Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Melona a imava mačka kajne ob najinem virtualnem srečanju? A kihaš ne, ker si si zmočila copate?

In to bo vedno tako, vsakič ko se pokaže tako posebna lepotica in tak potencial.
Seveda sem gledala včeraj rodovnike nazaj, nazaj in študirala od kje črtice.
Najprej povej ali imaš ti kakšno črtasto v bižini straršev? Nato me zanima drugi cvet, ki se bo odprl, če bo tak, kar upam da bo. In Melona čuvaj jo, saj vem da sedaj že vse veš, a ne ponovi nobene moje napake, da je na prevročem soncu in potem jo zaliješ in ne ponovi to, da jo zmatraš z cvetenjem. Ko se pokaže ta drugi cvet bi bilo verjetno najboljše, da ga osmukneš. Pa tudi tistega prvega. Naj raste. Moje velike napake so bile pri Indigo Child, da sem ga pustila cveteti. In revež je ponavljal, 3 cvetenja skoraj eno za drugo. Saj sem bila sama kriva, Bilo je preveč za rastlinico še premajhne rasti v majhem lončku. Tvoje je na srečo stara že pol leta kajne, torej to je sedaj že veliko oljašanje.

In Melona, če ti jo rata razmnožit in boš z njo zadovoljna, računaj name, kajti jaz si bi jo tudi želela imeti enkrat v svojem vrtu. Razmišljaj že o letošnjem cepljenju, saj glede na vrsto enega starša ne boš imela problemov z rastjo.

Omenila si prosojne cvetne liste. To je po WAR a ne, a upam, da je izboljšana verzija in da je tudi Edith Holden prispevala za boljše gene glede debeline cvetnih lističev.
Črtice bi znale biti bolj izrazite, ko bo vrtnica dobila malo sončne svetlobe.

Mojstrko prst si morala zamešati, da ti tako kipi. Ti ne veš kako uživam, ko vidim vrtnico tako kipeti.
Bravo Melona._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, Rene Smile .

Ma, kiham, ker nos stalno v cvet tiščim Smile . Copate pa, vse dam za en dober cvet, še druge člane gospodinjstva sezujem!

Blizu ... Na dobrih 700 m2 je vse blizu, na drugem koncu sta dve. Možnost, da bi cvet na WAR oprašili žuželke ali veter, izključujem, ker sem cvet takoj po opraševanju pokrila s kapico iz koprene. Tudi pri spenjanju zelo pazim, da ne ostane kakšen prost vhod.

Od kod črtice? Ne vem. Ni rečeno, da po kakšnem predniku. Tudi prve ever so morale nekako nastati. Si kaj ugotovila?

Ta cvet bom utrgala (to si mislila, ne?), ko bo začel veneti in oba naslednja, ki sta zdaj še popka, tudi, ne bom pustila, da bi se naredili šipki. Če bo hotela potem spet cveteti, najbrž ne bom zmogla potrgati popkov. Pa tudi izkušenj s ponavljajočim cvetenjem za zdaj nimam slabih, še nobena se ni zaradi tega tako izčrpala, da bi umrla.

Če bo vsa sreča tega sveta na moji strani, bo morda res že letos lahko precepljena. Želja je velika, nekaj težav bo s podlagami, kje najti laxo, že pripravljeno za cepljenje nanjo? Bom videla, ti sporočim. Ko uspe, če uspe, boš zaprmej prva preizkuševalka, ti jo z veseljem prinesem, v copatah, če bo treba Smile .

Venčni listi niso ekstra tanki, samo videti je nekako masleno, ne v resnici prosojno. Bolj dajejo tak občutek, kot je res. Najprej se mi je zdelo, da bi se kakšno stvar kar skozi venčne listke dalo videti, vsaj obris, ampak ne, samo vtis je tak.

Nekaj sonca dobi, ker je na širši okenski polici, obsijani s soncem, samo ne čisto pri steklu. A veš, da si glede izrazitosti barv še nisem na jasnem. Kakšna barva prav zasije šele na soncu, kakšno pa prav obledi. Če bo sreča mila, jo bom itak preizkusila na soncu in v senci.

