Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Najbrž sem imela ravno takšna semena, kot voda, saj sem 2 leti nazaj posejala 2 semeni z imenom Rumeni rocoto, ki sem ju dobila od Bobolino. Zrasel pa je z ogromnimi rdečimi plodovi, tako kot vodin. Potem ga nisem več sejala. Okus je dober, vendar so rastline prevelike in prepozno rodijo. Semena (izolirana) sem pa oddala in ne vem, kakšne barve bi se pojavil naslednje leto.
Res je ta zadeva se tako grdo razširi, da res jemlje preveč prostora sploh pa zadeva ni za v rastlinjak če bo kdo v dilemi kam naj jo posadi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc, če se ne motim si takrat meni dal nekaj semen. zrastla je ena rastlina in to sem vzgajala v hobuku in prenašala ven, noter 3 ali 4 leta. prvo leto je naredil nekaj mini kroglic katere so do pomladi odpadle. potem pa nič več. mislim da je bil Large reed r.
sprašujem: ali je Giant rocoto r. druga sorta ali je to odvisno od vremena kot se je pokazalo pri meni, ker ne vem kakšno križanje bi na to vplivalo. barvo - še nekako sprejmem, da je iz drugega čilija.
3 ali 5 let (ne spomnim se več-nekoč je razlagal čilivzgojitelj) je potrebno cvetove določenega čilija zaščititi, da ostane čista sorta, torej postane stabilen in ni več nevarnosti da se skriža. ker jih ne zaščitim se pri meni dogaja - popolnoma nova sorta. npr čili z rožičkom, če se ne motim je v seznamu zaveden kot hudičev ali nekaj podobno (res je hudičevo pekoč). od kod rožiček? na vrtu noben plod nima to karakteristiko. ali drugo, enostavno zraste jalapeno (nikoli sejala nikoli sadila), mislim na obliko, okusa se ne spomnim...toliko sort čilijev, paprik, paradajza itditd so križanjem razvili do ogrmnmnega števila. torej nekoč je bil eden pračili, v naravi se je samodejno spreminjal in so nastali taki in taki, potem je človek še naredil toin toin toin..."a čiliju se kdaj pa kdaj milo stori in se spomni na praprapradedka in malo spremeni obliko, okus, barvo". tako si je Janezek na hitro razložil genetiko in lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Hja, čili vrste Capsicum Pubescens je res posebna zgodba. V resnici se ne križa z drugimi vrstami napr: Annuum, Chinense,.... ampak samo znotraj vrste. Pomeni Čili vrste Capsicum Pubescens se križa samo s sortami iz vrste Capsicum Pubescens. ( pubescens pomeni kosmati)
Tukaj je tabela križanja:
Sort v tej skupini je kar nekaj. Najbolj znani so klasični roccotto ( red, yellow, brown, orange..). So pa tudi še drugi: golden, mini, aji, grande, mexican, ecuadorian, peron, manzano, costarican,.....
Sorte čilijev iz skupine Capsicum Pubescens si lahko slikovno ogledate na tej povezavi:
Tako, da je križanje možno in so plodovi lahko delno različnih oblik, velikosti in barve. Seveda pa je možno, da v zgoraj omenjenih prispevkih sploh ne gre za križance ampak za različne sorte iz skupine Pubescens. Bolj bi se nagibal k varianti zamešanega semana, oziroma slabšega označevanja.
Najbolj tipična oblika je jabolčno okrogla in je lahko od velikosti olive do velikosti manjšega jabolka. Značilnost je črno seme, ki se drži bolj pri peclju, Stene ploda pa so debele. Okus je tudi značilno saden.
Sama rastlina je večletna ( tudi 16 letni so nekateri primeri), v dobrih pogojih lahko zraste do 2m v širino in do 3m v višino in ima drevesno obliko, zato temu čiliju prvijo tudi drvesni čili.
