Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Odvisno tudi od sorte. Recimo kakšen Queen Laurie lahko kar pozabiš. Ta je tako pozen, da bi moral imeti ekstremno dobre pogoje. Še mFranc ga komaj spedena do plodov. Seveda z "razvajanjem" sadik malo pohitrimo rast, potem je zelo odvisno od okolja v katerem bodo rasle naprej. Sajenje v posode lahko pripomore k zagotavljanju boljših pogojev - premikanje na ustrezna mesta in kasneje po potrebi celo v toplo zavetje hiše.
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Hvala za odgovor,
imam zelo ugodno južno lego ob hiši. Ne gre se mi za kakšno večjo pridelavo. Samo toliko, da lahko pri zajtrku malo prigriznemo. Da dvigne razpoloženje Twisted Evil

Se že grejejo._________________LP Žižola
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Če se sadike dolgo po pikiranju ne premaknejo v rasti, ponavadi ni krivo pomankanje sonca ali toplote.
Razlog se skriva v neustreznem oz. slabem substratu, ki onemogoča lep razvoj koreninic.

Tudi če je substrat kupljen in 'namenski' za pikiranje, še ne pomeni, da je tudi dober.
Sadike, ki ne rastejo dobro, je treba čimprej ponovno presaditi v kvaliteten bogat substrat, poln organskih snovi in z nekaj dodanimi gnojili. Sadike si vidno opomorejo že v enem tednu od presajanja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
polarbear

Odgovor Napisal/-a polarbear »

Takole so se moji sončili včeraj...
Domači mix zemlje,mikroriza,zalivano z kompostnim čajem in z tekočino Organka in special treatment by LED lights Cool
_________________Teaming with microbes
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Ivčk je napisal/a:
Če se sadike dolgo po pikiranju ne premaknejo v rasti, ponavadi ni krivo pomankanje sonca ali toplote.
Razlog se skriva v neustreznem oz. slabem substratu, ki onemogoča lep razvoj koreninic.

Tudi če je substrat kupljen in 'namenski' za pikiranje, še ne pomeni, da je tudi dober.
Sadike, ki ne rastejo dobro, je treba čimprej ponovno presaditi v kvaliteten bogat substrat, poln organskih snovi in z nekaj dodanimi gnojili. Sadike si vidno opomorejo že v enem tednu od presajanja...

Najlepša hvala, bom poiukusil zamenjati substrat, sicer sem kupil nekega dobrega v agrarii, tudi poceni ni bil, z namenom, da sadim tobak in čili a ne tobak ne čili ne uspevata, kakšen namig kakšen substrat kupiti? Ali poiykusim prej samo pognojiti ?
jernejbevk

Odgovor Napisal/-a jernejbevk »

Pozdrav,

Ali mi lahko prosim kdo od vas, ki ima več izkušenj z gojenjem čilijev pove, kaj delam narobe. Čiliji so sicer visoki že kakšnih 15-20cm, a imajo dokaj tanko steblo, pa tudi listki so na otip zelo tanki. Danes je bilo pri nas 25 stopinj, zato sem se odločil, da jih za nekaj časa prestavim na sonce. A že po slabe pol ure so se listki na posameznih sadikah tako povesili, da sem jih moral prestaviti nazaj v hišo.
Je možno, da je še prezgodaj za prestavljat na balkon?

Dosedanji potek sajenja (sem začetnik na tem področju, zato ne posegam po nekih posebnih preparatih):
1. v začetku februarja seme posajeno v šotno tableto
2. ko so se koreninice pojavile izven tablete sem prestavil v plastične 0.5l kozarce ter dodal substrat za pikiranje.
3. pred cca dvemi tedni sem presadil v končne posode. uporabil sem mešanico zemlje, ki jo doma uporabljamo za ostale plodovke.
4. 1x na teden zalivam z mešanico tekočega gnojila za plodovke

V hladnejšem prostoru si nato rastline hitro opomorejo. Kje bi lahko bil vzrok?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Šotnih tablet ne uporabljam, nekateri forumaši niso bili zadovoljni z njimi. Pri paradižnikih so se stebla lomila.
Če so čiliji visoki, s tankimi stebli, so bili mogoče na pretoplem s premalo svetlobe. Tudi za gnojenje je mogoče še prezgodaj.
Če so bili doslej notri in ni bilo dovolj svetlobe, je preveč grobo, da jih postaviš kar direkt na sonce. Tudi ljudje se sončimo postopoma, če nočemo biti opečeni. Nič čudnega, da so se listki povesili. Nekaj dni jih imej zunaj v senci. Veter jih bo okrepil. Potem pa lahko gredo postopoma na sonce.
jernejbevk

Odgovor Napisal/-a jernejbevk »

hvala ti Smile bom probal tako Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz za nekaj dni napnem čez sadike kopreno, da jih ščiti pred soncem. Zelo primerno je tudi, da je v prvih dneh, ko so zunaj bolj oblačno vreme.

Če rastlinice v prvih dneh ne zaščitimo pred direktnimi sončnimi žarki, liste opeče - listi pobledijo in propadejo._________________naredimo svet lepši
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Upam, da imam samo jaz letos smolo ali pa je še kdo drug opazil. Tako kot vedno sem nabavil za sajenje zemljo Asef za sajenje in pikiranje (ki se je vse leta obnesla), letos pa razočaranje.
Že ko sem jo polnil v lončke se mi je zdelo, da ni tako fina kot prejšnja leta in da ima vmešan večji del vlaken, kot prešnja leta. Čeprav letos nisem hotel takšne džungle na balkonu kot lani,
sem hotel vsaj 50 sadik, pa jih je poratalo samo 18 :(. Ostalo je vse zastalo ali pa propadlo. Ali je imel še kdo drug letos opazil podobno s to zemljo ali pa sem dobil samo neko čudno vrečo.

Poleg tega sem na podstrehi prezimoval 25 lanskih sadik in vse je bilo uredu, dokler ni nek sosed šaril na podstrešju in pustil odprto okno na podstrehi, tako da so se vse sadike posušile. Za popizdit.

Ostale sta mi samo 2 lanski sadiki (beni higland in numex twilight) ter chocolate habanero - FOTR, ki je letos star že 4 leta.
Na njegovi poziciji mu zelo paše, saj je porezan spet zrastel do 1,80 metra in v višinu mu je že zmanjkalo prostora.

Pa še ena zanimiva fotka. FOTR in njegovi mladiči, ki so se sami zasadili (vse liste in plodove, ki padejo jih pustim v loncu)

Če bo kdo imel kakšno sadiko odveč (najraje vse vrste habanerov) se priporočam.
Odgovori