Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
najlepše je sedeti piti kavico ob rožicah in jih vhati slika nikoli in nikdar ne more odtehtat. in kot ponavadi kar vpraši robija kako je ko zaglaš čudovito lilijo na spletu jo kupiš ko pa zraste je pa čisto nekaj drugega. tak da na sliko jaz ne dam skor nič
Ja Yohnny se strinjam-na slikah so lepe-ko pa jo občuduješ v živo je pa lepota in vonj nekaj čisto drugega. Saj se ne mudi,ko boš dobil vse,pa pošlješ-jaz jih bom posejal in postavil v rastlinjak,tak da ni nobene panike.
Spoštovani, včeraj sem v Italiji kupila dve čebuli Alojzijeve lilije. A jih lahko posadim zdaj? Imam občutek, da bodo do jeseni zgnile.....lepa hvala za odgovor.
O lilijah nevem ravno dosti, lahko pa ti povem, da sem lani spomladi na sejmu kupila ene lilije in sem jih takoj posadila. Cvetele so malo kasneje. No ti sprašuješ o Alojzijevih lilijah. Z mojimi sem počela že marsikaj, pa mi niso nič zamerile. Pred cvetenjem so delali ene izkope in sem jih morala umaknit. Skopala sem jamo malo stran in kolikor sem lahko globoko izkopala in prestavila. Nič ni bilo narobe. Na tem mestu so bile do naslednjega leta in zopet sem jih prestavila na zdajšnje mesto. TTo je bilo spomladi. Kot sem rekla, mi niso zamerile in še vedno lepo delajo. Toliko ti lahko jaz povem lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Novalis nič ne čakaj, kar v zemljo z njimi. Ker zimo brez težav preživijo zunaj ne bo nič narobe. Letos verjetno ne bodo prav bohotno cvetele, ampak tako ali tako rabijo svoj čas da se "naredijo".
Alojzijeve lilije se praviloma sadi oz. razsaja poleti po cvetenju, vendar mislim da je to samo iz razloga da pač odcvetijo in jih potem brez škode razsadimo.
Lilije se sadijo spomladi od nekje sredine marca naprej in aprila,ter v jeseni oktobra in do prve zmrzali.Cvetela bo vsekakor,saj bo posajena glavna čebulica,,okoli nje pa bo naslednje leto nastalo nekaj manjših čebulic.Ne bo pa v prvem letu dosegla končne višine. Glede Alojzijeve lilije pa je tako.Je edina lilija,ki se sadi po 15 avgustu,do zime požene liste,ki ostanejo čez zimo.Posadimo jo samo toliko globoko da jo z zemljo pokrijemo približno za dva do tri prste.Zato bi bilo najbolje da jo do avgusta posadite v lonec in potem presadite na stalno mesto. Pri vseh lilijah pa morajo biti tla odcedna,ker ne marajo da se zadržuje voda..
Vsem hvala za nasvete. Sem tudi jaz brala, da se sadi bolj pozno poleti. Se pa bojim, da bom v loncu pozabila nanje in se bodo posušile Ali pa naj jih postavim z loncem vred nekam v vrt? Moti me samo to, ker se mi čebule zdijo nekam ,,steklene,, Sumim, da so bile morda v kakšni hladilnici malo na prenizki temperaturi. Sem opazila šele, ko sem jih prinesla domov. Ali pa morda take so in je z njimi vse v redu?