Cvetovi so izrazito vijolično modri, listi pa kosmateni ( drobne dlačice na listih). Plodovi so zreli vsaj mesec, raje dva pozneje, kot pri čilijih iz drugih skupin.
sprašujem: ali je Giant rocoto r. druga sorta ali je to odvisno od vremena kot se je pokazalo pri meni, ker ne vem kakšno križanje bi na to vplivalo. barvo - še nekako sprejmem, da je iz drugega čilija.
Voda, bolj slabo se spomnim, a menda sem ti lani dala semena Rocoto. Ne vem ali samo Brown Rocoto ali tudi Red Giant.
Plamenka dala si to je res a ni nič prišlo ven. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mfranc, če se ne motim si takrat meni dal nekaj semen. zrastla je ena rastlina in to sem vzgajala v hobuku in prenašala ven, noter 3 ali 4 leta. prvo leto je naredil nekaj mini kroglic katere so do pomladi odpadle. potem pa nič več. mislim da je bil Large reed r.
2.) sprašujem: ali je Giant rocoto r. druga sorta ali je to odvisno od vremena kot se je pokazalo pri meni, ker ne vem kakšno križanje bi na to vplivalo. barvo - še nekako sprejmem, da je iz drugega čilija.
3.) 3 ali 5 let (ne spomnim se več-nekoč je razlagal čilivzgojitelj) je potrebno cvetove določenega čilija zaščititi, da ostane čista sorta, torej postane stabilen in ni več nevarnosti da se skriža. ker jih ne zaščitim se pri meni dogaja - popolnoma nova sorta. npr čili z rožičkom, če se ne motim je v seznamu zaveden kot hudičev ali nekaj podobno (res je hudičevo pekoč). od kod rožiček? na vrtu noben plod nima to karakteristiko. ali drugo, enostavno zraste jalapeno (nikoli sejala nikoli sadila), mislim na obliko, okusa se ne spomnim...toliko sort čilijev, paprik, paradajza itditd so križanjem razvili do ogrmnmnega števila. torej nekoč je bil eden pračili, v naravi se je samodejno spreminjal in so nastali taki in taki, potem je človek še naredil toin toin toin..."a čiliju se kdaj pa kdaj milo stori in se spomni na praprapradedka in malo spremeni obliko, okus, barvo". tako si je Janezek na hitro razložil genetiko in lpvoda
1.) Voda, sploh se ne spomnim, če in kaj sem ti dajal ..... vendar, če sem ti dal sorto Large, te nisem nikoli razmnoževal.
2.) Large Red in Giant sta dve različni sorti; Large je izrazito podolgovat (tako kot tvoji), Giant pa je samo povečano okroglo jabolko Če že, tvoji so bolj kot Giant-om, podobni Larg-om
3.) Janezku pa le povej, da smo tule že precej pisali o (s)križancih, hibridih in dehibridizaciji .
Na kratko; - če želimo pridobiti čisto, neskrižano seme iz naših papričic, potem moramo vedno cvetove zaščititi pred zunanjimi vplivi. - ko imamo skrižano sorto in želimo dobiti nazaj željeno sorto, pa naredimo postopek, kot si ga omenila. Približno 5 do sedemkrat ponovimo izbor plodov, ki so "najbolj identični" željeni sorti. No, isti postopek naredimo, če nam je uspelo narediti dober križanec, ki ga želimo obdržati. Nekje po sedmih rodovih postane stabilen, ko iz semena (če se nam ni ponovno skrižalo ) dobimo enake plodove, kot jih ima matična (naš križanec) sorta.
V praksi je osmi rod stabilen, v teoriji pa se je zelo približal stabilnosti (verjetnost je 99.2%). Nikakor pa ni izključeno, da se tudi takrat in še dolgo potem ne pojavijo določene lastnosti prednikov.
Tale ali pa kak podoben bi bil pa kot nalašč zame. Ravno te dni razmišljam, da bi spet imela kakega Rocota, ker mi je bil okus všeč. In tale bi bil idealen, ker sem jih ukinila samo zaradi velikosti.