Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

RAČKE TEKAČICE

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Obora je končana. Kokošjo in račjo smo pokrili s plastično mrežo, takšno kot za gole, v enem kosu, tako da je bila gor v pol urce. Zdaj so lahko tudi račke varno zunaj ... in uživajo☺
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

LEpo!! No jaz pa imam z mojimi kar probleme. Racmana mi se tepeta mladi "đunior" in njegov oče. HOčeta imet oba račko. Imel sem ju vedno ločena vsakega u svoji obori. Danes pa sta se skoz luknje u obori stepla. Mladi bil potem ves krvav. Sumim,da se poškodoval na mreži in da to ni od kljuna tekmeca. Mali je vedno zaprt v desni ta majhni, a ostale račke in kokoši pa v levi ta večji. In sta kljuvala se kar skoz te karo luknje u obori. Da se ne bi, sem namestil drobnejšo mrežo, a ta je bila ostra in mlajšega ranila.
pika

Joj revež. Pa dobi v kratkem tudi drugi samičko za družbo?

Pri nas sta trenutno dva para tekačic, ni videti da bi bilo kaj težav.Obe rački tudi že pridno neseta dobra dva tedna. Vsakič ko me slišijo, da pridem blizu, me glasno ozmerjajo in izsiljujejo odprtje obore Very Happy Proti večeru jih navadno tudi po travniku spustim, da malo pobrskajo in so se končno lepo navadile, da ne silijo nazaj v hlev, kjer so prej spale, lepo potegnejo črto do ograde.
reider

reider

Ali bi kdo kupil kakega racmana. Neka ženska ima 4 racmane tekače. Pa jih bo oddala. Menda 10 eur, je govorila. LAhko telefonsko zrihtam. Lp
reider

Huh moj tekač Jajo ne pozna šale in zelo je pohoten. Confused Poglejte, srečal je nemega racmana, ki je 3x tako težek kot on in ga je zlorabil. Mislil sem, da ga bo ta velik zadavil, a je obstal kot okamenel Laughing
reider

pika

Imam problemček, no ne jaz, bolj moja račka tekačka Smile

V gnezdu ima podtaknjeno leseno jajce, njena smo proti pobirali, zdaj se je pa nekako odločila, da je treba iz tiste lesene nekaj izvalit in se kar ne more ločit od gnezda. Sicer s perjem ni nič obložila gnezda, zato ne vem točno kj zdaj namerava. Me pa zanima, bi ji bilo smiselno vtaknit not kako kokošje jajce? Ali raje ne in zakaj ja/ne?

Prosim za odgovor.
reider

Hja u začetku sem prav želel, da bi katera moja valila, potem pa pridejo realni problemi in preglavice realnosti, če se kaj izvali, pa tut, da jim uspe odrasti, da jih prej kaj ne odnese, ubije racman sam, kaj pade nanj, se izležejo sami racmani. ... No na koncu ugotovil, da najbolje, da nič ne pustim valiti in imam jih toliko kolikor trenutno mam za dušo.
Moji beli nemi rački sem enostavno zdaj usa jajca pobral. Pobiraš dol tako dolgo, dokler ne spremeni glasa in prične "kokati", kot so rekli stari ludi. Ko koka, potem tudi več zraven ne bo nesla jajc in bo obsedela na gnezdu. In če ji takrat use pobereš, čez max dva dni, popolnoma na jajca in gnezdo POZABI.

Je pa res, da tam nekje sred leta prične ponovno vso štorjo ponavljat. In takrat želi valiti še z večjo unemo in takrat ji sploh nisem mogel več preprečiti valitve. Imela je 3 jajca pod sabo. Bila so zamazana in lepljiva in stara. Mislil sem, da tako ali tako ne bo iz tega nič. Zato ji pustil vse u gnezdu. Enega sama zlomila in vrgla iz gnezda, dva pa izvalila, a je eden takoj preminil po par dnevih. Ostal mi je on nemi racman iz mojih slik z belo glavo. In to je tut edini mladič, ki odrasel pri nas. Vse druge živali so na kmetijo prišle od drugod. Se že kar bojim poletja, ko spet delala ravolt.

Če se pač odločiš, da izvali, pač pusti eni dve jajci spodaj in se ravnaj po nasvetih u tej temi. Da se lahko hodi kopati v bazen ali kad, da pol ima bolj mehko lupino, sicer se mladič ne more izlečt. Razn če pomagaš...
pika

Hvala za tole zgoraj. Račka si je pa v tem času že premislila, je prevladal nestanovitni karakter tekačic. Sem razmišljala, če bi sploh vztrajala do konca, glede na to, da včasih še jajca kar med sprehodom očitno pade iz nje, kjer pač je Smile
Bom kar pobirala jajčka pa bo mir, z otroki je potem samo še dodatna skrb. Zdaj sem končno na zeleni veji s perutnino, da grem mirno od doma, ker vem, da so 100% na varnem.
Odgovori