Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala za informacijo glede plesni. Bom še razmislila.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Gabrielle Noyelle pri meni ni imela nikoli plesni. Prvo in drugo leto manj cveti, nato lepo pocvita. Ima neko draž - ali jo imaš rad ali pa ne. Meni je ljuba.

Ta trenutek sama ne vem koliko sejancev sem naredila - ogromno. Bom preštela letos po prvem cvetenju, ko jih bom dodatno reducirala._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Letos ne morem pričakovati veliko novih cvetov, ampak nekako pričakujem bolj zanimive. Žlahtnila sem drugačne vrtnice kot prej in nekaj pametovala s predvidevanji. Najbrž bo vse čisto mimo, ampak zakaj ne bi poskusila? In otvoritev sezone nove generacije je lepša, kot sem upala!

Edith Holden sem pravzaprav že kupila predvsem zato, ker se mi je zdela zanimiva za žlahtnjenje. Takrat sem si to še komaj drznila povedati, me je pa kar mravljinčilo, ko sem jo videla.

No, z EH sem poleti 2014 pobrala nekaj prahu in z njim žlahtnila cvet WAR. Šipek sem 1. novembra 2014 utrgala in ga do 21. februarja 2015 hranila v hladilniku. Takrat sem štirinajst semen namočila in jih naslednji dan posejala le enajst, ker so bila tri tako majhna in krmežljava, da sem jih zavrgla.

Enajstega oktobra lani je prvi sejanček vzklil, kmalu za njim še eden. Oba se lepo razvijata, prvi pa je včeraj začel odpirati svoj največji popek, dva sta še trdno zaprta. Takole je šlo do danes dopoldne, ko se je končno povsem odprl:

Vrtnica je visoka približno trideset cm, raste nagnjena vstran. Listi so bleščeči samo prva dva dneva. Je zdrava, do zdaj nisem na njej opazila nobene plesni.

Cvet sestavlja 21 skoraj prosojnih venčnih listov vključno s tistimi majhnimi štirimi, ki so okrog prašnikov. Najbolj sem seveda vesela progic in rumenega kolobarja na sredini cveta okrog prašnikov. Zelo sem zadovoljna tudi z vonjem. Ta je intenziven, popolnoma po mirti (hvala, Figula, s svojo mirto ne bi mogla primerjati, s tvojo sem pa lahko) in ga je bilo zaznati še preden se je popek odprl.

Sem že dobila bolj polne cvetove od tega in tudi za moj okus lepše dišeče, ampak tale je prvi prižast, ki poleg tega tudi diši, število venčnih listov pa bo morda pri naslednji generaciji še kaj večje. Če se bosta v taka cvetova odprla tudi ostala dva popka, bo tole moja prva vrtnica, ki bo dobila ime.

Saj, da sem ''čist u luft'' mi pa ni treba posebej povedat, ne Wink ?
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Melona, ta je pa res UAU. Neprimerno zanimivejši in lepši cvet kot pri Edith Holden. Upam, da bodo tudi ostali cvetovi taki.
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Čestitke, prekrasen cvet....
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

klanjam se Melona. Res si vztrajna._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Melona super bravo. izredno lep cvet in vsaka čast pri tem početju, nasploh ko so vidni rezultati. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, punce!

Sončna, meni so pa take kot EH po barvi nekaj posebnega, tudi Cinco de Mayo npr. Bolj je rjasta, bolj mi buri domišljijo.

Novalis, drži pesti z mano, da bodo tudi naslednji taki, da ni tale kakšna pomota.

Saj to ni vztrajanje, 1vrtnica, sploh ne vem, če bi lahko tako stisnila zobe, da bi se mi uspelo upreti, to me kar potegne.

Voda, če je tvojemu kritičnemu očesu Wink všeč, mi še posebej godi.

Po atu floribundi je izgleda prevzel tvorjenje cvetov tako v šopih. Ko bi le po mami vzel ramblersko vzpenjanje.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Melona kakšna barva!
Vse čestitke! Si prava Rožna čarovnica
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Ženska kaj si nora!!!!!!!!!! In jaz to šele sedaj vidim. Zastal mi je dih, tako me je osupnila. Zaznam veliko vrednost, saj je nenavadna in prekrasna. Pa kakšne črtice od kje, si bom kasneje ogledala rodovnik sedaj samo tipkam.
Kako ti privoščim in kako sem srečna Very Happy poklon Jupi objemček very happy

ČESTITAM, to pa je za kaj spit. Daj Melona, čakaj da obujem teniske in tudi če je dež in mrak tečem virtualno na polnočnico k tebi!

tečem_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori