Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni hrušk

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tu sem pa bosa, loti se malo guglanja, če je rja, je to gliva, torej .......... nekaj proti glivičnim boleznim, verjetno.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Hja, pravjo špricat...
Hruške mi kampirajo v vrtu in čakajo na presaditev na grunt. Tak da tu ne morem špricat, saj je sama "sosedska zelenjava" naokoli! Morda bi bilo najbolje okužene liste odstranit Question_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
soplmed1

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Morda bi bilo bolje, da si narediš en malo večji luknjač in izsekaš okužbo Laughing
Najdi si neko trdo cevko (lahko je tudi plastična), jo od zunanje strani popiliš, da bo ostra in gremo v akcijo. Za podlogo pri izsekavanju pa uporabi kar svojo dlan.
Če pa imaš blizu elektriko, pa lahko okužbo izžgeš kar z zelo vročim spajkalnikom (400-500 °C) ali z žarečo elektrodo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Take pike ima moja viljamovka vsako leto. Menda so dobri prenašalci povzročitelja hruševe rje brini. Teh je pa v okolici kar nekaj (okrasnih in tudi en večji avtohton). Svojega sem pred leti odstranila, sosedov pa raje ne prepričujem, me ne bi vzeli resno. Škropim ne, enostavno sem se sprijaznila s tem. Ni tako hudo, da bi vidno slabilo drevo, je pa nekaj plodov bolj kilavih.

Opis in ukrepi.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Moje hruške tudi imajo nekaj tega in strinjam se z muho, da se s tem da preživeti. Drevo ni preveč napadeno, da bi bilo ogroženo. Močno dvomim, da bi kako škropljenje v tem trenutku kaj pomagalo. Proti glivičnim boleznim se praviloma lahko ukrepa le v času, ko z očmi še nič ne vidimo.
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Letos spomladi tik pred cvetenjem sem na junijski lepotici odstranil odvečne brstike in zverižene poganjke, da hruška ne bi spet preveč obrodila in se s tem izčrpala. A glej ga zlomka, po cvetenju so se poganjki nenadoma začeli sušiti in črniti, enako se je pričelo črniti in grbančiti lubje na nekaterih ogrodnih vejah in stranjskih poganjkih. Nekaj časa sem to še opazoval, sploh ker so se čez čas pojavili novi zeleneči brsti nato pa po črnitvi tudi teh pričel izrezovati posušene poganjke nato še posušene ogrodne veje. Nekaj listov se je na nekaterih vejah še vedno obdržalo in se drži še sedaj. Znakov ognjevke ni, sumim na prepozno škropljenje s cuprablauvom in povzročenim ožigom. Včeraj sem odstranil večino vej, pustil le še en zeleneči poganjek in vrh, ki je še ozelenjen. Čakam, kaj bo iz tega. Prilagam fotografiji posneti pred časom, na katerih pa skorja na vejah še kar dobro izgleda. Hruška je stara cca 15 let in je doslej dobro rodila, morda kar preveč.

_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
soplmed1

Isto se pri meni letos dogaja z eno hruško Nashi. Spomladi je močno cvetela, potem pa kar na enkrat so ostale nekatere veje čisto brez cvetov in listja. Pri pregledu suhega cvetja sem našel v njih črvičke, verjetno je bil cvetožer. Zakaj pa je še listje odpadlo, pa pojma nimam. Sedaj sem ji krošnjo zelo zmanjšal in še pognojil kar z v vodi raztopljeno ureo (30g/10l). Sedaj vidim, da se počasi oživlja.
Optimist

babaco je napisal/a:
Oveli poganjki jablan in hrušk, ki kasneje počrnijo so delo hruševe osice brstarice.
Na uvelem poganjku so vidni spiralni vbodi.
Poganjke je treba porezati in uničiti, saj se v njemu razvije črviček.

Na enem delu tepke se vsako leto ponavlja zgoraj opisana situacija. Vsako leto porežem, vendar... Obstaja morda še kakšna rešitev težave?
Hvala!
LP_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
soplmed1

Pred leti sem rešil eno mlado vejico hruške, ki sem jo želel imeti kot ogrodno vejo, tako da sem po mestih uboda pomazal kar s koncentriranim Confidorjem. Ker vejica še ni bil močno uvenjena, se je kar hitro opomogla in normalno rastla naprej.

Največji problem je pri mladih drevesih, ker ti uniči nastavek za ogrodno vejo.
Da to preprečiš, za tisto nevarno obdobje, ko ta osica zalega jajčeca, vejico povezneš z najlonko od svoje drage :-).
Optimist

Živjo! Prijatlu se tole dogaja! Vsako leto je bolj razširjeno, tako je letos menda vidno že na plodovih. Na Viljamovki in juniski lepotici ni opaziti tega.

image sharing sites_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori