Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
brbr je napisal/a: |
Dajmar, krasen kis - čestitke. Zdaj mi pa še zaupaj, prosim, ali si imel posode ves ta čas (od 2007-2015) neprodušno zaprte alisamo pokrite in ali se klobuki niso nič potapljali? |
Pokrito sem imel samo z dvojno gazo in zavezano, ko je klobuk pretežak se potopi in začne nastajati nov. Klobuk preprečuje oksidacijo. Kis, ki ga imam za sprotno rabo v litrski steklenici, porjavi, ta v velikih steklenicah in sodu je pa rumen kot olje. V shrambi je tudi tema morda zato ne porjavi. Bo kdo drug več vedel.
Danes, ko smo zaradi sneženja bolj ali manj prisiljeni v notranje aktivnosti , sem drugič pretočila lansko jesen nastavljen jabolčni kis. V dveh kozarcih je bil klobuk, v drugih pa ne. Kozarce sem ponovno zaprla in postavila na temno. Kis je dober, kisel in se počasi bistri.
Izgleda, da mi bo letos kis končno uspel, juhu._________________naredimo svet lepši
Izgleda, da mi bo letos kis končno uspel, juhu._________________naredimo svet lepši
Škrtica škrta, zdaj pa imam! Da ne bi slučajno naredila kakšne škode, če kis ne bi uspel, sem ga naredila bolj malo. In včeraj smo porabili zadnjega. Brrr, sem jezna sama nase!
In zdaj se mi seveda zelo mudi delati novega. Prva, še čisto zelena jabolka odpadajo, seveda večinoma črviva. Kaj menite, so primerna za začetek izdelave kisa, če jih obrežem? Od silne stiske sem pomislila, da bi zraven jabolk dodala tudi Morettinijeve slive, ki so že skoraj zrele. Traparija?
In zdaj se mi seveda zelo mudi delati novega. Prva, še čisto zelena jabolka odpadajo, seveda večinoma črviva. Kaj menite, so primerna za začetek izdelave kisa, če jih obrežem? Od silne stiske sem pomislila, da bi zraven jabolk dodala tudi Morettinijeve slive, ki so že skoraj zrele. Traparija?
Zapomni si, dobro sadje naredi dober izdelek. Če bojo jabolka črviva bo tudi kis črviv. Ne splača se. Sploh ne zase.
Jaz delam vse iz zrelih jabolk, in sprešanih. Iz soka.
Dodaj tudi drugo sadje! Jaz sem do sedaj delal iz jabolk, hrušk, grozdja in sliv. Letos bo pa ringlojev kis padel pomoje _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Jaz delam vse iz zrelih jabolk, in sprešanih. Iz soka.
Dodaj tudi drugo sadje! Jaz sem do sedaj delal iz jabolk, hrušk, grozdja in sliv. Letos bo pa ringlojev kis padel pomoje _________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "