Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Eh, slabo kaže :(

Adult rose chafers feed primarily on flower blossoms, especially roses and peonies, causing large, irregular holes. They also damage fruits particularly grape, raspberry, and strawberry. Rose chafer also feed on the foliage of many trees, shrubs and other plants, such as rose, grape, apple, cherry, and birch. Rose chafers typically damage leaves by eating the leaf tissue between the large veins, a type of injury known as skeletonizing. - http://www.extension.umn.edu/garden/insects/find/rose-chafers/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Slovensko ime za tega hroščka je zlata minica . Njene ličinke so zelo podobne ličinkam majskega hrošča, za razliko od slednjega pa ne jedo korenin ampak le predelujejo nerazpadle rastlinske delčke (tako pišejo različni viri).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja, ličinke... Odrasli pa so kot kaže kar hudi :(

Hehe... Včeraj na kar tako obhodu sem jih našel 15+ in jih pustil pri miru, zdajle, ko jih prav iščem, pa seveda samo tri Smile
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Crtj, tale mojster je prava katastrofa za vrtnice. Vsako leto gre nekaj cvetov na njegov račun.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja, anglosi mu prav rečejo rose chafer - če malo bolj slikovito prevedemo, vrtnični razparač Smile
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Čital sem en srbski forum, kjer imajo plantaže aronije in velike probleme s to "rutavo bubo"kot ji pravijo oni, jaz pa prvič slišim, da jo imamo tudi mi, vrag jo vzemi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pri nas je rutava (tudi jaz sem se tam naučil Smile doslej predvsem delala štalo na nashijih. Lovljenje v bela in modra vedra je bilo kar OK. Letos pa jih je vpadljivo malo - in namesto njih tele zlate minice, vendar ne v nekem ogromnem številu, le opazno je.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Tegale hrošča sem prav vesel na asiminah. Cvet nekoliko načne, a oprašeje zelo dobro.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zanimivo, zanimivo, aronijo gojim že preko dvajset let, pa nikoli nisem gor opazil tega "kičastega" Wink hrošča. So pa zato ravno tako pred desetletji masovno obletavali cvetoče lovorikovce!

Razmišljam, je mogoče da je zlata minca razširjena bolj lokalno (se pa lahko seli) kot recimo znani majski hrošč?
Vsekakor bom letos bolj pozoren in pri aronijah in pri edinem lovorikovcu, ki je še pri hiši.

Bety11 je napisal/a:
Ugotovila sem, da ptice selivke uživajo plodove aronije, ker se one odselijo, ko aronija dozori. Tako me vse kar ni obrano počaka na drevesu do spomladi. Naših domačih ptičev aronija ne zanima.

Bety11, takoj zamenjam naše "domače" kose za tvoje domače ptice Wink , ti frdamani kosi so rabili samo nekaj let, da so vzeli aronijo za svojo. Sedaj moram aronijo prekrivati z mrežo, tako kot am. borovnice.

Isto se nam ptiči navajajo na okus fig, kjer je po nekaj letih miru vsako leto več škode Twisted Evil .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Saj ni res pa je.

Članek je sicer star že 3 leta, a ne škodi, če se pred nakupom vsaj približno seznanimo, kako naj bi rastlina izgledala, da nam namesto aronije ne prodajo plevela, tokrat pasje zelišče Wink
Odgovori