Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tole daje misliti, da bi se nemara dalo dobiti sorto bona v Bauhausu: http://www.piardino.com/sl-SI/Pflanzen/Details/256435/Ribes-nigrum-'Bona'%28s%29?returnUrl=%2Fsl-SI%2FSuche%3FPlantGroupType%3D381%26page%3D2
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tole sem že pred približno mesecem dni, ko si tukaj omenil to sorto, tudi jaz našel na spletu.
Sem bil prejšnji teden v obeh ljubljanskih izpostavah te trgovine, ko sem kupoval še nekaj drugih zadev nepovezanih v vrtom.
Seveda sem se sprehodil tudi med rastlinami, vendar so od črnih ribezov imeli le Titanio ( od Mirosana ).
Od rdečih pa Rovado in Jonkheer van tets. Pač čista klasik, nobene novejše, zanimive sorte ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Šel sem gledat stran od Rasadnik Milić, za katerega vem, da je že bil dobavitelj za Bauhaus, pa vidim, da ima našteto vse živo, le ribeza ne ... Dolga bo še tole. Tačas bodo meni že oni novo prispeli rodili Smile

Za rdeče sorte naj bi večjo izbiro imel Predikat, kaj je res, pa ne vem, ker jim po dosedanjih izkušnjah ne leži uporaba emaila.

http://www.predikat.si/jagodicevje/sadike-rdecega-in-crnega-ribeza
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Helo, je kdo kje videl beli ribes?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Danes na sejmu v Celju poljubne količine Smile

... Po mojem vtisu, kjerkoli nudijo ribez, imajo tudi belega, ponavadi je to beli versajlec.

Če nikakor ne najdeš, pa ti lahko narežem vejice. Možno je tudi, da bom en grm ven vrgel, ker ne najde pravega odjemalca v družini. Star je 7 let, beli versajlec.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ribez beli - Kalia 5,50 EUR (mislim da Bilje), Bauhaus 4,50 EUR (Rasadnik Milić)
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

vprašal bi če je kdo sadil ribez kot zivo mejo? predvsem me zanima razdalja in ce ste mogoce v dve vrsti sadili za bol gosto zivo mejo?

in ce je kaksno pravilo, da ne smes mesat rdecega in crnega?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Po moje je mešanje sitno samo v tem, da se različno obrezujeta (če imaš namen tudi pobirati pridelek).
Andrej Banko

Danes sem pri "Baubau" našel eno lepo sadika črnega ribeza Big Ben.
Pa sem kar kupil ! Naj bi imel zelo velike jagode ...
Že kdo pozna ali ima ?

http://www.gardenfocused.co.uk/fruitarticles/blackcurrants/variety-big-ben.php
Andrej Banko

Tale Big Ben bo očitno res pravi bajsek !

Odgovori