Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Cornus mas - rumeni dren

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

Zdrav kot dren

CORNUS MAS-RUMENI DREN
Druž: CORNACEAE

Včasih zelo cenjen dren kot zdravilo, postaja spet modern, predvsem kot novo čudežno zdravilo za pomlajevanje , v kremah pa proti gubam in mladostnemu videzu.Zdravilno moč so poznali že Grki in Rimljani ,pa sv. Hildegarda, pa še nekaj zeliščarjev.Plodovi,ki so sicer odlično in zelo uporabno, zdravo sadje se npr.v naših trgovinah sploh ne da kupiti z razliko od tujih goji in še nekaterih exotov.

Zdravilnost drena:Drenovo lubje, les,veje zdrobljene in pokuhane so odlična kopel proti revmatizmu, putiki.
Listje zdaj aktualno v kremah in mazilih za obraz in kožo izboljša prekrvavitev, izbolšja cirkulacijo kapilar,vnos energije v celice in s tem mladosten videz in adijo gube na obrazu.
Plodovi že od nekdaj uporabljeni za čiščenje črevesa, pomirjajo želodec, s tem je tudi odlično sredstvo proti vsem slabostim.Tudi zdravilo proti driskam.
Vsebujejo veliko C vitamina, precej več kot limona in s tem delujejo poživljajoče, pomaga pa tudi pri vročinskih obolenjih.Plodovi imajo močan učinek na ščitnico, s tem izboljšajo cirkulacijo krvi, širijo arterije,s tem se ogrevajo celice in dvigne se telesna energija(za bolj podrobno farmakološko delovanje plodov drena malo poguglajte)
Pa še zanimivost za nas vrtičkarje.Uporabimo ga lahko tudi za zalivanje naših rastlinc, tako okrasnih kot užitnih,ker tudi njim dvigne temperaturo v celicah, s tem energijo , ki jo porabijo za boljšo rast in cvetenje.
Moje izkušnje z drenom: S kremo za obraz oziroma kožo sem res zadovoljna, nisem se sicer pomladila ,vendar pa koža res "zaživi"
Plodove že od nekdaj nabiram,jem ,vkuhavam,že od pubertete naprej pijem čaj iz posušenih listov , na začetku kot čaj za čiščenje krvi in s tem kože, kasneje mi je pa postala navada.
Z zalivanjem rastlinc pa še nimam izkušenj, bom pa poiskusila.

Užitne plodove in tudi zelo nenavaden izgled ima japonski dren
CORNUS KOUSA-DREN CVETNIK z belimi košatimi cvetovi in nagubanimi plodovi._________________Lep dan in uspešno delo.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Lilija, jaz sem ga pred dvema letoma dobila od Zufa. Je majhen in počasne rasti, ampak vztrajen. Sem ga pa opazila tudi v gmajni. Ali je ta tudi ok, za taka zdravila?

Irena
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Še bolj, Irena.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Tako so videti plodovi japonskega drena.

Tako pa rumenega.

Okusnost našega drena je stokrat boljša od japonskega.
V moji okolici je ohranjenih nekaj velikih drenovih dreves.

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Irena, saj tisti od mene je tudi včasih v gmajni rasel. Smile
Pri meni sedaj rasteta dva, lepo sta se prijela.
Rastejo pa počasi.
Ima pa dren rad apnenčasto podlago.
Na Krasu ga je ogromno v mladih mešanih gozdovih hrasta in jesena.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Veliko ga je tudi nad Vojskem, nad Idrijo.
Najlažje ga je nabirati, ko je popolnoma zrel in sam odpade, zelo hitro se nabere s tal.
Ogromno sem ga pojedel kar svežega, odličen okus.
Sem ga pa tudi posušil, se brez problema posuši, le na soncu se razprostre.

pod krošnjo mogočneža

popolnoma zreli plodovi na tleh

njami
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

zuf, kako uporabljaš posušene drnulje? Za čaj, ali še kaj drugega?_________________
plod

Odgovor Napisal/-a plod »

Ima kdo mogoče kako sadiko rumenega drena za odstopit?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jaz imam samo poštnina je predraga. Išči veze do Rake, dam dva ali tri.
Odgovori