Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škropljenje - kaj, kdaj in s čim

Odgovori
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Ferdo hvala za ta podatek, jaz uporabljam to škropivo tudi proti cvetni moniliji na marelicah, ki pa se jim cvetni popki že odpirajo. Lani sem jo zelo učinkovito zatrl. Sicer je sedaj res čas za bakrene pripravke, ampak letos se sadje spet čudno obnaša, hruške so pri meni že tako razprte, da sem raje škropil z Ziramom, baker bi jih požgal (izkušnje iz lanskega leta).
Sem pa to sredstvo nabavil zaradi zatiranja zavratne pepelovke na jonatanu._________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

ferdo36 je napisal/a:
Mislim,da bo tvoja mešanica prešibka.Po podatkih Fitosanitarne uprave
bi bila primerna 0,6% mešanica,to je 30 ml na 5l vode.To je za sadje!
Premisli!

Tudi tole ne štimalo
Po moje bo prav 0,075% to je 3,75 ml na 5l vode
Luna Experience na češnjah in višnjah za zatiranje cvetne monilije (Monilinia laxa), ter za zmanjševanje okužb navadne sadne gnilobe (Monilinia fructigena) in češnjeve listne pegavosti (Blumeriella jaapii) v najvišjem dovoljenem odmerku 0,6 L/ha (0,2 L na 1 m višine krošnje na ha), od razvojne faze, ko so socvetja v balonskem stadiju, do razvojne faze, ko so plodovi tehnološko zreli za obiranje (BBCH 59–87), ob porabi vode do 500 L/ha na 1 m višine krošnje. Pripravek se uporabi v intervalu 7 dni
leskar

Odgovor Napisal/-a leskar »

Imam okoli 60-70 dreves različnega sadnega drevja, vendar škropim samo breskve proti kodravosti v jeseni in spomladi; in to z bakrom (cubrablau ali bordojska brozga). Zanima me proti katerim boleznim uporabljate zimsko škropljenje peškarjev z bakrenimi pripravki._________________Lep pozdrav, Leskar
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Jaz opravim prvo škropljenje z bakrovim pripravkom na peškarjih proti škrlupu in pepelovki. Z istim fungicidnim pripravkom pa opravim prvo zimsko/spomladansko škropljenje tudi na koščičarjih proti osnovnim boleznim kot so kodravost, luknjičavost, pegavost, cvetna monilija in rožičavost. Imam pa cca 35 različnih sadnih dreves. Kasneje se pa prilagajam situaciji in nastalim razmeram, enako tudi vrsti škropiv in možnosti mešanja le teh z insekticidi. Včasih to povzroča težave zaradi izbire škropiv in časa, ker na vikendu, kjer imam sadovnjak, nisem stalno prisoten._________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Ne vem kako škropite, pri nas so temperature prenizke za škropljenje, ali pa piha premočan veter._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Imaš prav.Vreme trenutno ni primerno za kakršno koli tretiranje,je pa res,da se je tudi brstenje skoraj ustavilo.Že v drugem delu tedna bo bolje._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

ferdo36 je napisal/a:
je pa res,da se je tudi brstenje skoraj ustavilo.

kar je odlično in ravno še zadnji čas, ali pa že malo čez.
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Pri nas sta zacvetela marelica in ringlo, kjub mrzlemu vremenu so čebele prisotne, opazila sem tudi dva popolnoma omotična čmrlja._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

No, ko je ravno toliko govora o zimsko pomladanskem škropljenju.

Zanima me v katerem stadiju (cvetja in brstov) je še sprejemljivo škropiti z bakrom?
In kaj se zgodi, če to opraviš prepozno? Ožigi le odprtega cvetja, ali morda tudi tistega, ki že kaže barvo, pa nabreknjenih brstov? Kako je s tem?

Ter minimalna temperatura? Načeloma velja za mejno 5°C, zanima pa me, če je kdo namenoma ali pa ne uspel poizkusiti v praksi tudi kaj nižjega? Koliko?

Težava so noči, ko je komaj da kakšno stopinjo nad ničlo, zgodnje drevje pa pričenja s cvetenjem.
Recimo, če kljub vsemu škropiš in nato računaš na oplodnjo kasnejšega cvetja. Je to računica brez krčmarja, ali pa bi le šlo skozi? Vsaj teoretično?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem lani spomladi škropil z bakrenim pripravkom dve češnji ki sta oddaljeni ena od druge 10 m, ena je Van druga pa Napoleon. Ni bilo dovolj toplo in je
Vanko skurilo, Napoleonki pa ni bilo nič hudega.
Vanka se je obrasla. Spomladi ne škropim več z bakrenimi pripravki teh dveh češenj.
Odgovori