Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cepljenje oreha po WalWal metodi
dodal:TwityPity
Škodljivec - orehova muha

Domovina navadnega oreha je najbrž Kitajska, kasneje se je razširil v Perzijo, Indijo in ostala področja. Navadni oreh je drevo, ki ima spiralasto razvrščene liste. List je sestavljen iz 7 - 9 lističev. Lističi so brez dlak in imajo cel rob. Mladi listi so sprva rdečkasti, pozneje zeleni. Oreh nosi tako ženske kot moške cvetove na isti rastlini, ob čemer moški cvetovi cvetijo pred ženskimi. Rastlina je vetrocvetka. Plod je koščičast in ga imenujemo tudi oreh. Zunanji del plodu je zelen, ki se jeseni rjavo obarva in razpre, osrednji del plodu pa otrdi.
Navadni oreh je heliofit, saj rad raste na sončnih legah, ne ustrezajo mu pomladanske zmrzali, hladne vetrovne lege in preveč vlage v tleh. Lepo uspeva na strmih in skalnatih rastiščih. Sejanec oreha pride v rodnost nekako v 10. letu, v polno rodnost pa v 30. letu.Lepo raste skupaj s travo, saj črpa vodo iz globin, trava pa zgolj iz zgornjega dela. Pod tem drevesom uspeva malo rastlin zaradi »juglona«, ki se izpira v tla. Poleg tega se je uporabljalo liste za odganjanje uši, bolh in drugih žuželk. Izvleček iz orehovih listov se lahko uporablja kot akaricid, to je snov, ki odvrača oziroma ubija pršice. (dodal mod.Igy)
metuljc

Radovednost me daje. Kakšne 4 tedne nazaj sem ob cesti opazila, da so pod dvema orehoma pogrnili kopreno (ki jo sicer uporabljamo na vrtu). Koprena je še kar tam, vidi se, da pod njo raste trava, saj je koiprena lepo dvig njena.
Danes pa sem, dober kilometer stran od teh dveh orehov opazila na pooboičju nasad dreves, ki bi jih na daleč lahko ocenila za mlade orehe (se pa lahko tudi motim, med vožnjo se nisem mogla preveč posvetiti temu nasadu. Pod temi orehi je bila vidna bela ppovršina, najbrž tudi koprena. No, od ceste do tega nasada je kakšne 150 metrov, mporda še malo več.
Ima kod kakšno idejo, a kakšnim namenom bi to kopreno zdaj pogrinjali pod orehi?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mogoče zaradi identifikacije bolezni, škodljivcev, škropljenja ???
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

metuljc

Hvala, radovednsot potešena. Ko sem videla prvi dve drevesi, sem mislila, da mnorda stresajo drevesa, da bi padli dol kaki škodljivci. No, nisem bila daleč.
Ja, vasko leto je več škodljivcev na rastlinah (žal ne samo na rastlinah Shocked ), še ena "dobrobit" globalizacije.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Muha, ti pa tudi moraš vsepovsod svoj nos vtaknit, no...heheh_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

bhuahahaha viš, takole na forumu šele izvem, kje se potikajo moji sorodniki bhuahahaha bhuahahaha
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Zakaj pa so cepljene sadike oreha tako drage? A jih je zelo težko cepiti?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Andrej

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Pred dvema letoma sem kupil tri cepljene orehe ter takrat pregledal tudi nekaj literature. Po mojih informacijah orehe cepita pri nas le dve drevesnici, cepiti pa ga ni mogoče na prostem. Zato verjetno tudi takšna cena.
Odgovori