Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jogurt s pomočjo čilijevih pecljev
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Jogurt s pomočjo čilijevih pecljev
(Prenos iz arhiva)
Že kar nekaj časa delam domač jogurt s pomočjo kulture kupljenega jogurta. Čisto enostavno in gre takole: Zavrem domače mleko in počakam, da se ohladi. Naj bo še mlačno in ne hladno, kar pomeni 45 minut do ena uro ohlajanja. Nato vmešam kupljen navadni jogurt (bolši so tisti, ki imajo višji odstotek maščob), pokrijem s pokrovko in postavim na radiator (ki je topel in ni vroč). Poleti, ko radiatorji niso funkcionalni pa zavijem vse skupaj v brisačo. Mine nekaj ur in jogurt je narejen. Naj povem, da je kupljen jogurt, ki ga uporabim iz kakšne slovenske mlekarne. Enkrat sem namreč poslušala predavanja Antona Komata, ki je razlagal za neko tujo znamko jogurtov, da niso našli nič živega v jogurtu. S takšnim jogurtom to sigurno ne bi delovalo, če je to res.
No, ampak danes me je pa čisto sezulo tole:
http://it-takes-time.com/2015/01/how-to-make-yogurt.html
Jogurt lahko očitno naredimo tudi s pomočjo čilijevih pecljev. Gre zelo podobno kot v mojem postopku, le da namesto kupljenega jogurta dodamo čilijeve peclje. Predno jogurt postrežemo jih seveda odstranimo. Je komu to poznano, je že delal kdaj kaj podobnega?
No, za jogurt bom vseeno uporabljala svojo tehniko, je vseeno malo bolj enostavna. Za štos pa bom poskusila s peclji, ko bodo. Bi bilo pa zanimivo poskusiti narediti kurd s tamarindo (piše kasneje v komentarjih o tem), samo tamarinde pri nas verjetno ni za dobiti.
No, ampak danes me je pa čisto sezulo tole:
http://it-takes-time.com/2015/01/how-to-make-yogurt.html
Jogurt lahko očitno naredimo tudi s pomočjo čilijevih pecljev. Gre zelo podobno kot v mojem postopku, le da namesto kupljenega jogurta dodamo čilijeve peclje. Predno jogurt postrežemo jih seveda odstranimo. Je komu to poznano, je že delal kdaj kaj podobnega?
No, za jogurt bom vseeno uporabljala svojo tehniko, je vseeno malo bolj enostavna. Za štos pa bom poskusila s peclji, ko bodo. Bi bilo pa zanimivo poskusiti narediti kurd s tamarindo (piše kasneje v komentarjih o tem), samo tamarinde pri nas verjetno ni za dobiti.
Motiš se, tudi tamarindo se da dobiti.
V Ljubljani jo ima trgovina Kalček, pa mislim da tudi v neki azijski trgovini ki je v eni izmed hal BTC-ja. Imajo vsaj tamarindino pasto. Kolikor so mi pa pripovedovali pa se je dalo prav sadež kupiti pri gibanju Hare Krišna (če to še obstaja pri nas)
PS: Rad imam južno-indijsko hrano : )
V Ljubljani jo ima trgovina Kalček, pa mislim da tudi v neki azijski trgovini ki je v eni izmed hal BTC-ja. Imajo vsaj tamarindino pasto. Kolikor so mi pa pripovedovali pa se je dalo prav sadež kupiti pri gibanju Hare Krišna (če to še obstaja pri nas)
PS: Rad imam južno-indijsko hrano : )
Malček, to je pa super novica. Hare Krišna sem pa ravno v soboto videla na sejmu Altermed, tako da sigurno so še pri nas. Sedaj bom šla na lov za tamarindo, da vidim, če mi uspe narediti kurd. Ja, ta indijska hrana je njamsi (jaz žal ne ločim med južno in preostalimi indijskimi, čeprav so verjetno velike razlike).
No to počnem tudi jaz, samo da liter mleka s primešanim jogurtom dam v pečico ogreto na 50 stopinj in pustim čez noč. zjutraj vzamem iz pečice čvrsti polnomastni domači jogurt. Njami ima okus po smetani in je malo bolj kisel, ker pač ni sladkan.
Me zanima, kakšen bo s čilijevimi peclji.
