Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

muha, mislim, da ne bo nič narobe, saj do zdaj je ves čas samo mrzlo. Vse je važno od tega, kakšno bo leto._________________
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

muha pri meni je enako, popoldne posadim še 3 paradajzke. (kostobolja mi govori, da bo letos potrebno vzeti na morje pulover). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

No, letos pa še jaz očitno nisem nič kasnejša od drugih - tudi moji zadnji paradajzki so končno na vrtu in v balah Very Happy . In celo bučke, buče in kumare sem si danes že upala posaditi Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Tudi sam sem zadnje paradižnike posadil šele v soboto 21.5., paprik in čilijev pa sploh še ne. Slednji dve nimata toliko težav z razraščanjem koreninskega sistema in ni nič narobe, če so dlje časa v lončkih (sodim po izgledu korenin skozi prozorne lončke).
No, sadike posajene bolj v začetku in sredi maja so letos precej nebogljene, rahlo vijolične od mraza, pri prvih pa so tudi spodnji listi že povsem orumeneli. Kot vidim pri Plamenki, se kaj takega ne bi zgodilo, če bi bile sadike vsaj ponoči pokrite. Tistih nekaj sadik v rastlinjakcu je tudi pri meni čisto vredu z izjemo nekaj malega fizioloških težav (vihanje listov navznoter).

Računam, da si bodo rastline kmalu opomogle, bo pa zorenje plodov zagotovo malenkost kasnejše.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

magnolija je napisal/a:
Tudi jaz imam vedno Asef zemljo za sejančke. Letos se ni izkazala. Sadike so že na prostem, sem sigurna, da si bodo lepo opomogle.

Sicer imam že od lani nekaj prvovrstnih substratov na sumu, da niso več takšni kot so bili leta. In ki so se dokazali ravno z večletno uporabo veliko nas tule na forumu.
O sumih in ugibanjih še kdaj drugič ....

Asef mi letos tudi že od začetka ni deloval kot sem pričakoval, pa vendar, nekako so mi sadike (sejančki) kolikor toliko rastli.

Katastrofa se mi je zgodila z zadnjo setvijo, paradižniki za v grede. Kar precej pozna setev, 22. marec, po izkušnjah čisto pravi termin za lepe sadike proti koncu aprila.
Letos so mi v Asefu obstale "zamrznjene" z kličnima listoma, naprej ni šlo Twisted Evil .
Po kakšnem mesecu sem jih razsadil v male lončke, kjer so se sejančki še vedno mučili nekaj tednov, da so oživeli in odgnali prave liste.

7. maja sem jih zadnjič presadil v lončke 7x7x10 cm. Spodaj na sliki je še nekaj revežev, ki sem jih presadil nekaj dni kasneje - pa ne vse, na koncu treh nisem mogel rešiti.

Z novim substratom so začeli normalno rasti, danes zvečer sem jih z okenske police preselil ven, jutri začnejo rasti že na sončku Wink .

Malo so se pretegnile sadike, zaradi stiske na oknu, zunaj jih bom raztegnil po mili volji.
Kak teden, največ dva, ostanejo še v lončkih.

Tako pozne saditve še nisem imel nikoli, ne v tem, ne v prejšnjem tisočletju Cool Wink .

LP_________________mfranc
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Moji se na vrtu krepijo. V vseh teh letih sem vedno uporabljala substrat asef. Vedno vse ok, letos pa prava katastrofa. Ko je prišel Majdra ga je skoraj kap pri pogledu na mojo revščino. Mene pa ob pogledu na njegove lepe čvrste sadike.
Spomladi bo potrebno zemljo stestirat in jo reklamirat, če bo stanje enako kot letos. Na žalost sem letošnjo vrečo zemlje porabila. Uporabljam pa ASEFOVO gnojilo, upam, da me ne pusti na cedilu, vsa leta so mi rože dobro uspevale z njegovo pomočjo._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Letos sem kupila majhno vrečo Asef Potgrund. Takrat, ko sem jo sipala z žličko v platoje, je pihal veter in mi jo je dobesedno nosilo po zraku kot prah. Potem sem poskušala zaliti, vendar je voda 3 dni tekla SKOZI. Plato zemlje sem stresla na vrt kar nekam..

Res zelo slaba kvaliteta Sad_________________LP Žižola
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

žižola je napisal/a:
Letos sem kupila majhno vrečo Asef Potgrund. Takrat, ko sem jo sipala z žličko v platoje, je pihal veter in mi jo je dobesedno nosilo po zraku kot prah. Potem sem poskušala zaliti, vendar je voda 3 dni tekla SKOZI. Plato zemlje sem stresla na vrt kar nekam..

Res zelo slaba kvaliteta Sad

Enako se je dogajalo meni. Bila je Asef zemlja še v stari embalaži in nov design pa ista figa!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Izgleda, da sem letos zadnja Embarassed No, končno so tudi moji paradajzki končno posajeni in upam, da si hitro opomorejo od dolgega čakanja na novo posteljo._________________naredimo svet lepši
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Brbr nikakor nisi zadnja. Meni je uspelo danes posaditi polovico sadik. Jutri nadaljujem in zakljucim. Sadike so lepe, mocne in verjamem da bodo hitro napredovale. Vse so posajene na posteljico iz ovcje volne in komposta._________________CARPE DIEM
Odgovori