Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Symbivit-mikorizne glive povečajo koreninski sistem rastlin

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V navodilih za doziranje piše 7,5 g na 1 liter substrata. Najbrž mislijo zajemalkico, ki je običajno priložena podobnim zadevam - tiste mičkene plastične, velike za dober naprstnik.

Še ne vem, če se bom sploh držala navodil. Za kaj večjega je tele pol kilce premalo. Ali bom naredila brozgo in vanjo pomakala korenine pred sajenjem, ali pa priporočeno količino močno znižala in vsaki rastlinici privoščila malo priboljška. Eni pa mogoče ob sajenju na vrt polno dozo, da bom imela primerjavo.

Še razmišljam in študiram .

Vprašanje: ali mikorizne glive na hitro opravijo svojo dolžnost in izginejo, ali pa se v soseščini korenin rastejo in množijo??
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Vprašanje: ali mikorizne glive na hitro opravijo svojo dolžnost in izginejo, ali pa se v soseščini korenin rastejo in množijo??

Bistveno bi moralo biti, da te, v kupljenem pripravku prisotne mikorizne glive to v resnici postanejo tako, da stopijo v mikorizo (torej tesen preplet njihovih hif s koreninicami (tam, kjer bi sicer morali biti koreninski laski) rastlin. Če je res kaj na tem, da bodo glive delovale, bodo le v tem primeru in bi torej moralo zadostovati že nekaj malega hif (premalo seveda spet ne), da bi vzpostavile mikorizo, torej simbiozo (=sožitje) s koreninami in se razraščale.
Če bi glive izginile, ne moremo govoriti o mikorizi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Torej je bolj smiselno z glivami založiti čimmanjše rastline, da se bodo te množile istočasno z rastjo sadik - razmišljam prav?
metuljc

Po moje bi moralo biti tako. Vem, da so poskusi s sajenjem (pogozdovanjem)bora pred leti v Kanadi pokazali bistveno boljši uspeh, če so korenine sadik poprašili s trosi mikoriznih gliv, kot v primeru, ko jih niso. Tako nekako bi moralo delovati.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole pojasnilo mi je pomagalo k odločitvi: dodajala jih bom sadikam ob pikiranju (saj ne bo prezgodaj, upam?). Bo pol kilce za celo mojo farmo dovolj Wink . Hvala Very Happy
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Po moje bo fajn če jih zalijemo še z malo neklorirane vode z raztopljenim sladkorjem. Po drugi strani pa jih verjetno lahko razmnožimo enako kot vse ostale coprnije, ki nas jih je zuf učil
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Jaz sem že uporabil ob pikiranju paprik. Sem pa za primerjavo pri dveh sadikah ki sta skupaj v lončku rastli jih razdelil preveril da sta si v vseh pogledih primerljivi in eni dodal drugi pa ne. Da vidimo če je kaj razlike.
metuljc

Aladin, ne bi rekla, mikorizne glive dobijo sladkorje in ostale organske snovi od rastline, s katero so v mikorizi, njej pa olajšajo (kar nekajkrat povečajo) privzem vode in mineralov iz tal. Poleg tega si izmenjujejo še biološko aktivne snovi (hormoni, vitamini,....). Dvomim, da bi povečana količina sladkorja v tleh stimulativno delovala na razvoj mikorize.
Obvezno mikoriznih gliv ne moremo razmnoževati neodvisno od simbiontskega partnerja (zato torej jurčkov ne moremo gojiti neodvisno od dreves, šampinjone pa lahko, ker niso mikorizni, ampak so saprobionti - žive od odmrlih organskih snovi).
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Hvala za tole razlago metuljc, malo me je odneslo Smile
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Jaz sem tudi podobno razmišljal kot vi. Če dodam glive takrat ko bom rastline presajal v 0,5l lončke se bo mikoriza naselila po koreninah in potem v presajanju v večje lonce oz. na vrt se bo širila naprej skupaj z koreninami.
Bom pa dal v par 10l oz. 15l loncev in tako malo za test. Ker če bi dal v vse ki jih bom imel in še na vrt, bi rabil več kot 5kg te zadeve, kar je pa precej prevelik strošek.
Odgovori