Lp maja._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.
KARR
Me zanima, kakšen bo s čilijevimi peclji.
Lp maja._________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.
KARR
Zanimivi načina pridobivanja jogurta...
Jaz pa delam tako:
1. Sveže pomolženo mleko dam v čiste posode na sobno temperaturo, pokrijem in pustim pri miru.
2. Čez 1 dan do 3 dni (samia se odločim kako kislo vsebino želim imeti) je kislo mleko (jogurt) narejen.
3. Na površini se je nabrala maščoba, ki jo poberem previdno. To je KISLA SMETANA
4. Če jogurt dam greti na "tihi ogenj" pa beljakovine koagulirajo. Vse skupaj precedim in dobim MLADI SIR/skuta) in SIROTKO
5. Če skute ne pojemo, dam v posodo in malo soli, z rokami dobro zgnetem pa oblikujem trdo kepo (pritiskam in stiskam. To trdo kepo sušim nad kaminom. Na ta način dobim SUHI SIR podoben parmezanu
6. S skuto lahko filam poleti sveže paprike in zlagam v steklene kozarce tako, da vsako plast paprik s skuto še malo potresem s soljo. Na koncu pritisnem in pustim fermentirati. Tekočina mora prekrivati vsebino kozarca (če ni dovolj ntočim malo sirotke). In to je specialiteta.
7. Skuto lahko tudi konzerviram v slanici. V sirotko dam malo več soli in potopim trde večje kose narezane skute, da je tekočina čez skuto (čist pokrov malce obtežim)
8. Če kislo smetano ne pojemo, dam v posodo in miksam tako dolgo, da se maščoba loči od sirotke. Tako dobim SUROVO MASLO. (pomagam si tudi tako, da vsebino z malo vode dam v stekleni kozarec, zaprem in ko gledam TV tresem in potresam. Surovo maslo se hitro loči v kepe, vsebino precedim in dobim SUROVO MASLO IN PINJEVEC.
9. Če surovega maslo ne pojemo, ga pretopim na blagem ognju in dobim MASLO GHEE IN SIROTKO.
_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravjaNazadnje urejal/a Bety11 23 Apr 2016 13:32; skupaj popravljeno 3 krat
Jaz pa delam tako:
1. Sveže pomolženo mleko dam v čiste posode na sobno temperaturo, pokrijem in pustim pri miru.
2. Čez 1 dan do 3 dni (samia se odločim kako kislo vsebino želim imeti) je kislo mleko (jogurt) narejen.
3. Na površini se je nabrala maščoba, ki jo poberem previdno. To je KISLA SMETANA
4. Če jogurt dam greti na "tihi ogenj" pa beljakovine koagulirajo. Vse skupaj precedim in dobim MLADI SIR/skuta) in SIROTKO
5. Če skute ne pojemo, dam v posodo in malo soli, z rokami dobro zgnetem pa oblikujem trdo kepo (pritiskam in stiskam. To trdo kepo sušim nad kaminom. Na ta način dobim SUHI SIR podoben parmezanu
6. S skuto lahko filam poleti sveže paprike in zlagam v steklene kozarce tako, da vsako plast paprik s skuto še malo potresem s soljo. Na koncu pritisnem in pustim fermentirati. Tekočina mora prekrivati vsebino kozarca (če ni dovolj ntočim malo sirotke). In to je specialiteta.
7. Skuto lahko tudi konzerviram v slanici. V sirotko dam malo več soli in potopim trde večje kose narezane skute, da je tekočina čez skuto (čist pokrov malce obtežim)
8. Če kislo smetano ne pojemo, dam v posodo in miksam tako dolgo, da se maščoba loči od sirotke. Tako dobim SUROVO MASLO. (pomagam si tudi tako, da vsebino z malo vode dam v stekleni kozarec, zaprem in ko gledam TV tresem in potresam. Surovo maslo se hitro loči v kepe, vsebino precedim in dobim SUROVO MASLO IN PINJEVEC.
9. Če surovega maslo ne pojemo, ga pretopim na blagem ognju in dobim MASLO GHEE IN SIROTKO.
_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravjaNazadnje urejal/a Bety11 23 Apr 2016 13:32; skupaj popravljeno 3 krat