Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Naravna škropiva za vinsko trto in ostalo sadje

Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Pri nas smo imeli letos spomladi žled, ki je bila debela kot debel moški palec. Po talitvi niti ena rastlina ni utrpela poškodb. Vrtnice so recimo imele že za 10cm dolge poganjke, sadno drevje je cvetelo, marsikaj je bilo že olistano._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Kolikor se spomnim so vcasih (ali pa se vedno) uporabljali prsilce za vodo, ko je bila nevarnost pozebe. Tako da v tej smeri.....z baldrijanom ali brez je ucinek isti.
Kurili so tudi ognje in dimili trto.
Nimam vec casa za branje in ne za biodinamiko, tako, da..koliko pomagajo te zadeve ne vem..
Z metuljc se pa strinjam...ko zmrzne, zmrzne Very Happy_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mene je tudi zelo zanimalo, kako naj bi led obranil drevje pred pozebo. In sem šla brskat in našla, da je, po laično povedano, štos v tem, da led preprečuje, da bi tisto pod njim zmrznilo.

Če pa že zmrzne, je le nekaj rastlih, ki to brez škode prenesejo - zelje recimo že.

Ampak, ker sem zelo radovedne narave, si bom enkrat nabrala dovolj baldrijanovih cvetov za par kapljic ekstrakta in preizkusila.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

jA, žled na rastlinah je v bistvu na O STOPINJ zmrznjena voda in res pomaga pri vdoru nižjih temperatur v rastlino. Če pa rastlina zmrzne, je konec ali pa mogoče uspe le obraščanje kakega zaščitenega dela rastline, ki le ni v celoti do tal pomrznila.
Včasih rahlejša slana le pomori npr. zunanje liste, večji del rastline pa ostane nepoškodovan.
Sram me je, da nisem sigurna, ali bi v naravi prepoznala baldrijan Embarassed .

Muha ali kdorkoli bo delal preizkus, škropite nekaj rastlin iste vrste in nekaj ne, ter poslikajte, če se bo res videla razlika._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

MARIJAV, tule poglej Baldrijan.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Garden-ja je napisal/a:
Pri nas smo imeli letos spomladi žled, ki je bila debela kot debel moški palec. Po talitvi niti ena rastlina ni utrpela poškodb. Vrtnice so recimo imele že za 10cm dolge poganjke, sadno drevje je cvetelo, marsikaj je bilo že olistano.

Med temi rastlinami najbrž ni bilo paprik, paradižnika, kapucink, tagetesa,.....
Žled je led NA rastlini, če pa zmrzne rastlina, je vse kaj drugega. Po moje je razlaga taka: če pada na rastline, ki še nsio v fazi zamrzovanja, mrzel dež in ledeni, nastaja zaščitna plast ledu, ki špčiti spodnji del, torej rsltino, pred zmrzaljo. Saj tudi led nastaja NA vodni gladini in ščiti spodnje plasti vode, da niso hladnejše od 4 st.C. V ozadnju razlage je najbrž tudi toplotna anomalija vode. Samo, zdaj bi se pa kak fizik moral oglasiti.
Nisem pisala o žledu ampak o tem, da so si rastline, ki so toliko pomrznile, da so postale "steklene", po škropljenju z baldrijanovim čajem, opomogle. Tega pa, kolikor poznam fizikalnih, kemijskih in bioloških zakonitosti, ne morem verjeti. Ker tudi ne morem razumeti, kako bi baldrijanov poprh zvišal temperaturo rastlinam za 4 do 5 stopinj. Ne morem pomagati, v mojem dolgoletnem naravoslovnem izobraževanju so me pač indoktrinirali. Rolling Eyes
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

http://fruitgrowersnews.com/index.php/magazine/article/Irrigation-Water-Can-Provide-Freeze-Protection-Sometimes
Tole je nekaj o tem.
Ce se kaj spomnim, bi se naj voda, ko se ohlaja, oddajala energijo. Za kaj vec pa mi je trenutno extremno prevroce Embarassed . To je zapecen smesko od vrocine._________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Če pršimo vodo po drevju s tem ohranjamo cca 0°C, ker tekoča voda se spremeni v led in ob tem "odda" energijo in s tem prepreči, da se temperatura pod ledom znižuje in zato se led nabira dokler ne posije sonce in se led stali. Če je pa mraz malo bolj hud pa se lahko na drevju nabere toliko ledu, da se celo polomijo veje._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Baldrijanovo škropivo si predstavljam podobno kot so dodatki proti zamrzovanju tekočine v avtomobilih - da vsebuje baldrijanov izvleček snovi, ki znižajo temperaturo zmrzovanja. Prepričana bom pa šele, ko bom preizkusila sama ali kdo od tistih, na katerih mnenje se zanesem.

Posebej bi bilo baldrijanovo škropivo dobrodošlo v nasadih na ljubljanskem barju, ki so spomladi radi podvrženi pozebi in ker tam menda tudi raste obilo baldrijana, me močno čudi, da se nihče od njih tega še ni lotil, vsaj poskusno. Lahko se letos, sedajle baldrijan še cveti.

babaco, mfranc, ferdo36 - rešitev za vse vaše težave s pomladanskimi pozebami je na dosegu roke Wink .
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Letos lahko že testirate baldrijan, ker če s tem čajem poškropite občutljivo zelenjavo (paradižnik, papriko...), lahko podaljšate sezono za cca 2 tedna.
To niso moje izkušnje, pač pa poslušanje biodinamikov.

Sama bom šla verjetno v testiranje.
Pa še nekaj: biodinamiki nimajo nobene koristi od propagiranja baldrijana, le prav je treba mešati in v pravi posodi, delati ob pravem času (koledar Thun). Imajo pa velike koristi razni ponudniki gnojil, škropiv...

Do letos nisem vedela, da se uši na fižolu uspešno odganja s čajem iz kopriv, ki ga skuhate, kot da bi ga same pile, potem pa škropite z njim.
Je kdo to vedel? To sem preverila v praksi in deluje tudi nerazredčeno._________________Lp, Živa
Odgovori