Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Itak, Kravžlj, delamo, kakor najbolje vemo. Brez skrbi, ne mislim, da sem zaradi komposta brez papirja izvzeta iz vplivov vsega drugega, s čimer diha sodobni svet Wink .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami je napisal/a:
A ni nekdo, ki je delal v kartonaži, pred časom tu na forumu pisal, da je rjavi karton od embalaže precej varen?

Tale vest je iz leta 2009:

mfranc je napisal/a:
KARTON = PAPIR + ŠKROB Idea Wink

Sem se spomnil, da sem pred leti bil večkrat poslovno v Valkartonu, v Logatcu. Tudi okrog mašin, ki rolajo valoviti karton sem se "sprehajal"....

Danes sem govoril z prijaznim gospodom, šefom proizvodnje valovitega kartona. Torej (aleluja! glistoljubci Wink ) za karton še vedno uporabljajo zgoraj navedene materiale.

- papir je lahko nov, ali recikliran
- škrob je večinoma koruzni

S temi materiali se izdeluje karton po celem svetu, v Evropi zaprmej Cool

mfranc

Valoviti karton oz. izdelki iz njega torej. Potiskana kartonska embalaža pošiljk iz Kitajske bi pa znala biti druga zgodba Wink
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

Sam sem zaposlen v papirni industriji a papirja/kartona na kompost nebi (oz. ga ne) dajem.

V samem kartonu morda ni primesi (kot jih recimo aplicirajo na ostale papirje), a sredstva s katerimi čistijo cilindre, stiskalnice,...niso ravno okolju prijazna...

P.S. Valovit karton je klasičen karton katerega krivijo na korugatorjih ter zalepijo v sendvič med 2 ravne plasti kartona. Načeloma so korugatorji ločeni izven papirnic, tako da imajo operaterji na korugatorjih bolj malo veze z proizvodnjo papirja.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Parangalus je napisal/a:
Oldi je napisal/a:

Sicer ga pa gnojimo s pokošeno travo iz vrta in dobro obrodi.

To je sicer ok, predebel kup sveze pokosene trave pa lahko vodi do tvorbe amonijevih spojin s ph tudi do 10. Preveri ce se ti je to zgodilo. ( crna spackana snov v sredini kupa)

Citat iz sosednje teme, vendar vprašanje sodi bolj tukaj.

Kaj storiti če je na voljo zelo veliko trave, (cca 1ha) ki bi jo kompostiral, z željo da se ne zgodi zgoraj omenjeno. Pa nebi na vrat na nos kupoval kakšnega dodatnega materiala za mešanje.

Nekaj je že pokošenega in zloženega v kup, kjer sem po plasteh dodajal vrtno zemljo, večina je pa še za pokositi in nekako sprocesirati v dober kompost.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

C/N razmerje je pomembno.
Ali pa deževniki : https://www.youtube.com/watch?v=n9Mnf9ysNSs_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A misliš, da ne bi bilo dovolj, če bi jo napol posušil in spravil v ne prevelike kupe? Ali pa čisto posušiš in kasneje kompostiraš seno? Zuf za hitrejše kompostiranje zelo priporoča listavko - jo imaš kje v bližini.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Mislim da sama trava nebi bila vredu. Mogoče če je 1letno košen travnik da je raznolik.
Ampak zmeraj mislim da je fajn mešat. Ali listavka, slama, zmlet papir, EM , deževniki, ali pa kaj drugega.
Nisem pa še strokovnjak Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A nimaš nič odvečnih vej, vejic, ki bi jih, razrezane dodajal, pa listje, kak karton, natrgan na kose, nič od tega ne stane.............. Vse to bo dodalo volumen in skrbelo, da se trava ne bo preveč zbila.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Meni se pri kompostiranju vecje kolicine trave zelo dobro obnese tole: plas posusene trave, razmocen karton, ovcja volna, posusena trava, in tako naprej, kolikor pac imam materiala. Travo posipam se z domacim posipom za organko. Potem pa ta kup obcano zalivam zrazredceno tekocino iz organko kosa, razredceno sirotko, gnojilom iz kopriv, kar pac imam in kadar imam cas. Vse to za hitrejse kompostiranje. Najrajsi zalijem tik pred ali po dezju. Taksen kup se skompostira v enem letu. Po 4 do 5 mesecih pa je ze primeren za zastirko. Pomembno je, da dajemo vmes mokro volno, sicer bo le ta vpila vso vlago in se ne bo dogajalo nic.
Listja ne rada mesam, ker mi ga je skoda. Raje pripravim kompost iz samega listja._________________CARPE DIEM
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Juglans: predlagam, da travnik pokosiš, posušiš in napraviš bale, ki pa jih ne poviješ s plastiko, bale postaviš pokonci in postiš pri miru. Drugo leto boš imel lepo strohnjeno seno (tako kot je na fotografiji v temi njiva brez prekopavanja)_________________naredimo svet lepši
Odgovori