Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
figula, piše, piše . Primorci veselo prezimljajo korenine, na celini je pa malo teže.
Moje čajote, ki so od toplega marca dalje zunaj, stagnirajo. Še vedno so na izgled skoraj popolnoma enake, kot na gornjih dveh slikah. Eno sadiko bom posadila v kompostnik in morda bo celo uspela prezimiti, če zima ne bo prehuda. Še sploh, ker tisti del kompostnika čez zimo pokrijem in ji moča ne bo mogla škoditi. Lahko, da ji večja nevarnost grozi od moče, kot od mraza.
Moje čajote, ki so od toplega marca dalje zunaj, stagnirajo. Še vedno so na izgled skoraj popolnoma enake, kot na gornjih dveh slikah. Eno sadiko bom posadila v kompostnik in morda bo celo uspela prezimiti, če zima ne bo prehuda. Še sploh, ker tisti del kompostnika čez zimo pokrijem in ji moča ne bo mogla škoditi. Lahko, da ji večja nevarnost grozi od moče, kot od mraza.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Moja čajota je (pre)velika. Imam jo še v posodi in jo prestavljam z vzhodnega balkona na zahodnega, da lovi svetlobo. V vrt gre pa šele po Zofki. Namenila sem ji mrežasto ograjo, blizu tiste, ki so jo lani osvojile ta dolge buče Canadian Crook._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
figula je napisal/a: |
Mogoče celo kje na teh 16 straneh to piše (res nisem imela volje vsega prebrat, jajks) - čajota je trajnica : http://thegrownetwork.com/growing-chayote-squash/ Dobro razvita korenina je preživela tudi -6 stopinj. Primorska bi z malo dodatne zaščite lahko nudila pogoje za njeno trajnost? |
Figula, Petru na Obali to uspeva. Bi videla v tej temi, če bi pobrskala Primorska je pa le malo preširok pojem.
Niti sam ne vem več, koliko zim mi je prezimila čajota. Mislim, da je sedaj 3. ma nisem siguren. Prvo čajoto, ki sem imel je prezimila 2 zimi. Ker pa je bila na neugodni lokaciji zaradi drugih rastlin, sem jo odstranil in posadil novo na tej lokaciji, ki je sedaj tu, mislim, da 3. zimo, mogoče pa 2.
Je pa lepo pognala in je že v prvem štuku pri tašči.
Je pa lepo pognala in je že v prvem štuku pri tašči.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pravkar sem svojo čajoto posadila v vrt. Na balkonu je krepko odganjala, rastla, delala temnozelene liste, vitice, koreninska gruda je bila tolikšna, da so se korenine pri dnu ravno začele navijati v krogu. Postlala sem ji z volno, posadila v bližini žične ograje - zdaj pa upam, da bo razumela, zakaj _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ladka s Povelj, Bahnkova