Raste v Huminsubstratu Neuhaus N8, ki sem mu dodala zelo zelo malo perlita, par zrnc, ker mi ga je zmanjkalo. Takoj ko odcveti, jo bom presadila v večji lonec, ker je korenine pognala skozi tega. Še dobro, da ima okrasni lonček notranji rob in notranji lonček sede nanj, tako da korenine niso na mokrem. Kaj meniš, bi jo letos že presadila kar ven, bi jo izpostavila zimi?
Poezija

Glede rodovnika sem nekaj ugotovila, da. Je sicer samo moja predpostavka, ker ko sem to opazila sem rekla, ja to bi lahko bilo to.

Vemo že, da se črtice lahko prenašajo iz enega črtastega potomca, kateri ima gen za črtice, kateri se prenaša. Vemo tudi, da se iz sportiranih črtastih vrtnic črte ne prenašajo.
V vseh rodovnikih ni od vpisanih nobene pisane vrtnice. Sicer ne moremo vedeti, ker so nekatere neznane. A sem gledala tudi potomce iz takih neznanih verig - nobene črtaste. In mislim da je res tako.
Vemo tudi, da se nova črtasta vrtnica laho razvije sama in je prva taka. To je moja predpostavka, da se je s to zgodilo prav to. In kako naj bi nastala?
Kot eden izmed očetov Edith Holden je Galway Bay. Oče Galway Baya je Charlotte Armstrong, zame čarobna vrtnica za žlahtnenje! In CA ima nešteto sportov!

Eden od očetov Edith Holden je Sutter's Gold, katere mati je spet Charlotte Armstrong. Sedaj Melona pa poglej potomca CA z imenom Banner, ki je njen sport! Pa reči da te ne spominja na tvoj cvet. In kaj mislim da je možno, da je gen CA pomagal narediti ta novi sport. Mogoče se motim, mogoče pa ne. Dokončno bomo vedeli ali bo črte prenašala naprej.

Ampak še vedno me nekaj muči. Kako pa je nastala vrtnica Ferdinand Pichard (1921), ki naj bi menda prva prenašala črtice na potomstvo....

In še nekaj, jaz bi bila mirna ko bi jo precepila in ko se cepič prime, potem jo pa daš ven, ni problema. Ne veš kako me še boli, ker meni cepljenje ni uspelo, ker je prehitro odšla. Ampak tvoja bo velika, mogočna, ker ima take gene, zato predvidevam, da ne bo težav._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Tole si se pa potrudila, Poezija, hvala ti!

Poezija je napisal/a:
Kot eden izmed očetov Edith Holden je Galway Bay.

Poezija je napisal/a:
Eden od očetov Edith Holden je Sutter's Gold, katere mati je spet Charlotte Armstrong.

Kaj ima EH več očetov, ne razumem?

Banner me res spominja na mojo.

Poezija je napisal/a:
In kaj mislim da je možno, da je gen CA pomagal narediti ta novi sport. Mogoče se motim, mogoče pa ne. Dokončno bomo vedeli ali bo črte prenašala naprej.

Te prav razumem, ta novi sport naj bi bila moja? Ne govorimo o sportih le takrat, ko se na neki vrtnici pojavi drugačen cvet in ga precepimo drugam? Govorimo o sportih tudi pri sejancih? To mi ni čisto logično, ker kaj sicer razlikuje sport sejance od nesportiranih?

Poezija je napisal/a:
Ampak še vedno me nekaj muči. Kako pa je nastala vrtnica Ferdinand Pichard (1921), ki naj bi menda prva prenašala črtice na potomstvo....

Ravno na to sem mislila, ko sem se spraševala, kako da je pa nastala prva črtasta sploh. Prva ni imela nobenih črtic v prednikih.

Se bojim, da tale data mining ni tako enostaven kot sestavljanje puzzlov. Še posebej, če so v rodovniku tudi neznane vrtnice.

