Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

figula je napisal/a:
Zadnje čase se mi po glavi motajo vprašanja in dvomi o "strupih". Bo treba narediti podrobnejše raziskave .... najprej sem rekla: hmmmmm?? ko sem na enem permakulturnem blogu prebrala mnenje, da je listje iz dreves v mestih pravzaprav "neoporečno" odkar v bencin ne dodajajo svinca. Kaj točno vse je v izpušnih plinih?

In drugo - a kakšnimi barvili tiskajo knjige, brošure, reklame. Je vse to res še vedno strupeno? v kolikor ni uporabljen povoščen (gloss) papir?

Res, tale Marjory je od sile!

Takole povejo na AMZS glede avtomobilskih izpuhov:
http://www.motorevija.si/si/778/2597/Kaj_v_resnici_prihaja_iz_izpusnih_cevi_avtomobilov.aspx
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Super, hvala.
Torej se z uporabo katalizatorjev (http://www.motorevija.si/si/356/1839/25_let_katalizatorja.aspx) in ostalih filtrov zares zmanjšujejo škodljivosti do nekega min nivoja, ki ga je sploh možno dosegat.
Meni se zdi vzpodbudno Smile.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Melona, sva istih misli: z boso nogo štihati meni ne gre, čeprav vse leto hodim bosa. Ampak pri nas je šoder, morda ima ta bosonoga gospa bolj voljno zemljo Laughing !_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ta bosonoga gospa ima odlično zemljo. če pogledaš lopata gre v zemljo kot nož v puter in ko daje zemljo na trato je ta odličnega videza. drugo je če vso to "literaturo" daš v kako bolj slabo zemljo.

nasploh dvomim, da od tiskanega papirja brez dodatov pri tem mislim na karijolo komposta zadeva nebi funkcionirala. torej enako bi delovalo, če bi zasuli luknjo z ta isto prezračeno in premešano zemljo s humusom. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

Ta zemlja je pescena, prakticno sama mivka z minimalnimi kapacitetami zadrzevanja vode in verjetno ima papir res funkcijo spuzve, ki pomaga pri vzdrzevanju vlage v zgornji plasti komposta. To je pa tudi vse. Da bodo mikrobi to literaturo prebrali bo potrebna kar precejsnja kolicina dusika tako da z vidika hranil prav nic ne pomaga pri rasti, kvecjemu obratno. Bistvena je tista karjola komposta. Smile

Sem pa lani v dveh mojih luknjah kompostiral casopis in karton pomesan s kavo in malo drugih primesi. Zlate minice in kompostni crvi so v 4 mescih predelali pol kubika materiala v super kompost. Tako da ce je torta dobra gre hitro. Pa se krompir je med procesom v tem lepo rasel.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz imam na voljo ogromno zmletih računov iz pisarne. Pač bel papir potiskan z črno barvo.
In ga na veliko uporabljam za kompostiranje. In deževnike. Deževniki ga ljubijo.
Kompost pa tudi odlično dela.
Zdaj že drugo leto vozim vse organske odpadke ( večinoma tropine od šnopca, pokošeno travo, oglje, pepel ) na en kup. Pa vmes veliko papirja.
Pa v enem letu lepo skupaj pade v en kupček lepega komposta.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
leskar

Odgovor Napisal/-a leskar »

Melona je napisal/a:
Zanimivo, ampak rada bi videla to jamo, v kolikšnem času papir razpade, ko ga je kar takole nametala vanjo. Bi si mislila, da ga je treba vsaj razrezat in pomešat z odkosom ali čim podobnim. Kako pa je z barvami, ne pusti z vsem mogočim tiskan papir kakšnih ''strupov'' v zemlji?

Jaz sem delal v papirnici in vem, da je v papirju z vsakim letom več kemikalij. Kaj je s tiskom pa lahko samo predvidevam. Papirja in kartona zato ne uporabljam za kompost. Še za podkurit običajno le list časopisa in malo kartona._________________Lep pozdrav, Leskar
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ja, Leskar, tudi tule https://dk.um.si/Dokument.php?id=10644 je precej napisanega o izdelavi papirja. Brez kemije ne gre nikjer, moj kompostni kup bo pa še kar brez papirja. Če drugega ne, bo vsaj moj občutek boljši.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Seveda, sploh ko živimo v svetu brez kemikalij. Ker tovarne ne spuščajo nič v zrak, voda je neoporečna, hrana je popolnoma zdrava, avijoni ne spuščajo vsega v zrak nad mano.. . . .

Pač jaz uporabim kar mam, vem pa da ni vse lepo in čisto._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A ni nekdo, ki je delal v kartonaži, pred časom tu na forumu pisal, da je rjavi karton od embalaže precej varen?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori