Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Menda je bila včasih hrušica priljubljena in običajna, kasneje pa so jo opustili, mislim, da zaradi hruševega ožiga, za katerega je lahko gostiteljica.

Pri nas je 100 m stran gozdni rob, ves poln črnega trna, ki je prav tako gostitelj, tako da če ožig bo, naši dve hrušici tu najbrž ne bosta kaj dosti spremenili.

sta stari 7 let, visoki okoli 3m, za moje pojme zelo okusni za svežo porabo. Namakanje v šnops žal zelo prerpičljivo potegne iz sadežev marcipanasti okus, ki ga imajo peške, kar večini ni všeč.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Danes jih grem en par pocepit na jerebiko, sicer imam tudi par sort vlončenih in gredo ob priliki v zemljo.
Se pravi Crti, da za u šnopc ni, kaj pa drugi zvarki? Marmelade itd_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

mi lahko kdo predlaga, kje kupit to drevo v LJ? sem ze malo gledal, pa nisem videl v Kaliji (v teh vecjih trgovinah seveda ni bilo nikjer.

Nekako cincam med Hrusico, Skorzem in Zizulo za zadnje mesto na vikendu
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, marmelade, pite,... uporabnost ima praktično tako, kot drugo jagodičevje, mogoče izjemoma žganje, sicer pa najdeš recepte in slike že pod "juneberry recipie". Dejan84, zagotovo jih imajo na Kalcah v Vrtkotu, pa tudi sicer so se v zadnjih letih mnoge trgovine oskrbele z lamarcki šmarnimi hrušicami, tudi breskvar jih ima zagotovo, morda pa tudi Tuš naredi kmalu spet kakšno akcijo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Poleg juneberry lahko gledaš še ime shadberry ali saskatoon... V Kanadi je to cela industrija, plantažno gojeno.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

http://omorika.si/sl/grmovnice_vrtnarstvo_vrtnarija/Amelanchier_lamarckii/Dobavljajo po celi Sloveniji.
http://www.sadikanadom.si/smarna-hrusica.4
Žižola ima močne trne, veš. Skorš pa zraste v ogromno drevo.
Šmarna hrušica je lepa, nežna rastlina, lepo cveti, zgodaj plodi, jeseni ima lepo, rdeče-rumeno listje.
Za lažjo odločitev, upam.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz sem v jeseni zasadil 20 komadov. Sadike sem po 2.50°dobil tukaj- http://www.viaszfestes.hu/soveny/szloven/eheto/
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako velike plodove dejansko nareid ta rastlina ?
Na spletu najdem različne opise: od tega, da so bolj drobni - 8 mm do 1,5 cm ( opis v tej povezavi, ki jo je dal nazadnje zuf ).
Pa so kaj okusni ?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Velikost - kakor je sezona. Okusni - za moje pojme zelo, predstavljaj si približno v smeri, da borovnice rastejo na drevesu. Blag priokus marcipana, če zgrizeš peške (ki so sicer majhne in se pogoltnejo).
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Super, hvala za odgovor.
Očitno še ena zanimiva rastlina, ki jo bo enkrat treba umestiti nekam na vrt. Wink
Odgovori