Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci
Moderator: Melona
Držim pesti, da je samo začeten slabši izgled in bo kasneje vse v redu. Najbolj podobno pa se mi zdi temu http://extension.udel.edu/factsheets/rose-rosette-disease-2/. Na eni izmed vrtnic sem zadevo imela tudi jaz. Če je to, bo kmalu videl, da se na nekem mestu steblo debeli. Počakajmo, da še kdo poda mnenje.
Gardener je napisal/a: |
Kaj imaš mogoče take liste ?To sm videl pred dnevi na enem tujem forumu! Če ja pogooglej malo za "Blennocampa pulsatilla" |
To zvijanje listov se je pri meni letos prvič pojavilo. Najbolj so prizadete angležinje in nekaj antičnih, Tantau se držijo.
Kar nekaj vršičkov mi je propadlo verjetno zaradi teh osic ( o katerih je Poezija pisala)-se prav lepo vidi, kako so izlegle ličinke v sredino stebla.
Poleg vseh teh nadlog, letos prvič opažam tudi zlepljene liste in notri neke grde črne črve Sploh ne vem, kaj naj vzamem v roke za boj proti tej golazni. Uši so prav nežne domače žvalce, manj usmiljenja imam z zelenimi gosenicami, ki mi žrejo vse povrsti.
Popkov ogromno, ne vem, pa kaj se bo razcvetelo...
Lani smo imeli vrtnično najbolj zdravo leto doslej in to povečini povsod po Sloveniji, sodeč po vaših odzivih.
Letos pa vidim, da je tudi pri vas primorke začelo prav nelepo in neprijetno glede bolezni. Vrtni zavijači so še najmanj - vsaj pri meni. Le tu in tam kak.
Najhujše stvari -prva stvar:
tile mali črvički, cca mm debeli in cca 1 cm dolgi, ki žrejo popke in puščajo te črne pikice v pajčevini. ! Letos je tega malo morje. Prav katastrofalno! Nekatere vrtnice so napadene na približno 50% popkov!!!
Duga stvar: je obolevanje in rumenenje listov, predvidevala sem, da so samo stari, a gre hitro naprej, tudi na nove liste. Listi odpadajo. Black spot in nič drugega. Tudi zelo čudno v tem obdobju.
Tretje; rja na vsakem koraku v spodnjem delu rožnika in širi se še drugam.
Nalivi dežja malo pomagajo. Spomnim se tudi pred dvema letoma, ko sem na nekaj vrtnicah imela rjo je bila samo v enem obdobju. Nato so oranžne pike izgubile prah in nastanejo navadne temne pikice ter tako je obolevnost izzvenela. Takrat sem poškropila z raztopino nemovega olja. Tudi na tla.
Lani ni bilo čisto nič rje. Letos so očitno vremenski pogoji spet tapravi zanjo.
Četrto: lani je bilo zelo malo rilčkarjev napram predlani. A letos so povsod in dodatno obglavljajo še tiste glavice, ki še stojijo in se jih niso dotikali črvički!
A to še ni vse. Ne prizanašajo niti mojim sejancem, ki jih čakaš da nastavijo popek. Recimo če lani še ni prvič cvetela in komaj čakam da vidim kako bo. Nastavi prvi popek, pogledam drugi dan - ga ni več.
Naj bo vsaj nadaljevanje boljše za vse._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Letos pa vidim, da je tudi pri vas primorke začelo prav nelepo in neprijetno glede bolezni. Vrtni zavijači so še najmanj - vsaj pri meni. Le tu in tam kak.
Najhujše stvari -prva stvar:
tile mali črvički, cca mm debeli in cca 1 cm dolgi, ki žrejo popke in puščajo te črne pikice v pajčevini. ! Letos je tega malo morje. Prav katastrofalno! Nekatere vrtnice so napadene na približno 50% popkov!!!
Duga stvar: je obolevanje in rumenenje listov, predvidevala sem, da so samo stari, a gre hitro naprej, tudi na nove liste. Listi odpadajo. Black spot in nič drugega. Tudi zelo čudno v tem obdobju.
Tretje; rja na vsakem koraku v spodnjem delu rožnika in širi se še drugam.
Nalivi dežja malo pomagajo. Spomnim se tudi pred dvema letoma, ko sem na nekaj vrtnicah imela rjo je bila samo v enem obdobju. Nato so oranžne pike izgubile prah in nastanejo navadne temne pikice ter tako je obolevnost izzvenela. Takrat sem poškropila z raztopino nemovega olja. Tudi na tla.
Lani ni bilo čisto nič rje. Letos so očitno vremenski pogoji spet tapravi zanjo.
Četrto: lani je bilo zelo malo rilčkarjev napram predlani. A letos so povsod in dodatno obglavljajo še tiste glavice, ki še stojijo in se jih niso dotikali črvički!
A to še ni vse. Ne prizanašajo niti mojim sejancem, ki jih čakaš da nastavijo popek. Recimo če lani še ni prvič cvetela in komaj čakam da vidim kako bo. Nastavi prvi popek, pogledam drugi dan - ga ni več.
Naj bo vsaj nadaljevanje boljše za vse._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Tudi pri meni se na nekaterih vrtnicah slabo začelo. 2 novi sta propadli, ena nova praktično ne raste. Listki so svetlejši. Škropila sem z železom, kalijem..., a listki dobivajo rjave lise. Ena vrtnica ima nekako valovite liste, malo listov, slabo raste... Problem je, da v knjigi med boleznimi in škodljivci ne najdem nič, kar bi ustrezalo težavam mojih vrtnic.
Večina vrtnic je sicer v redu in naj ostane vsaj tako, kot je.
Večina vrtnic je sicer v redu in naj ostane vsaj tako, kot je.
Ali lahko kdo oceni kaj je to. Pojavilo se mi je na 4 angležinjah rumenih odtenkov, ki so skupaj na gredi. Dve na isti gredi sta relativno ok. Ali je problem v zemlji ali kaj?
Mislim, da je na robu propada pa ne vem kaj naj naredim. Pa takšna lepotica je. Podoben je še Sumer Song, Abraham Darby in Evelyn,.
Mislim, da je na robu propada pa ne vem kaj naj naredim. Pa takšna lepotica je. Podoben je še Sumer Song, Abraham Darby in Evelyn,.
Isaan pojma nimam kaj bi to bilo.Na mojih tega še nisem opazila,mogoče je res kaj v zemlji
Ja letos je že sedaj prava katastrofa z vsemi temi boleznimi.Tudi pri meni tako kot pri Poeziji vsega v izobilju rezen rilčkarja nisem še opazila.Napadene so tudi tiste,ki so do sedaj bile relativno zdrave.Ta teden sem jih poškropila in drugi jih bom še enkrat,pa da vidim,če se da kaj ustaviti oz.pozdraviti._________________LP
E.
Ja letos je že sedaj prava katastrofa z vsemi temi boleznimi.Tudi pri meni tako kot pri Poeziji vsega v izobilju rezen rilčkarja nisem še opazila.Napadene so tudi tiste,ki so do sedaj bile relativno zdrave.Ta teden sem jih poškropila in drugi jih bom še enkrat,pa da vidim,če se da kaj ustaviti oz.pozdraviti._________________LP
E.