Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
Saj me je kar sram priznati: končala sem prvo okopavanje (in zadnje)
Sicer pa ni bilo sile. Po sajenju sem vse prekrila s slamo. Nekaj plevela se je prebilo skoznjo, a sem samo malo porahljala s krampico in izpulila. Slama je res odlična rešitev, zemlja je rahla, godna. Ni pa ves enako intenzivne barve, odvisno od sorte pač._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Sicer pa ni bilo sile. Po sajenju sem vse prekrila s slamo. Nekaj plevela se je prebilo skoznjo, a sem samo malo porahljala s krampico in izpulila. Slama je res odlična rešitev, zemlja je rahla, godna. Ni pa ves enako intenzivne barve, odvisno od sorte pač._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
brbr je napisal/a: |
Ja, letos je dež kar lepo razporejen. Moj česen na njivi mi pravi, da mu nekaj manjka, a ne vem, kaj. Vršički listov mu kar dobro rumenijo in se potem posušijo. Ni pa na vsej njivi enako - nekje skoraj nič, nekje pa kar pošteno. Bom šla te dni v Kalijo vprašat, kaj je narobe. Mislim pa, da mu manjka dušik, ker je tudi svetlejše barve od tistega, ki raste na vrtu. Ta je temno modro zelen, brez trohice rumenila na koncih listov. Bicikel, ali proti rji kaj prevetivno škropiš s preslico? |
Mislim, da je vsaj deloma za rumene liste kriv zadnji sneg. So pa tudi pri meni nekateri listi bolj svetli in ponekod tudi rahlo progasti.
Ne nič ne škropim. Nekako se mi zdi, da karkoli tekočega kar spolzi dol z listov. Ali ti škropiš? Verjetno je Natur-F ustrezen preparat, če nimam preslice?
Ali že vemo za kakšno rjo gre pri česnu? Mislim kako se imenuje: napr. listna pegavost iz rodu Septoria (Septoria)?
Še današnja fotka vsega česna:
Stara postaja, naj te ne bom nič sram. Če je zastirka, potem je okopavanje zaradi zbitosti ni potrebno. Tudi pri meni je zemlja rahla, ker imam pokrito z listjem. Plevela je malo in ga lahko sproti odstranjujem.
Rumenenje listov sem opazila že lani, ko sem imela česen prvič na tej njivi. lani sem ga zastrla šele poleti. Ker je bila sušna pomlad, sem mislila, da rumeni zaradi pomanjkanja vode. Zdaj vem, da je vzrok drugje. Sicer je letos dosti boljše kot lani, a vseeno česen ni v najboljši koži, zato grem vprašat, kaj bi lahko bilo narobe (bom povedala, kaj bodo rekli). Pripravljeno imam že gabezovo gnojilo, vendar ta vsebuje predvsem kalij. Koprive, ki bi bile super za dušik, sem pa namočila šele včeraj
Bicikel, takole od daleč se zdi, da se tvojemu česnu odlično godi. Bravo. Ne vem, kaj bi bil naraven nadomestek za preslico... (bom pogledala v kakšno knjigo). kar se rje tiče pa "Enciklopediji vrtnarjenja" piše, da so vzrok glive, najpogosteje vrste Puccinia in Melampsora. Za preprečevanje napada pa svetujejo: zboljšana zračnost med rastlinami - večji razmak pri saditvi, preprečevanje prebujne rasti... ko je napad že tu: odstranjevanje prizadetih delov, in celih rastlin in škropljenje s fungicide, ki vsebujejo prpikonazol ali mankozeb (se ne spoznam, ampak so zagotovo snovi, ki jih pri našem načinu pridelave hrane ne uporabljamo).
Jaz z rjo do zdaj nisem imela večjih problemov. S preslico sem škropila šele takrat, ko se je rja pojavila. Rje nisem preglala, mogoče samo zaustavila, da se ni preveč razširila. Letos sem pa rekla, da bom preventivno škropila, a še nisem. Bom po takoj po tem dežju.
Ko se že menimo: kako se vam držijo "skladiščniki" ? Mi smo za domačo rabo obdržali same majhne, neugledne in lani prepozno pobrane glavice. Saj veste - kovačeva kobila . Česen je še uporaben, vendar mnogo manj sočen kot , če bi bil pobran pravočasno. Na to se moramo spomniti, ko bo čas spravila in bomo cincali, ali je že zrel, ali bi ga še malo pustili, da bi se mogoče odebelil še za kakšen mikron_________________naredimo svet lepši
Rumenenje listov sem opazila že lani, ko sem imela česen prvič na tej njivi. lani sem ga zastrla šele poleti. Ker je bila sušna pomlad, sem mislila, da rumeni zaradi pomanjkanja vode. Zdaj vem, da je vzrok drugje. Sicer je letos dosti boljše kot lani, a vseeno česen ni v najboljši koži, zato grem vprašat, kaj bi lahko bilo narobe (bom povedala, kaj bodo rekli). Pripravljeno imam že gabezovo gnojilo, vendar ta vsebuje predvsem kalij. Koprive, ki bi bile super za dušik, sem pa namočila šele včeraj
Bicikel, takole od daleč se zdi, da se tvojemu česnu odlično godi. Bravo. Ne vem, kaj bi bil naraven nadomestek za preslico... (bom pogledala v kakšno knjigo). kar se rje tiče pa "Enciklopediji vrtnarjenja" piše, da so vzrok glive, najpogosteje vrste Puccinia in Melampsora. Za preprečevanje napada pa svetujejo: zboljšana zračnost med rastlinami - večji razmak pri saditvi, preprečevanje prebujne rasti... ko je napad že tu: odstranjevanje prizadetih delov, in celih rastlin in škropljenje s fungicide, ki vsebujejo prpikonazol ali mankozeb (se ne spoznam, ampak so zagotovo snovi, ki jih pri našem načinu pridelave hrane ne uporabljamo).
Jaz z rjo do zdaj nisem imela večjih problemov. S preslico sem škropila šele takrat, ko se je rja pojavila. Rje nisem preglala, mogoče samo zaustavila, da se ni preveč razširila. Letos sem pa rekla, da bom preventivno škropila, a še nisem. Bom po takoj po tem dežju.
Ko se že menimo: kako se vam držijo "skladiščniki" ? Mi smo za domačo rabo obdržali same majhne, neugledne in lani prepozno pobrane glavice. Saj veste - kovačeva kobila . Česen je še uporaben, vendar mnogo manj sočen kot , če bi bil pobran pravočasno. Na to se moramo spomniti, ko bo čas spravila in bomo cincali, ali je že zrel, ali bi ga še malo pustili, da bi se mogoče odebelil še za kakšen mikron_________________naredimo svet lepši
brbr, tvoja Anka se skladišči zelo dobro, kljub mojim ne čisto ustreznim pogojem. Prva klasa je brez dvoma superiorna!
Med "drugo pošiljko za doma" se najdejo glavice, ki so tudi še precej čvrste ostale pa bolj uvele in jih z vso hitrostjo porabljamo.
Jaz bi se že kar rezervirala za jesen, lepo prosim.
Med "drugo pošiljko za doma" se najdejo glavice, ki so tudi še precej čvrste ostale pa bolj uvele in jih z vso hitrostjo porabljamo.
Jaz bi se že kar rezervirala za jesen, lepo prosim.