Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Drobilniki, mulčerji

Odgovori
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

@dejan84: Tudi jaz imam tak drobilnik. Po mojem bo veje, ki jih boš spravil skozi gornjo luknjo (trda plastična zaščita), potem tudi zmlel. Z mašenjem sem imel nekaj težav, ko sem mlel veje z obilico svežega lista. Zmes sem dal v kompost.
Sam sem ga kupil za 100 €, ko je bila v naših krajih otvoritev novega hoferja.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Je na tem področju kaj novega, sezona drobljenja je tu Smile
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

dejan84 je napisal/a:
je kdo mogoce kupil drobilnik vej, ki je trenutno v Hoferju? zanimajo me izkušnje iz prve roke. Ravno čistim zaraščen rob parcele, ogromno tanke leske, javorja, robide, neke ovijalke (mogoče divje grozdje), vglavnem vse mogoče pa večinoma precej tanko. Je varno razcepit debelejša drevesa mogoče debela 6-7cm pa jih potem poslat čez drobilnik?

https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba/posebna-ponudba-od-cetrtka-03092015/produktdetailseite/ps/p/gardenline-drobilnik-vej-1/

2800w
45mm debilina vej
model, ki drobi in ne reže
cena 149eurov

Tale je ponovno na dosegu..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Vprašal bi samo ali je produkt mulčenja potem podoben kompostu oz. ali ga lahko uporabim kot neke vrste gnojilo rastlinam ?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Produkt mulčenja je sprva možno uporabiti le kot zastirko, namesto lubja in še to le, če ima mulčer krožni nož, ki material razseka. Pravzaprav zastiramo lahko tudi s "prežvečenim" materialom, samo lepo ne izgleda preveč.

V kompost se spremeni šele na kompostnem kupu. S pomočjo pospeševalcev kompostiranja (biogen/bokaši, hlevski gnoj, biogrena ...) v enem letu ali še prej, brez tega in brez premetavanja kupa pa v dveh.
Oldi

Oldi

Sem bil v Merkurju, navaden zobniški mečkač, ki ga nisem upal domov pripeljati.
Imel sem v mislih nekaj za pripravo zastirke, ampak to kolo s svežimi vejami res ne more nič pametnega narediti, ali pač??
Drugi model na totirajoča noža smo pa imeli, a nas ni impresioniral in je končal med starim železjem.
Izgleda, da je rešitev samo bobnasta varianta od Bosha za 600€
Oldi

Ali je varianta, da pri zobniškem prežvečene veje daš na kompost, odrezane pa za zastirko. Hočem rečt, da z rokami na izi pograbiš skupaj držečo prežvekovino za na kompost, ostanek gre pa na vrt.
brane

Odgovor Napisal/-a brane »

Tudi jaz ga nabavljam, rezalnik za zelene vrtne odpadke namreč ....... Smile
Večina opisujete drobilnike za veje, jaz pa iščem nekaj, kar bo predvsem zrezalo zelenje, ki ga imamo vsi vrtičkarji v izobilju; dolge kače stebel od buč, stebla solat ki gredo v cvet, ajda, stebla kamilic, paradižnika, sončnic, rož in še bi se lahko naštevalo ..... Torej mašinco, ki omenjeno zelenje zreže (ne zdrobi), kar se potem lahko uporabi za zastirko ali tako ali drugače skompostira.

Zadeve sem se lotil dokaj raziskovalno in temeljito. Dosedanje ugotovitve so, da je za omenjene potrebe edino uporabna mašinca - z nožem; disk ali turbina (in nikakor ne valj) in kot so že nekateri omenili v prejšnjih komentarjih, z motorjem vsaj 2500 W ali več, sicer ne sfolga in motor gre ...

Bil sem na predstavitvi Bosch-eve mašince AXT 25 TC
S sabo sem prinesel skoraj vse zgoraj omenjeno zelenje in še nekaj suhih vej in mašinca res dela super in zreže popolnoma vse, tudi najbolj mehke dele. Tudi če se nekaj zelo vlaknastega zelenja navije na turbino, se z nekaj dodanimi suhimi vejami vse lepo sčisti. Očitno je bilo videti, da mašinci najbolj ustreza kombinacija mehkega in malo tršega materiala, recimo paradižnikova stebla ali zelenje od buč v kombinaciji s posušenimi vejami breskve od pomladanskega obrezovanja .... Zanimivo je, da se turbinca z noži vrti dokaj počasi in je rezanje zelenja vidno, kako ves material mašinca lepo sama vleče vase in seklja .... Morda je prav zaradi počasnega vrtenja turbine opravilo praktično brez omembe vrednega hrupa, tudi velikost in zložljivost je kar simpatična in uporabna. Skratka; odlična zadevica, ima le eno pomankljivost; hudičevo je draga - 500 €

Ne vem pa še, kako se v tem kontekstu obnesejo mašince z diskastimi noži. Torej mašince, ki nimajo turbine za rezanje, pač pa disk z enim ali dvojnim nožem na površini.
Po dosedanjih informacijah se disk vrti zelo hitro z nekaj tisoč obrati na minuto in pa taka mašinca ne vleče materiala vase, pač pa ga je potrebno pošteno porivati, da gre skozi ...... Na predstavitvi take mašince še nisem bil, imam pa v planu tudi tovrstno preizkušnjo .... Zanima me, kako mašinca z disk-noži zreže mehek zeleni material? Se zadeva maši, sploh pri bolj vlaknastih rastlinah ......, koliko je tega "porivanja", da se to mehko zelenje sploh zreže ...., kolikšen je hrup (na video posnetkih imajo vsi nataknjene slušalke ?! ...) skratka zanima me celostna primerjava med mašinco s turbino in mašinco z disk-noži.

Cenovno so mašince z noži veliko bolj ugodne, za 200€ se dobi na prvi pogled že kar ustrezna zadeva...., toda ali je tudi primerjalno res tako dobra, kot Boscheva ali pa v tem primeru drži rek: kolikor denarja, toliko muzike .........

Ima kdo kakšne izkušnje v zvezi s tem, torej z rezalniki za zelene vrtne odpadke? Morda Oldi (videti je, da tudi nekaj ustreznega išče) ali morda Muha (nekaj izkušenj je že opisala ...) ali morda kdo drug .... ??
P.S.: Viking mi ni všeč, preglomazen, štorast in tudi precej draga naložba, ki ne vem če se povrne na dolgi rok .... Nisem ga še preizkusil, lahko kdo kaj več pove tudi o njem .....

......

.
Oldi

Sem pozabil poročati, kupili smo MTD SL 2800. Predvsem ga uporablja oče in je z njim zadovoljen. Davno nazaj smo imeli Alko s hitro vrtečim diskom, vendar smo se ga naveličali, preveč mašenja.
Pri MTD je po trditvah očeta edini problem sveže listje, ki zapaca zobnik, rešitev je enostavna, z rokavico osmukaš listje in gredo lepo tudi sveže "veje" trajnic.
Nastavitev imamo vedno na najbolj skupaj, tik predno začne zadeva rožljati.
Odgovori