Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Trenutno cveti...

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Robertino kako žive so te tvoje fotke. Čudoviti cvetovi
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Aparat sam ne bo delal nič boljših slik, če ne veš, kako deluje.

Vse orhideje (razen bele) so slikane pred oknom. Se pravi, da so osvetljene od zadaj, da svetloba proseva skozi cvet. Barve so živahnejše, cvet izgleda nežnejši. Osvetlitev, kakršno je ponudil aparat, sem povečal približno za 1 stopnjo, torej je bila slika po enostavni logiki aparata PREOSVETLJENA. Vgrajen svetlomer v aparatu je skalibriran po standardih, kjer je "idealno točna" osvetlitev umerjena na 18% sivo. Kaj je to? Nekje sem prebral, da ima teh 18% sive bel list papirja, ki je na gosto, popolnima potiskan s črnim besedilom. Če to drži, nisem preverjal. Pri trgovcih s foto opremo lahko nabavite prav za to namenjene sive "tarče", ki jih pridržite med aparatom in motivom (čim bližje motivu), z njim izmerite osvetlitev, izklopite avtomatiko in v ročnem načinu nastavite prej izmerjene vrednosti in s temi nastavitvami fotografirate želeni motiv. Pri tem načinu merjenja svetlobe, mora aparat videti samo "tarčo" in nič okolice.
Če na najosnovnejšo avtomatiko slikate bele motive, ali zasneženo pokrajino, bodo beli predmeti in sneg videti sivi. Za take motive se glede na izmerjeno osvetlitev, ki jo je ponudil aparat, brez skrbi posnetek preosvetli za okrog +2 stopnji. Rumene motive za okrog +1. Sicer pa zna vsak aparat takoj po posnetku jasno pokazati, kje je slika prežgana. Pri ogledu prežganine utripajo in takoj lahko ponovite vajo in nastavitve spremenite.
Pri zelo temnih in črnih motivih velja obratno. Posnetek morate PODOSVETLITI, drugače bo avtomatika črno "prebrala" kot 18% sivo in sama preosvetlila posnetek in namesto črnega bo motiv na posnetku izgledal sivo. Poizkusite slikati z osnovno avtomatiko v slabih svetlobnih pogojih, pozno zvečer, ko je sonce že zašlo in bi radi ujeli tiste čudovite temno modre in oranžne odtenke. Zelo verjetno bodo barve blede.

Brez računalnika (pri meni) ne gre. Odprem sliko, naredim najprimernejši izrez iz celega posnetka, skušam "zadeti" prave barve, popravim osvetlitev z orodjem Levels, malo navijem barve ( Wink ), pa je.
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Kar sem hotel povedati je izpadlo: za barve je najbolj pomembna dobra svetloba, ki jo zajamemo z ustrezno osvetlitvijo posnetka (podosvetlitev, normalna osvetlitev ali preosvetlitev - odvisno od motiva), da le ta ni "prežgan" ali premalo osvetljen in za ostrino mirna roka. Če nekaj od tega manjka, je posnetek v JPG formatu, kakršnega zapiše povprečen žepni aparat, težko "reševati". Če je aparat boljši in posnetek zapisuje v (izbirno) neobdelanem formatu (RAW), je precej več upanja, da glede barv in osvetlitve posnetek rešimo. Stresenega ni mogoče zadovoljivo popraviti.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Robertino, hvala za podroben opis!
Novinka

Moja danasnja pridobitev Jupi

Fotografija pa pac taka, kot jo jaz in moj telefon zmoreva ;-)

Nazadnje urejal/a Novinka 16 Feb 2017 08:09; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Joj, kako lepo in bogato cveti! Toliko cvetja na eni rastlini ni videti pogosto.
Novinka

Res je! Sem sla v Bauhaus. Samo po pladenj za mokre cevlje. Embarassed
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dobro porabljen cas... in nekaj denarja.
Upam, da na prvotni namen nakupa nisi pozabila Very Happy. Meni se je to ze zgodilo...
Novinka

Oh, tudi meni se je to ze pripetilo. Parkrat. Od takrat grem naprej po to, po kar sem prisla. Je pa pladenj za cevlje dobro odlagalo za nosit roze. Se predobro! Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Novinka, nekaj za dušo je pa tudi treba imeti, ne le za "nuco", no. Čudovita je, res. Naj ti dolga leta lepo uspeva.
Odgovori