Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mali vrtiček

Moderator: Melona

Mila23

Odgovor Napisal/-a Mila23 »

Tudi pri nas se je končno začelo. Sicer sta veter in sodra naredila kar nekaj škode, je vseeno še veliko ostalo.

Najbolj je veter oklestil Madame A. Meilland/Peace
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Don Juan je očitno silišal, da sem mu dala čas do jeseni, če se ne bo naredil gre enostavno ven, ker me jezi že 3 leta, no končno je naredil vsaj en spodoben cvet:
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Mutabillis je letos zgoden in prav simpatičen:

Od angležinj je vedno prva Winchester Cathedral

Praviloma je druga Mary Rose, ki ostaja precej nizka:

Crocus Rose še ni zacvetel, se je pa letos precej potegnil:

NN, ki naj bi bila Augusta Luise je zanimiva:

Bright as a button je naredila en sam cvet:

Najnovejša pridobitev je hibridna rugosa Pink Grootendorst , kupljena pri IreniKK v Kostanjevici, po izboru mojega mlajšega sina:

ostalo pokažem, ko bo kaj več za videti.
Mila23

Abraham Darby je tudi letos poln popkov, do sedaj je pa naredil dva cvetova:

Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Tista tvoja NN skoraj zagotovo ni Augusta louise Laughing . Podobna je Scentimental, čeprav težko rečem, ker je teh "striped" vrtnic kar nekaj.
Drugače imaš pa lepe, zdrave vrtnice. Pa cvet Abrahama je tudi malo poseben Wink
Mila23

Pozdravljeni, kar nekaj časa se nisem oglasila, enostavno je bilo preveč vsega in premalo volje, občasno spremljam ostale objave in veliko nas je, tudi nekaj novih, kar je super.

Letošnja sezona je pri meni veliko obetala. Toliko popkov in tako lepega listja do sedaj še nisem imela in če ne bi bilo snega bi bilo že skoraj kičasto. A ni straha, sneg je naredil svoje in edino kar lahko rečem je, da sem v bistvu imela srečo, lahko bi bilo še huje. In ja na srečo gre za okrasni vrt in ne za sadovnjak ali polje od katerega bi bila družina odvisna.

Najprej je bil dež, potem sodra in potem sneg, zraven je grmelo in treskalo, kot sredi poletja. Tale slika je bila posneta tik preden sem se drugič odpravila ven tresti grme, da sneg ne bi polomil vsega.

[/img]

Vrtnice sem tresla trikrat, na zadnje z baterijo ob 10 zvečer in vendar je naslednji dan izgledalo takole:

glede na to koliko je bilo snega, smo jo še dobro odnesli, namerili smo 35 cm, prava zimska idila, škoda, da je ni bilo po zimi...

Polomilo je nekaj večjih vej in skoraj vse veje s popki pri vzpenjalkah, ki po čiščenju izgledajo, kot da gojimo veje ne pa vrtnice, dejansko so veje skoraj gole, prav smešno zgledajo.

Od daleč grmi ne izgledajo tako slabo, a v primerjavi s prej so takšne kot lep maček, ki je padel v vodo in je še čisto moker...

Neverjetno dobro jo je odnesla Veilchenblau, ki je bila napeta na drevo, pa jo je sosednje drevo, ki se je prelomilo, sklatilo in poleglo, a prav neverjetno razen nekaj malih vejic se ni nič polomilo. Slabše jo je odnesel bližnji kompostnik. Zgledala je pa kot podivjana pokrovnica in ne duha ne sluha od ramblerke.

Cel dan sem pospravljala, rezala in na novo privezovala, da je sedaj spet vsaj malo podobno vrtu. Od vseh vrtnic so sneg najbolje prenesle Pierre de Ronsard, Red Eden in Cinderella, niti ena zlomljena veja, najslabše pa Tess of de d`Ubervilles in Abraham Darby ter Jayne, ki so ostale skoraj brez vseh popkov.

A taka je narava, proti temu ne moremo nič. Upam, da ste ostali te čudne vremenske razmere dobro prestali...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Mila, lepo, da si se oglasila. Držim pesti, da se ti obrastejo in naklonijo nekaj cvetja, ker si se s čiščenjem zelo potrudila!
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Mila, pogrešala sem te! Po eni strani prava zimska idila, po drugi pa taka škoda. A ne skrbi, vrtnice si bodo opomogle. Nisem imela snega, a veter mi je ene popolnoma ogolil,da so za zjokat. Tvoja Veilchenblau pa prav dobro zgleda.
Mila23

Mah, saj vem da si bodo vrtnice opomogle. To je ena izmed prednosti vrtnic, da vedno znova odženejo, če tudi kaj preveč porežeš ali pa narava polomi. Verjetno nas je večina imela takšne ali drugačne težave s tem čudnim vremenom. In kot sem rekla, ko pogledam kaj je bilo, sem jo dobro odnesla. Lahko bi vse skupaj še pomrzlo, tako da ne smem jamrati...
mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

Ja, snega bi bili pozimi veseli, sedaj pa...hm...čisto preveč ga je nasulo po lepi pomladi in bujni vegetaciji. Mila, ker sva "z istega konca" moram potrditi tudi jaz, da so jo plezalke najbolj slabo odnesle. Še dobro, da so vrtnice vzdržljive rožice, ki si tudi po takih šokih, kot je bil letošnji aprilski sneg, dokaj lahko opomorejo. Pozebe pa tukaj k sreči ni bilo.
Imaš kup lepih vrtnic!
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Mila, glavo gor. Vrtnice bodo že prišle k sebi, kot si napisala tudi sama.
Ste imeli pa res konkretno porcijo snega. Bil je tudi pri nas, a k sreči ne toliko. In tudi jaz sem zvečer tresla veje vrtnic in cipres, sicer bi polomilo še veliko več._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Lepo da si spet z nami, vse se bo obraslo. Meni je poni mlade sadike požrl do dal, nisem vedela niti ali je še kakšno oko. Pa je vse odgnalo in sedaj so že spet male vrtničke. Vrtnica je mogočna in močna, tudi popke bodo spet nastavile, le malo kasneje._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori