Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
tiny

Odgovor Napisal/-a tiny »

rok82 je napisal/a:
Lp. tiny imaš pa lepe sadike paradiznika.jaz imam pa priblem.Prihajam iz dolenskega konca 50 km juzno id ljubljane.Kot usak zacetnik sem prehiteval cas sajenja paradiznika.Sedaj imam pa sadike ze velike okoli 35 cm.Nevem ce je ze tapravu cas da grejo v plestenjak.Ceprav temperature ponoci so dokaj visoke.Ali se malo pocakam ali jih kar posadim v plastenjak.lp

Zdravo Rok. Če boš sadil pod plastenjak imaš najverjetneje kaj sadik zaloge za vsak primer ne? Drugače pa naredi kar je rekla Muha. Potopi jih čim globlje. Sadike se stegujejo predvsem ko jim je toplo in ko primanjkuje svetlobe.
rok82

Odgovor Napisal/-a rok82 »

Problem nastane ker jih imam 90 sadik.Mi ne bo znesla da bi usakega presajal v vecje lonce.Malo bom se pocakal pol bom pa kar posadil v plestenjak....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj, ko bi že sedaj, dokler je toplo, skopal jarke, da se zemlja tam malo globje ogreje? Škoditi ne more, če se ti da. Ali vsaj na enem delu, da boš lahko primerjal za bodoče, če ima kak smisel.

Kolikor sem uspela zasledovati pri sebi, ni dobro, da jih "zebe v noge". To je po moje tudi razlog, zakaj v začetku veliko bolje uspevajo tisti, ki so posajeni v lonce.
rok82

Imam seno uprašanje.A kdo uporablja tisto črno folijo podobna kopreni beli.Kako se kej obnese če leto.Imam namen jo postaviti v plestenjak pa me zanima če bom kej pridobil na kakovosti pridelkov.lp
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Za kaj pa misliš, da se uporablja ta zadeva?

To je zastirka, da ti ne raste plevel okol. Nima veze s kvaliteto pridelka
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

sqjam je napisal/a:
To je zastirka, da ti ne raste plevel okol. Nima veze s kvaliteto pridelka

Zakaj ne? Zadržuje vlago, kar je več kot dobrodošlo, če je črna, so tla pod njo bolj ogreta, kar tudi ni na odmet.
(Dodatek: sem spregledala, da bi bila v v rastlinjaku. Preberi, kaj je napisal labia.)
Nazadnje urejal/a metuljc 06 Apr 2016 07:22; skupaj popravljeno 1 krat
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Rok82 raje ne poskušaj s črno folijo po tleh v plastenjaku.
Poleti so namreč temperature v plastenjaku precej višje kot bi si želeli. Ob slabšem prezračevanju so kar hitro lahko 38 in več stopinj poleti ob sončnem vremenu.

Če bi dodal še črno folijo po tleh predvidevam, da bi tempertura skočila še za vsaj 5 do 10 stopinj, raje več. Ali si kdaj potipal črno pobarvan avto poleti po strehi ali haubi? Bi lahko jajce gor spekel. Tudi notri v kabini je v črnih avtih bistveno bolj vroče.
V plastenjaku pa bi zemljo tako ogrelo, da bi rastline enostavno odmrle.

Zato je smiselno poleti, dati na zemljo zastirko iz slame, ki je dober izolator ( same cevke so), poleg tega skrije črno (temno) barvo zemlje, kar pomeni, da se manj ogreje.
Služi pa tudi temu, da ne raste plevel in tudi temu, da zadržuje vlago v zgornji plasti zemlje.
Torej same prednosti.
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Labia,gledala enkrat raziskave in je v črnem avtu zgolj 2stopinji poleti več kot v belem.

Temperature v rastlinjakih pa že zdaj dosežejo 40, če je sonce čez dan.
rok82

Sej je res odveč če bi dal folijo v plastenjak že tako je notri vroče.Bom rajši zasterko naredil iz gabeza k pri nas ob reki ga je na pretek pa še pravijo da je zelo dobro gnojilo za plodovke.Sam pol pa pride tista nadloga Polži.Bo zreba letos kakšno boljso stvar nabavit za polže da se jih znebim.Ker se nisem zastojn hecal 2 mesca s sadikami.Pa hvala za oddgovore.lp
rok82

Odgovori