Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
Pri meni so tudi. Prvič sem jih opazil lansko leto. Gre za lilijinega hroščka in njegove ličinke. Marija preveri ali se ti pojavlja tudi ta rdeči hrošček. Ko prideš zraven sam od sebe pade na tla, zato ga težko pobereš z lista. Ličinke pa seveda lahko odstraniš skupaj z delom lista.
http://www.okrasnivrt.com/bolezni/skodljivci/lilijevka.php
http://www.okrasnivrt.com/bolezni/skodljivci/lilijevka.php
Bi fotkala, a je moj fotoaparat in telefon nista tako kvalitetna. Upam, da sem vsaj precej natančno opisala škodljivca, katerega ličinke so izjemno podobne koloradskim izvaljenim bubam, le barva je tako motno olivno zelena. Odraslega škodljivca pa nisem opazila nobenega, saj ga je verjetno to deževje pregnalo, ostala so samo jajčeca, ki se očitno postopamo valijo. Bom vsekakor večkrat dnevno pregledala česen, da najdem tudi krivca. Je pa tole letos prvič opaženo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ja, sem prebrala o tem hrošču in najbrž bo res to. Sem pred dnevi že na dveh listih videla obžrto in ko nek kupček iztrebkov, pa nisem vedela da so bile notri v kupčku ličinke. Po nekaj dneh pa lahko rečem, da sem škodljivca danes našla tako na vsakem 20. česnu približno._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Bicikel, točno to je, kar si ti našel, hvala.
Danes dopoldan sem na obeh gredah ujela 14 ravno teh hroščkov, dva pa sta uspela tako dol padit, da ju nisem več našla, dva sta pa odletela. Bilo pa je precej manj ličink kot včeraj. Ko sem danes to nadlego pobirala, sem rokavico namakala v kozarec z vodo, da mi te golazni ni bilo treba mečkat. Očitno bom uspela z rednim pregledovanjem in pobiranjem na naraven način odrešit moj česen, ki je sicer zelo lep._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Danes dopoldan sem na obeh gredah ujela 14 ravno teh hroščkov, dva pa sta uspela tako dol padit, da ju nisem več našla, dva sta pa odletela. Bilo pa je precej manj ličink kot včeraj. Ko sem danes to nadlego pobirala, sem rokavico namakala v kozarec z vodo, da mi te golazni ni bilo treba mečkat. Očitno bom uspela z rednim pregledovanjem in pobiranjem na naraven način odrešit moj česen, ki je sicer zelo lep._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Me veseli, da si razpoznala škodljivca. Meni se ne zdi (vsaj trenutno ne) zadeva kritična, ni pa izključeno, da se škodljivec namnoži. Glede na to, da ima letalne sposobnosti, ga bomo težko obvladovali četudi kolobarimo.
Ročno obiranje je zaenkrat čisto dovolj.
Mimogrede, mi že veselo jemo česnove pske od zgodnje sorte Portugalc. Pri drugih sortah tega še ni niti na vidiku.
Ročno obiranje je zaenkrat čisto dovolj.
Mimogrede, mi že veselo jemo česnove pske od zgodnje sorte Portugalc. Pri drugih sortah tega še ni niti na vidiku.
Ojoj, moram pogledat na njivi, ali so prišli tudi k meni. Pa tako lepi so... Pri meni (zaenkrat) dela škodo "samo" voluhar, ki je do zdaj obgrizel 4 rastline. To mi ni jasno - povsod piše, da voluharju česen smrdi in ga priporočajo kot orožje v boju proti tej zverinici...._________________naredimo svet lepši
Danes sem na njivi škropila česen z gabezom in našla tole
Zverinica je pojedla cel vrh česna. Upam (ni pa verjetno), da je bila ena sama, ker mi je bilo zelo težko pri srcu, ko sem jo poslala v večna lovišča. Je zelo lepa: z oranžnimi in črnimi pikicami vzdolž hrbta.
Glede na opise lilijenega hroščka, tale moja živalca pripada neki drugi vrsti, a ne?_________________naredimo svet lepši
Zverinica je pojedla cel vrh česna. Upam (ni pa verjetno), da je bila ena sama, ker mi je bilo zelo težko pri srcu, ko sem jo poslala v večna lovišča. Je zelo lepa: z oranžnimi in črnimi pikicami vzdolž hrbta.
Glede na opise lilijenega hroščka, tale moja živalca pripada neki drugi vrsti, a ne?_________________naredimo svet lepši