako bolj pristno slovensko ime se tudi priporočam. Se mi zdi da so "kolarski rezilnik" na silo angleški "spokeshave" prevajali.

Glede olja za les si si prav zapomnil. Pri nas edino laneno olje samo od sebe polimerizira oz pogovorno se posuši (Sicer obstaja še tungovo). Sedaj mu sicer dodajajo stvari zato da je sušenje hitrejše. Liter pride pet eurov. Preverjeno pa deluje tudi navadno jedilno laneno olje (npr če postane žarko).Vse lesene štile tako zaščitim. Celo doma od metle. Jih pa mažem več plasti, ne da namakam. Zaščiteno pred vlago, umazanija se z lahkoto očisti, pa še obnovitveni nanos se naredi v pol minute.

@lpmami: že sam sem se najbolj nagibal h Krmelj kovačiji. Skrbi me edino če sploh imajo klasično lopato. Vsaj tule: http://www.kovastvo-krmelj.si/vrtnarsko/vrtno-orodje.html ni videti. Jih moram poklicati.

@nimam pojma: Glb, kakor gledam fotko se mi zdi kot da so narejene iz zlitine aluminija in masla. Čeprav pravijo da je vse treba enkrat poskusiti mogoče bi pa ravno to držalo : )

@zuf: ja fiskars sem tudi gledal. Sem jo celo našel http://www.amazon.com/Fiskars-Long-Handle-Digging-Shovel/dp/B000B6Q6BA/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1457379229&sr=8-3&keywords=fiskars+spade samo nisem je pa našel niti v Sloveniji niti v Evropi. Če se pa motim in se to da dobiti pri nas, bi jo pa vsekakor kupil.

@metuljc: kdor ne hodi na klepete v živo si je sam kriv da živi v zmoti Twisted Evil ! Če pa imaš kako kovačijo na zalogi se pa vsekakor priporočam za več infomacij.

@muha: jo sem se nasmejal. Hvala lepa, čeprav orodju verjetno škodujem ravno zato ker sem premalo silen ne zato ker sem preveč. Ko je človek zmatran ima najmanj občutka. Sicer pa ja: tako lopatam kot vilam krivim železni vrat. Toporišča lomim pa sekiram... (Samo tam pa nisem jaz kriv). S toporišči nimam toliko problemov, ker imam les rad in ga poznam in rad delam z njim. Na kovino se spoznam pa toliko kot na kleklanje. Bi sicer namesto tu na kakem drugem forumu spraševal kje se dobi dobro nakovalo in meh. Tako pa lahko le upam da kje dobim kako 100g težjo lopato po možnosti s temi grami na stičišču lopate in štila : )

Uf sem se razpisal. Sem pa hvaležen za vse odgovore. Če pa še kaj izvem bom pa še toliko bolj vesel.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tole sem imela v mislih, malcek. Kovaštvo Dornik, Radeče. Že zato, ker je ženska nosilka dejavnosti. Wink
Očitno sta pa 2, vsaj po spletnih straneh sodeč: na Jagnjenici 17 in 62, na prvi je Karol Dornik, na drugi Alenka Dornik.
Spomnim se jih s sejmov v naših koncih.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Če tule nimajo na zalogi tvoje izbire - bi jo sigurno lahko naročili:
http://www.fiskars.si/Vrtnarjenje-in-nega-okolice/Produkti/Zemlja-in-greda
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

@nimam pojma: Glb, kakor gledam fotko se mi zdi kot da so narejene iz zlitine aluminija in masla. Čeprav pravijo da je vse treba enkrat poskusiti mogoče bi pa ravno to držalo

Malček veš kaj,čisto nič te ne stane, če greš pogledat, lopata je težka, da je jaz z eno roko ne dvignem, res pa je fotka varljiva.Vse jame za sadno drevje, vrtnice in grmovnice sem v svojo ilovico skopala s tako štiharco, sem z vso težo stopala nanjo, pa se ni zlomila.Moj strojnik pravi, da je to cca 3mm inox._________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
malcek

Nimampojma imaš čisto prav. Obljubim, da si jo grem pogledat, če ne že kupit.

@Figula nimajo na zalogi... Sem jim pa pisal če lahko dobavijo in sedaj vrtim palce upajoč.
malcek

Metuljc, tvoj odgovor sem pa spregledal.
Ja tudi kovaštvo Dornik poznam. No vsaj enega od njiju. Sem imel eno manjšo špičasto štiharico in kljukec od njih. S kljukcem sem zadovoljen, z lopato pa ne preveč. Ni imela zavihanega roba kjer se stopa in je stopalo bolelo po celem dnevu. Se mi je pa preden je dobila noge tečem tudi začela kriviti. Če dobro pomislim mi je to v tem primeru celo všeč.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Fiskars boš našel v merkuju, bauhausu in podobih. Fiskars ima odlična vlakna za ročaje. Lahko in trpežno do amena.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Pred kratkim sem videl ta filmček :
https://www.youtube.com/watch?v=z7buTCULLeY

To je pomoje to kar iščeš Very Happy
Glede na to, da praviš da jih pridno lomiš zaradi svoje moči. Pridi k meni v kovačijo, pa si skuj svojo =) Moči imaš dosti. Mogoče po 3 dneh kovanja ne boš več tako lomil lopat Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enak problem smo imeli z našimi lopatami pri gradnji. Mož je zato eno, ki mu je najbolj sedla v roke, takole ojačal:

Prestala je nekaj deset kubikov betona (v mešalec in potem v škarpe) in vse tolčenje, ki spada zraven, če material noče dovolj hitro dol.

Trikotnik je narejen iz 2 delov, na vsaki strani ročaja eden. To bi ti lahko napravil že kovač, če jo boš kupil pri njem.
malcek

Evo Nimampojma, sem šel, videl in se najedel zarečenega kruha. Moram reči, da so v živo res neprimerno boljše videt kot pa na slikci. 2.5mm legiranega jekla. Na prvi pogled zelo solidno. V glavnem sem kupil tako lopato kot vile (oboje T-ročaj) in za to ceno ponujajo še 3 letno garancijo : ) Me prav zanima kako bo to šlo.

Še vedno pa iščem neštiharsko lopato. Tako z dolgim ročem. Zaenkrat mi je še vedno najbolj všeč tale: https://www.youtube.com/watch?v=lHShAVDmn1s
Dobim jo lahko že za 25$ (+140$ poštnine...). Tako da upam da mi odgovorijo iz fiskars zastopništva, če jo lahko kaj ceneje zrihtajo.

Muha tvoja ojačitev je pa plan B. 150€ je vseeno malo hudo za lopato dat.
Odgovori