Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Plamenka je napisal/a:
Na spodnji strani listov je videti, kot da bi bile malo večje uši - kot ovalne izbokline. Ampak odstraniti tega ne morem. .

To ne morejo biti uši, te se odstranijo, pa vidiš, da so živalce z nogami, ki od zunaj sesajo rastlino. Če so izbokline, potem je škodljivec V listu in je spremenil njegovo debelino, vidi se, da tudi barvo (rumeni deli imajo razgrajen klorofil), nekroze, bi se temu reklo, mislim. Ne upam reči, da so virusi, me pa spomni nanje, sploh na spodnji fotki levi list.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Če je virus, razmišljam, kako bi se lahko paradižniki okužili z z njim. Substrat je kupljen, druge rastline z njim nimajo problemov, lončki so bili novi. Semena so vse Stupice, dvoja lanska, ena malo starejša, ena celo iz leta 2009, ker sem nameravala primerjati 4 različna. Obolele liste pa so imele rastline v vseh 4 lončkih, čeprav se niso z listi dotikali med seboj.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Virusi se širijo po zraku, prenašajo jih žuželke, ki pijejo sokove na rastlinah (uši,....). Dokler ni jasno, če so sploh virusi, nima smisla ugibati, kako je prišlo do okužbe.
Vsekakor pa, če se spet pojavijo taki listi, poskrbi, da bodo fotke boljše ali, še bolje, pojdi z listi v Kalio, strokovnjaki v živo lahko hitro povedo, kako in kaj.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bom šla, če bo sploh še kaj za potrgat, ker sem jih močno oskubila. Upam, da ni virus, ker imam v tem prostoru vsako leto vse sadike, dokler ne gredo v rastlinjak.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Že težave. Sad
Listi nekaterih paradižnikov (20-30%) so na konceh potemneli in se posušili. Čemu? Upam da ni to kakšna bolezen in da je to zaradi mraza čeprav niso po moje bili na manj kot na 4°C v rastlinjaku. Question

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Si kaj gnojil/dognojeval? Včasih znajo biti take posledice, če je koncentacija hranil prevelika.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Prav nič. Posajeno v substrat Neuhaus in to je to. Sem pa sedaj opazil da se je to pojavilo večinoma pri samo dveh sortah od 15. različnih ki jih imam.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če bi bilo to pri drugih rastlinah, bi z gotovostjo rekla, da so bile preveč zalite. Tudi pri nekaterih mojih so listi takole porjaveli in se posušili, a mislim, da je to zaradi nizkih temperatur in zalivanja. Zdaj, ko s notri, se mi zdi, da se že počutijo bolje, tudi nove poškodbe se ne pojavljajo več.

Vedno bolj sem prepričana, da vse preveč hitimo in preveč zahtevamo od naših rastlin, ki so zaradi tega preobremenjene in posledično bolj občutljive...._________________naredimo svet lepši
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Moji pred cca 10 dnevi presajeni na prosto so tudi že reveži, rjavenje se najprej pojavi na spodnjih listih, zna biti, da je problem moča.
Najbolj prizadeti Indigo rose
Trije balkonski že dobrih 10 dni na oknih povsem zeleni, dva navadna, še v lončkih, nekaj časa na prostem, nekaj pod streho tudi povsem brez peg. Eden v lončku cca 10 dni na prostem malo prizadet. 2 sta šla pred tednom k žlahti in sta pivsem rjava. Vsi so bili vzgojeni v zimskem vrtu.
Skratka možno je, da gre za preveč vode. Te na prostem sem zalil samo ob presajanju.
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

Bi to bile lahko pršice? Deluje podobno kot od Ivčk na prvi strani le da ne tako akutno. Listi so nagubani, s spodnje strani niso tako "metalik", steblo je rahlo potemnelo.

Odgovori