Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
Pretekli teden sem se ob dnevih za korenino posvečala česnu na njivi - populila sem tistih nekaj plevelov, ki so pokukali izpod listja. Predvsem sem pozorna za pirnico, ki je je pri meni veliko in za katero sem prečitala, da s svojimi koreninskimi izločki zavira rast ostalih rastlin.
Tale odeja iz listja se je zaenkrat odlično obnesla: plevelov je res zanemarljivo malo in še ti se z lahkoto izpulijo, ker je prst pod listjem povsem rahla, grudičasta. Seveda se pa še vedno pozna moje pretiravanje z debelino "odeje"- česni so različno veliki in me prav zanima, kakšni bodo na koncu. Ponekod, kjer nisem pretiravala, listja takorekoč ni več in bom morala zastirko kmalu obnoviti.
Ko sem jih bolj od blizu gledala, sem ugotovila, da sploh nimanjo tako grozno rumenih konic, kot sem mislila. Tako jih zagotovo ne bom škropila s tistim kupljenim praškom (ga bom probala zamenjati za Neem tonic, če bo šlo). Bom pa škropila s presličnim čajem tri dni zapored (jutri, pojutrišnjem in v ponedeljek, vedno pozno popoldne). Čaju bom dodala tudi malo gabezove gnojevke za oskrbo s kalijem. Upam, da bodo moji česenčki zadovoljni..._________________naredimo svet lepši
Tale odeja iz listja se je zaenkrat odlično obnesla: plevelov je res zanemarljivo malo in še ti se z lahkoto izpulijo, ker je prst pod listjem povsem rahla, grudičasta. Seveda se pa še vedno pozna moje pretiravanje z debelino "odeje"- česni so različno veliki in me prav zanima, kakšni bodo na koncu. Ponekod, kjer nisem pretiravala, listja takorekoč ni več in bom morala zastirko kmalu obnoviti.
Ko sem jih bolj od blizu gledala, sem ugotovila, da sploh nimanjo tako grozno rumenih konic, kot sem mislila. Tako jih zagotovo ne bom škropila s tistim kupljenim praškom (ga bom probala zamenjati za Neem tonic, če bo šlo). Bom pa škropila s presličnim čajem tri dni zapored (jutri, pojutrišnjem in v ponedeljek, vedno pozno popoldne). Čaju bom dodala tudi malo gabezove gnojevke za oskrbo s kalijem. Upam, da bodo moji česenčki zadovoljni..._________________naredimo svet lepši
-
- Kraj: Domžale
Voda, se spomniš si lani prinesla iz Istre ene česne, ki naredijo v zemlji ob glavni glavici polno malih česenčkov?
No, meni so se prijeli in preživeli. Danes sem nekaj sadila in spulila en česen (jih imam kar naokoli po vrtu in nikoli ne vem kateri je kateri). Ko sem ga ven potegnila, se je vsulo kakih 20-30 majhnih česenčkov sem jih nekaj nazaj zakopala, nekaj pa raztresla po drugih gredicah.
Saj si ti voda te česne prinesla, ane?
No, meni so se prijeli in preživeli. Danes sem nekaj sadila in spulila en česen (jih imam kar naokoli po vrtu in nikoli ne vem kateri je kateri). Ko sem ga ven potegnila, se je vsulo kakih 20-30 majhnih česenčkov sem jih nekaj nazaj zakopala, nekaj pa raztresla po drugih gredicah.
Saj si ti voda te česne prinesla, ane?
figula res je jaz sem prinesla te rastline. a to niso česni ampak divji por. saj sem tudi slikala pravi por in tega (glej pod rubriko d. por). po listih so si identični a okus divjega pora je res bolj česnasti. pri nas ga v I. na travniku ni več ker ga pokosimo maja, a septembra ga je spet vse polno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
Danes sem ob pregledu česna našla kar nekaj požrtih česnovih listov. Bube zgledajo kot ličinke koloradarja a so take olivno zelene barve. So vseh velikosti od najmanjših do že kar takih kot pol koruznega zrna. Danes sem jih na obeh gredah kar ročno pobrala, seveda z rokavico in jih speštala - fuj kaka ogabnost. Očitno se zvalijo iz rdečkastih jajčk, drobnejših od koloradskega hrošča, ki so zelo močno prilepljene na spodnjo stran lista v kupčku - zelo podobno koloradarju. Zaenkrat imam namen tole ročno pobirati, se pa vseeno bojim, ker imajo ličinke kar uspeh pri grizljanju listov. Kateri škodljivec bi bil to?_________________Živeti na podeželju je najlepše!