Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
No, jest se bom pa ojunačil in na vrt presadil letošnjo serijo sadik. Vreme se mi zdi da bo že toliko primerno, da ne bo prišlo do zapletov. Sadike, ki so namenjene pa za teglce bodo pa še malo počakale, potem pa gas po teglce v trgovino (eh, za glinaste ne bo dovolj denarja, tako da bom moral izbirati plastiko...) in hopla na balkon.
Trocki je napisal/a: |
Letos prvič sadim tudi sorto Rocoto in kot kaže res ne marajo sonca in vročine. Že sedaj liste postavijo kar navpično namesto vodoravno ko so na soncu. Pa razmišljam, če bi jih sploh imel v rastlinjaku ali kar na prostem v kaki senci. |
Nimam izkušenj s rastlinjaki, verjamem pa, da je toplote preveč.
Jaz jih gojim v polsenci; jutranje do opoldansko sonce, popoldan so v senci am. borovnic. Kar dobro sta se počutila.
Lani sta mi dokončno shirala štiriletna rumen in rdeč Rocoto, načelo pa jih je predlansko deževje.
Meni je okus všeč, jemljem pa jih tudi kot izziv .
LP_________________mfranc
moje izkušnje kažejo, da vsi čiliji enako kot Rocoto red ali yeloow imajo radi vročino oz ves dan sonce (tem tudi do 45 stop). seveda govorim o čilijih posajenih v zemlji ne v loncih. najboljše so uspevali predlani ko je bilo vmes veliko dežja in so zrasli plodovi enormne velikosti. ko pravim veliko dežja pomeni, da je vsaki 3-tji dan deževalo (govorim za Istro), vmes pa je pičilo sonce. ob zalivanju lani ni bilo tako mogočnih plodov. letos pa bo vse skupaj bolj slabo, skupaj z ostalimi sejanci, ker so še vedno v posodicah (če jih je sploh kaj ostalo, mislim na rocotota).
pa še ena zanimivost: od Bobolino (kje pa si draga punca) sem dobila rastlinico rumenega rocota, a se je izkazalo da je rdeč. čez dve leti ko sem sejala seme te rastline- rdečega rocota sem dobila vmes rumenega. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pa še ena zanimivost: od Bobolino (kje pa si draga punca) sem dobila rastlinico rumenega rocota, a se je izkazalo da je rdeč. čez dve leti ko sem sejala seme te rastline- rdečega rocota sem dobila vmes rumenega. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
dafo je napisal/a: |
Opazil sem to temo in, ker imam posejane sadike chilija Manzano (pod tem imenom sem dobil mehiško seme) me zanima, če je Rocoto in Manzano ime za isti chilli, če morda kdo ve. Poglabljal se nisem, sem pa na spletu opazil tako pritrditev, kot dejstvo, da sta sorodna chilija. Lp |
LP
voda je napisal/a: |
moje izkušnje kažejo, da vsi čiliji enako kot Rocoto red ali yeloow imajo radi vročino oz ves dan sonce (tem tudi do 45 stop). seveda govorim o čilijih posajenih v zemlji ne v loncih. najboljše so uspevali predlani ko je bilo vmes veliko dežja in so zrasli plodovi enormne velikosti. ko pravim veliko dežja pomeni, da je vsaki 3-tji dan deževalo (govorim za Istro), vmes pa je pičilo sonce. ob zalivanju lani ni bilo tako mogočnih plodov. letos pa bo vse skupaj bolj slabo, skupaj z ostalimi sejanci, ker so še vedno v posodicah (če jih je sploh kaj ostalo, mislim na rocotota). |
Draga moja Voda, nekako tvoji podatki ne štimajo z realnimi podatki za Capsicum pubescens, ali Rocoto, kot jih večinoma imenujemo. In so po rodu s pobočij Andov. Vsi razpoložljivi podatki omenjajo da so bistveno bolj skromni s potrebno temperaturo, nimam pa pri roki podatkov, ali so rastline s področja Mehike kaj bolj vajene visokih temperatur. Vem tudi, da jih gojijo že v Indiji; tudi ne vem, na kakšni temperaturi tam uspevajo .... .
Imam pa občutek, da so tvoji "Rocoto" kar malo drugačni od originalnih, po domače skrižani, in je čisto možno, da so s tem pridobili za Istro zelo pohvalno lastnost, to je uživanje na visoki temperaturi .
LP_________________mfranc
o mfranc, lepoto moja, ko bi se vsaj križali z lubenicami. to bi bil zadetek v polno. si predstavljaš sočnost in velikost takega rocota. a kot je videti na sliki (primerjala sem jih na googlu, celo tam so bile moje slike-nimampojma kako to gre) enaki. tem kot sem omenila doseže tudi čez 45 stor, Andi gor ali dol a verjemi mi da se ne lažem. res pa je da jih posebej ne zakrivam, da se ne bi skrižali. sadim jih nekaj metrov stran pa šta bude bude, a ne vem s kom bi se križali. upoštev pride samo barva drugih čilijev, ker imam tudi rumene.
prvo leto je bila podarjena rastlina kot rastlina z rumenimi plodovi, a ko je dozorela so plodovi bili rdeči in manjše oblike. drug leto, deževno obdobje, je iz semena zrastla rastlina z izredno velikimi rdečimi plodovi - Giant R.r, (takrat sem sploh izvedela, da so tudi takšni) lani, 3-tje leto so plodovi bili manjši, enaki kot prvo leto. vmes med rdečimi rastlinami sta bili dve rastlini rumenih plodov. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)