Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

naša 30-letna samonikla figa (v I.) je bila lani sredi aprila požagana nekako na "golo". na vsaki strani sva pustila po 25-30 cm za prst debele vejice. oktobra so to bile že debele veje. ne vem kako se bo naprej razvijala, ker starejši ljudje pravijo, da figa ne mara preveč obrezovanja. lpvoda
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Optimist je napisal/a:
Sem prelistal vseh 36 strani, vendar nisem zasledil , da bi bilo ob kakem vpisu govora o cepljenju fig. Je kdo že to prakticiral? Kako?
Hvala!

Se navežem na tole...
Kupljeno cepleno figo se verjetno lahko komot zasuje z zemljo preko cepilnega mesta ane? Bi bilo fino, če požene kaj korenin nad cepilnim mestom, da mi v primeru pozebe ne bo iz zemlje prilezel en xyz.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Vrtnarije so navalile s figami... Kalia ima bornholm, brown turkey, panachee; presenečenje zame je bil Bauhaus, kjer sem našel sorto desert king, ki naj bi bila precej solidna:

http://planetfig.com/cultivars/fcveng8588.html

Seveda je vedno riziko napačne označbe. Ampak kaj češ, kupiš srečko in počakaš.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@crtj sem malce rolal po Bauhiju na Rudniku in se spomnil na tvoj zapis. O tej Desert King ne duha ne sluha! Neprestano mi je gospa ponavljala, da so imeli Štajerko, ki pa so jo takoj razgrabili. Imeli so samo eno Mirosanovo Belo figo. Kaj pa je to za ena pa pojma nimam!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

To je verjetno istrska belica?

Desert king je bil na Rudniku tisti dan en sam... Nekaj sem se spomnil na pol glave, da je to menda fajn sorta, potem cez dan uspel potrditi, da je res in zvecer drzal pesti, da bo se tam Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

... In je spet tam, nova zaloga.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

crtj je napisal/a:
... Desert king je bil na Rudniku tisti dan en sam... In je spet tam, nova zaloga.

Kakšna je pa cena?

Pa še ena fotka potaknjenca Hardy Chicago Wink (potaknjen 23.3.)
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Danes sem se malo smukal okrog mojih fig, vse so polne maliih figic, upam, da ne bo kakšne pozebe.
Zanima me kakšne so te "štajerske" da niso to potomke fig, ki jih na našem koncu gojimo že kar dolgo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

cena je 7,99 ali nekaj v tem smislu.
figaro

Odgovor Napisal/-a figaro »

Pa kako vam to (prijem potaknjenca) takole rata? Tudi sam sem na svojih figah približno v istem času testno odrezal nekaj vejic in jih potaknil v zemljo, dal v garažo k oknu... - in do danes se ni zgodilo nič. Razen, da sem nekajkrat zalil malo vode, ampak kot kaže, bom lahko čez kak teden ali dva vse skupaj samo vrgel v smeti... Pa sem že večkrat bral o podtikanju potaknjencev in kako naj bi bilo pri figah to enostavno, ampak pri meni to (še) ne deluje... Je fora v temperaturi? Zemlji? Svetlobi? Kaj delam narobe?
Odgovori