Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič - Cichorium intybus

Odgovori
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Letošnjo zimo je radič na gredi lepo preživel.Nekaj ga je bilo pokritega nekaj ne.Žal radič v klasični betonski topli gredi(bila je nepokrita)ni imel te sreče.Kjer sem jeseni posadila radič so same luknje.Pri tem je zanimivo, da je blitva,katero sem tudi jeseni presadila v toplo gredo lepo zelena in nobena rastlina ne manjka. Question
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sladokusec očitno je radič, ne mara pa blitve, izbirčnež. No, je vsaj ta tebi ostala.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, pa se tale tvoj radič nič ne skriža s potrošnikom, ali pa ga ni v bližini?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Muha, pa se tale tvoj radič nič ne skriža s potrošnikom, ali pa ga ni v bližini?

Je v bližini, enih 30 metrov stran, a sem ga sproti kosila, drugi pa tudi. Kljub temu sem bila v dilemi, deliti seme ali ne. Ampak po temle sodeč, ki se je zasejal sam, bo skrižan morda le sem in tja kakšen.

Vseeno svetujem malo skepse: lahko, da prva semena niso skrižana, kasnejša pa, ker je potrošnik s cvetenjem malo zamujal.

Letos bo izgleda spet prezimila ena originalna lanska sadika in spet jo bom pustila semeniti. Eno leto se mi zdi, da še lahko obdrži kolikor toliko lastnosti, potem se bi pa res znal izroditi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Saj tudi če bo malo skrižan najbrž ne bo nič narobe._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sem dobil ta indigo radič (seme) in sedaj ne vem natančno kako to funkcionira.
Verjetno dela rozete, ki se jih potem reže. ALI to drži?
Ali je še kakšna posebnost?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Po rasti je podoben Palla Rossa radiču, posebnost, kolikor sem je zaznala sama, je le v tem, da ga lahko sejemo nekaj bolj zgodaj, ne da bi šel isto leto v cvet, da dobro prenaša poletno vročino. Tudi glave naredi bolj zgodaj in minimalno greni. Kupila sem ga predvsem zato, ker so ga predstavili kot "poletni radič". To zimo pa je dokazal, da ob kasnejši setvi tudi zelo lepo prezimi.

Prej sem ga vedno sejala v lončke, pikirala in presadila na gredo že kar lepe sadike. Razlog takega ravnanja je bil v tem, da je bilo v vrečki, ki ni bila poceni, vsega skupaj le 100 semen in nisem tvegala, da bi jih na vrtu 3/4 že v kličnih listkih popapcali polži. To, kar je prezimilo, se je (kot sem že napisala) zasejalo samo.

Glav jeseni nisem rezala, ampak le obrala skoraj "do golega" . Pred mrazom so se glavice še dvakrat toliko obrasle, da sem pridobila dodatnih par skled solate. Ampak tako delam itak pri vsem radiču.
juglans

O hvala, ravno to (okarakterizirana poletnost) mi bo prišlo zelo prav. Toda, kdaj natančno pa ga že seješ, oz. sadiš na vrt? Hočem reči, ga poletna vročina (avgustovska ali morda še julijska, če si tako zgodnja) ne dotolče?
Sprašujem nekoliko nerodno, češ, kot da ne vem, da rastline potrebujejo vodo. Ampak v primeru, da imamo normalno poletje, je pri nas ta čas zelo suho, saj nas še tako redke poletne nevihtice ne dosežejo, kot vas "lublančane". Sad

Kaj pa voluharji, ali je ta morebiti odporen tudi na njih? Laughing
(no, to bom reševal drugače)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans: ti se kar drži tega, kar je napisala metuljc.

Sama sem ga, mislim da, sejala tam enkrat v začetku junija, ko je za ostale solate pri meni prepozno. Pikirala kot paradižnik in presadila na vrt, ko so korenine spodaj pogledale ven iz lončka št. 9 (zalivala sem v podstavek). Okrog posajenih radičev sem dobro zastrla, malo sence je celo leto delala dvojno pletena protitočna mreža. Voluharja k sreči zaenkrat na tem vrtičku nimam, drugi pogoji mu niso delali težav.
juglans

Hvala 3M (metuljc, muha, mfranc)

To se pravi, da ga lahko nekaj malega že posejem, nato pa po korakih vse do poletja. No, saj moram nabaviti še katalonca, ki je skoraj neomejen vir grenkega perja. (regrad pri meni raste bolj slabo, razen tam, kjer kakajo lajavci)
Odgovori