Še nekaj me muči. Ata moje je floribunda, mama pa noazeta. Recimo, da bo moja ok in jo uspem razmnožiti. Po kakšnem kriteriju jo definiram? Po rasti in načinu cvetenja, ki ju bo pokazala, ali po katerem od staršev? Dobro bi se slišala tudi nova skupina flozeta bhuahahaha .
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Melona, tudi že sprejemaš naročila ? Da me drugi ne prehitijo po levi Razz Rolling Eyes
Jaz jo bom imenovala, kar Melona, ker ji tudi barva nekako ustreza. Znanstveno mogoče Aurum cucumis/Gold melon ? Embarassed_________________
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz se postavim v vrsto, če jo bo možno dobiti. Sem jo že dala v spisek tistih, ki si jih želim v prihodnosti.
Poezija

Veš, to da sem pogledala rodovnik sem naredila, ker me tudi samo zanima. Ne veš, koliko jaz gledam te rodovnike. Najboljšo sliko dobiš, ko pogledaš parentage tree. Takrat vse vidiš iz ptičje perspektive in počasi tako dobiš neko jasnost, kako se kakovost deduje in te kombinacije so meni tako zanimive. Pa še druge stvari. Predvsem tudi to, da če je veliko preverjenih in zelo uspešnih - recimo temu zlatih staršev v rodovniku, pomeni, da bo verjetno tudi potomec dober za žlahtnenje. To pomeni tudi kot prvo: dobro kalitev semen in da so velike možnosti, da sejanci hodijo takoj v sadiko. Torej zelo dobro izraščajo in delajo takoj malo vrtnico in ne neki drobiž (joj koliko teh drobižev bo šlo letos proč).
In tvoj novi ima že take zelo dobre zasnove draga moja.

-Ja EH ima 3 očete.
Ko boš vpisala svojo prvo vrtnico, predvsem tisto, ki bo imela več očetov (mix pollen-zmešan prah) boš razumela te oklepaje.
Najboljše je razvidno na prvi strani. Torej očetje so vsi, ki so dali prah in so našteti na prvi strani: Elizabeth of Glamis, Galway Bay in Sutter's Gold.

-Samo predvidevam, da bi lahko bila sport.
Melona samo poglej si mojega Indigo Child. Ena veja je že na sejancu cvetela drugače. Razlagam si, da je sportirala zelo, zelo zgodaj. Ker je cvetela v istem vremenskem obdobju, par dni zamika, vreme ne more biti razlog, za tako osupno razliko v odtenku barve.

Če bi tvoja vrtnica bila vsa črtasta in ne bi prenašala gena za črtice naprej, potem ima lahko ta gen CA za sportiranje kako vlogo tudi v nastajanju novega sejanca kot nove vrste? Kdo ve. Veš zakaj se nagibam, da je možno da je sport? Zaradi vrste vzorca. Sicer bo gotovo drugo in tretje cvetenje prava kasnejša podoba, a vseeno je zelo drugačen vzorec. So vzorci, kot ga ima Rosa Mundi (prva znana črtasta- pred 1581) in npr. Ferdinand Pichard (1921, če se prav spomnim je prva vrtnica, ki prenaša črtice na potomce in to mi je zanimivo).
Vzorec tvoje je specifičen in tak nastane samo pri sportu. Razen če se bo kasneje spremenil in to ni njegova prava podoba. To so tanke koničaste črtice, jih je mnogo, v glavnem nimajo velikih lis in sestavljajo nek bolj enakomeren vzorec, kakršen nimajo potomke FP in ostalih črtastih, ki prenašajo črtice na potomce. Meni so take zelo ljube, a take nastanejo samo s sporti. Nobene skrižane take še nisem videla. Recimo ena izmed takih, so pa še bolj izrazite in znane, a se ta trenutek ne spomnim imena. Iskala sem in iskala, a sem obupala, zato ta približni nadomestek: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.183.1&tab=36&qn=0&qc=0 ,
pa Kristov Jubilej, pa Abracadabra. . .

Če bodo črtice prenešene na potomce potem bomo gotovo vedeli, da je mešala štrene kaka neimenovana prikradenka iz rodovnika ali pa ti je kaka žuželka, že preden si ti oprašila dala ta poklon. A to ni možno?
Saj samo predvidevamo Melona, kar je prava loterija, vem, predvsem v svetu vrtnic. Konec koncev pa se s prakso samo učimo, kar pa je samo dobro za nas.

Prve črtaste vrtnice so nastale z mutacijo seveda.

