Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Da se po dolgem času še malo oglasim.
Kot vidim po temu kar so nekateri drugi člani objavili, lahko skoraj že sklepam, da postajajo čajote na obali kar trajnica.
Naj najprej povem, da tudi moja troletna že veselo pleza po latniku.
Dolžine odganjkov so do 2m za letošnje in do 5m za stare, ki so odgnale. Včeraj pa sem na moje veliko presenečenje opazil da že lepo cveti. Za sedaj samo ženski cvetki, vendar če bo obljubljena ohladitev bodo tudi moški se odprli. Če bo malo sreče in ne bo neprijetnih presenečenj bo očitno pridelek letos znova bolj zgodaj.
Še ena zanimivost. Od 10 lasnkih sadik, mi jih je vsaj 6 prezimilo. Kmalu jih ne bom več potreboval vsako leto saditi Very Happy

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Lepo je to slišati in videti. Pri nas pa je treba vsako leto povsem na novo saditi. Meni je to uspelo šele danes. Že priprava sadilne jame terja kar dosti dela. Vsega skupaj sem posadil 6 čajot. Vse so samo rumene gladke, ki so se pri meni izkazale najboljše. Trenutni poganjki so dolgi do pol metra in zelo olistani. Lansko leto sem pustil preveč poganjkov in je trajalo zelo dolgo predno so začele roditi. Letos puščam samo po 2 in še na teh bom odstranil nekaj stranjskih poganjkov. Bomo videli ali bo kaj bolje.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Bicikel, če sem prav razumela, boš od ene čajote pustil dva poganjka, ostale boš pa že v osnovi odsstranil. Jaz imam en 40 cm dolg poganjek, ostalo je pa tako nagužvano , da sploh nevem kako odstranit.
Za odgovor se ti zahvaljujem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Bicikel

Cinija, če je tako nagneteno, potem še nekaj časa pusti, da boš videla kateri bo drugi najboljši. Ostale potem odstrani s škarjami. Odrezani deli se bodo počasi posušili in zacelili. Enostavno se moraš odločiti. Kolikor vem kakšne večje škode ne moreš narediti. Samo pazi, da bo tisti, ki ga pustiš, očitno imel veselje do rasti.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala za odgovor
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bicikel, tale navodila za redčenje bodo pa tudi meni prav prišla, hvala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

To je samo moje mnenje. Nisem še rabil posebej hudo redčit, sem pa že brez kakšne škode odstranil odvečen poganjek. Tudi prikrajšati se ga da, tako kot pri vseh bučah. Seveda nekaj časa traja, da potem tam požene nadaljevanje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:
Tako!

Ena Petrova čajota, tista, ki ima že nastavek korenin, od danes dalje udobno poležuje na zemlji v loncu. Drugi dve bom nekako do konca februarja pustila še dremati. Zaviti sta v časopisni papir in pospravljeni v zaprto kartonsko škatlo na podstrešju, kjer bom skrbela, da temperatura ne pade pod + 2 °C, večinoma je pa nad 5 °C. Bo taka temperatura v redu?

Lonci so pripravljeni za vse tri: na dnu plast volne, ob straneh karton. Upam, da bo to dvoje preprečilo, da bi se ob presajanju zemlja razsula. Karton bom po potrebi potem odstranila, če do takrat ne bo že v celoti razpadel. Čisto na vrh sem dala 5 cm plast palmine šote, ki je po mojih izkušnjah zelo primerna za razvoj korenin, zadržuje vlago, ni pa pocasta.

To je moje prvo srečanje s sajenjem čajot in bom vesela, če uspe vsaj ena.

Rezultat:

Čajota, posajena 9. Januarja se je pravočasno vrasla in po prestavitvi loncev na prosto (sredi aprila, z vmesno selitvijo na toplo ob mrzlem koncu meseca) lepo napredovala. Proti koncu maja sem jo presadila na kompost, kjer odlično napreduje.

Drugi dve, posajeni šele marca, nista pravočasno naredili korenin, poganjka sta se posušila, gomolja propadata. Od sajenja naprej so bile vse 3 vseskozi v enakih pogojih - znotraj na temperaturi okoli 15 stopinj C , zunaj se pa zemlja po moje tudi ni utegnila shladiti pod 10 stopinj, saj so bile posode dobro toplotno zaščitene.

Zaključek: če bom še gojila čajote, jih bom sadila januarja.

Plast volne se je dobro obnesla, karton je pa povsem razpadel. Prihodnjič bom namesto njega dala kar kopreno.
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Sam imam čajote že od leta 2004 in davnega foruma rastline.com. Med tem sem zamenjal že veliko različic - prinesel sem jih že iz Indije in Indonezije, pa tudi drugih držav. Sedaj imam štiri različice - bodičaste (tudi hibridne - delno bodičaste), gladke rumene, zelene in temno zelene.
Največ obrodijo ponavdi hibridne, najmanj temno zelene.

Glede sajenja pa - kot vsaka bučka ne mara presajanja, zato vam toplo priporočam, da se jih sadi/seje direktno v zemljo na prosto, saj se bodo izredno hitro opomogle in nadoknadile rast tudi nekaj mesecev. Sam sem vse čajote takoj na prosto sadil. Letošnje (ne tiste, ki so odgnale od korenin ampak sveže sajene) imajo tudi že po 5m in več.
Sam kakršnokoli obiranje oz. rezanje odgankov odsvetujem, saj ne igra vloge pri temu koliko bo obrodila in kdaj bo obrodila, vsaj ne v taki meri da bi jaz to opazil. Največ vloge igra količina sonca in dežja. Ko je veliko sonca, visoke temperature in malo dežja, ne bodo obrodile, pa če še čudeže narediš. Pri meni naredijo ogromno prepletenih tudi preko 30m dolgih poganjkov, ki ponavadi vsi obrodijo. Če obiraš manjše čajote, bodo poganjki še več obrodili, če jih ne, se bo prej ustavilo.

To je nekako delček mojih izkušenj. Več pa še sproti.
Bicikel

Jan, sajenje direktno v zemljo je po moje možno samo na Obali kjer ima morje svojo zalogo toplote, povsod drugod je zemlja bolj ali manj premrzla, da bi pravočasno odgnale, plus, da je sezona krajša. Izjema znajo biti dobre mikrolokacije vinogradniških leg.
Glede premalo vode in prevelike vročine pa se strinjam, da je problematična. Soodvisnost rezanja poganjkov in rodnosti pa je zopet lahko različna. V ustrezni zemlji z dovolj vode in hranil lahko dobro rodijo na veliko poganjkih, če pa takih pogojev nimamo, potem z rezanjem usmerjamo vso moč v manj poganjkov. Torej po moje ni enega samega pravila.
Odgovori