Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Temni zemeljski čmrlj (Bombus terrestris) in drugi čmrlji

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

prejšnjo sredo je dr. D Bevk v botaničnem v. imel predavanje o opraševalkah v naravi in v mestu:- čmrlji, lesne čebele, čebele samotarke, osice itd v primerjavi z medonosno čebelo (vzgaja človek). analize so pokazale, da je prva skupina boljši opraševalec kot m. čebela. bilo je zanimivo. "glavna osebnost" v videih in fotkah je bil čmrlj.

fgula hvala na opozorilo o predavanju. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Že tri dni sem prav žalostna. V enem vedru sem imela shranjene nekaj ovčje volne, ki je bila eni čmrljevki zelo všeč in si je v njej zastavila gnezdo. A po nesreči je zašla v avto in tako jo je hči odpeljala s seboj v službo. Ko je opazila ćmrlja v avtu, je odprla okno in naša čmrljevka je zdaj izgubljena bog ve kje. Upam, da si bo ustvarila novo gnezdo. Otročiči doma pa so verjetno že bridko smrt storili - si sploh ne upam pogledat._________________naredimo svet lepši
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Če kdo želi videti mnogo različnih vrst čmrljev, naj pride v nasad takrat, ko
borovnice cvetijo. Zanimivo, da čebel ni, dokler cveti regrat!_________________Narava vse povrne!
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Čebela dela družbo čmrlju na mastnem cvetu ameriškega slamnika Smile

Snažna pa ravno nista Laughing_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Žlehtnoba je napisal/a:
Čebela dela družbo čmrlju na mastnem cvetu ameriškega slamnika Smile... Snažna pa ravno nista Laughing
Ja, pri delu se umažeš, ne Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hehe, vsekakor jih je luštno opazovati Very Happy_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos pogrešam čmrlje. Pa ne, da jih je vzela pomladna zmrzal? Pred njo sem že opazila posameznike in celo njihovo gnezdo, po njej nikjer več nobenega. Ne malega, ne velikega, ne rjavega, ne črnega. Crying or Very sad
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na mojem vrtu jih je cel bataljon. Trumoma obiskujejo njivsko ostoržnico, potem gredo med paradižnike in še kam.

IMG-20210706-161708

Tistih v mojem čmrljaku pa ni več Crying or Very sad_________________naredimo svet lepši
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pozdravljeni! Po dolgem času malo brskam po forumu, pa bi samo kot zanimivost opozoril, da je na sliki najverjetneje vrtni zemeljski čmrlj (Bombus hortorum) Very Happy . Ta (za razliko od temenega B. terrestris in svetlega B. lucorum) ima na oprsju dve rumeni progi in eno na zadku (izgleda kot da je druga proga pol na oprsju in pol na zadku). Ostala pogosta podobna čmrlja imata eno rumeno progo na oprsju in eno na oprsju.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos je pri meni presenetljivo veliko črmljev. Veselico imajo na pravkar cvetoči tradeskanici in tudi na paradižnikih pod tunelom jih je srečati. Very Happy Kje gnezdijo, zaenkrat še nisem odkrila, na voljo imajo kar nekaj primernih možnosti.
Odgovori