Kot sorto jo lahko definiraš v začetku oboje (tako napišejo včasih žlahtnitelji, obe besedi). Jaz definiram po rasti najprej in izbereš eno izmed staršev. Saj boš že po enem letu videla, kam se nagiba._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazadnje urejal/a Poezija 24 Apr 2016 20:14; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
Melona

Punci, ne me hecat, bom začela hoditi kot pav pokonci Laughing ! Sem pa res zelo vesela, da vam je všeč. Sama ''svoj izdelek'' še vedno težko objektivno ocenim in odprtih ust berem Poezijo, ko zna svoje tako z distance popredalčkati: dobra, zanič, dobi še eno možnost, ... Jaz sem se še od OP sejancev težko poslovila Rolling Eyes .

Če uspe cepljenje in jo namnožim (okrutno daleč je še do tam), bom strašno ponosna, če si jo boste posadile. Z veseljem jo bom delila, na vse konce, da jo preizkusimo v vseh klimah.
Uporabniški avatar
Melona

U, Poezija, hvala ti za razlago. Zdaj razumem, kako si mislila s sportom.

Tiste oklepaje tudi razumem, ampak mi ne gredo v račun. Prah različnih očetov sicer lahko namešamo, ampak po mojem dva v vsakem primeru odpadeta, ker dejansko oplodi samo eden. Je res možno, da bi na brazdi bili uspešni trije hkrati? A ni tako, da enemu pač prvemu uspe in ostala dva sta priložnost zamudila? Mogoče si pa res samo po svoje predstavljam vse skupaj.

Ne, ne zdi se mi verjetno, da bi me kakšna žuželka prehitela. Priprave cvetov se običajno lotim celo prezgodaj, ko vanje žuželke še ne morejo. Zelo pazim na to. Zelo previdna sem tudi s pokrivanjem.

Loterija je tole, ja, ampak lepa Wink . No, morda je bo konec že z naslednjim cvetom, ko se odpre. Ni rečeno, da bo imel kakšne črtice. Kakorkoli, temu sejancu bom vedno hvaležna, da me je tako zelo razveselil.
Poezija

Prah se običajno meša, ko ali je mati malo problematična in ne sprejme ravno vsakega ali pa so očetje bolj slabo plodni. Lahko pa nič od tega kar tako. O tem sem enkrat že pisala. Tudi o tem, da je naša mačka skotila mladičke in potomci so bili zelo različni. Dva po prvem očetu, dva po drugem. In kako vem. Isti dan je našo mačko naskočil poleg našega mačkona še en od daljnih sosedov. Bila sem priča. Torej prah je zelo droben in v enem šipku so lahko po moje zasnove vseh.

Letos sem AGVH žlahtnila z tako mešanico prahov neštetih vrtnic. Dobila sem kalitve, sicer vprašanje, če se bodo razvijali, saj nasploh letos vsi sejanci v gredi nekaj ždijo in še ne rastejo. Upam, da je le to, da je še prehladno in da je to edina razlaga, kajti drugače slabo kaže.
-------------

To, da ko prva oplodi se nekako zapre, tudi jaz berem, a nekako vsi žlahtnitelji v en glas pravijo, da sejanci vrtnic, kateri imajo mešan prah so boljši, cvetovi bolj živahni, večkrat listi boljši in to mi daje misliti. Treba bi bilo vprašati Metuljc, če ve da nam opiše, kako se to zgodi, saj je hipna sprememba. Ampak vseeno ima 3 očete, nikoli ne veš kateri je, zato probaš upoštevati njihove karakteristie. Mene samo zanima, če pride po cevčici dol prvo seme in istočasno z njim druge vrste kaj se zgodi in tretje... Ali so to lahko dvojčki ( v tem primeru semena) ali ne. Saj vemo, da so se tudi že materam rodili otroci dvojčki z različnimi očeti, kar je zaradi barve kože bilo lahko vidno že ob rojstvu. Ali se je to kasneje ugotovilo. Torej tega pa res ne vem, nekako pa se nagibam tudi, da bi lahko bilo v semenu v različnih semenih zasnova teh in da v svetu vrtnic to mogoče ni redkost. Lahko pa se jaz motim. Zanimivo bi bilo, da se kdo vključi v debato, ki je bolj podkovan._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori