Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nizke sorte fižola

Odgovori
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Lani mi je čez noč v vodi namakano seme zelo slabo kalilo, tako da nikoli več. Za primerjavo sem imel nenamakano in je bila razlika očitna, sem moral dosejati.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Stvari niso tako enostavne kot jih vsak prikazuje iz svojega vidika. Nihče ne pove vseh relevantnih podatkov, največ dva, tri, kar je bistveno premalo. Ne leti to na koga direktno, ampak vsake toliko me zagrabi ihta, ker vedno preveč posplošujemo, da bi bilo res uporabno.

Za bolj zanesljivo informacijo bi morali podati cel kup podatkov, napr:
- sorta
- starost semen
- globina sejanja
- lega (osončenost)
- datum sejanja (informativno, ker sam po sebi nima vpliva)
- tip zemlje
v daljšem času pa še:
- temperature ozračja
- temperature tal (na globini sejanja)
- vlažnost
- padavine
- ...

Vse to in še kaj vpliva na kaljenje in rast. Tako da je za nekoga namakanje semen dobro, za drugega nikakor, odvisno od vsakokratnih pogojev. Splošnih pravil ni, so le povprečja in izkušnje, ki pri nekomu trenutno delujejo, pri drugemu pač ne. Seveda je preveč komplicirano zbirati vse te podatke, zato je tudi zanesljivost trditev potem obratno sorazmerne z njihovim številom. In to velja za vse kar sadimo, ne le za stročnice. Tako, konec ihte Rolling Eyes
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tole pa podpišem, Bicikl.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi jaz. Zato pri svojem komentiranju namakanja zrnja vedno (razen, če slučajno pozabim) poudarim, da namakanje in prehladna zemlja ne gredo skupaj. Kakšno situacijo ima vsak od nas doma, bi nekako moral vedeti. Še posebej, če recimo sadimo fižol nekam, kjer bo imel noge v pretežni senci. Taka lokacija za zgodnje sejanje in namakanje ni primerna, se pa odlično izkaže v primeru poletne suše.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, jaz lahko postrežem s "primerjalno književnostjo" na mojem vrtu. Letos sem prvič namakala fižol v kamiličnem čaju. Pa ne samo zaradi pospešitve kalitve, temveč tudi zaradi razkuževanja semena.
25.5. sem posadila nekaj nizkega fižola med paradižnik in drugo polovico (64 prekel) visokega fižola. Sadila sem različne sorte, ki so v preteklih letih potrebovale 9-14dni za vznik. Včeraj sem opazila prve zanke nizkega fižola, danes pa tudi precej zank visokega. Torej so prvi potrebovali 5, 6 dni za vznik. Torej lahko rečem, da je šlo malo hitreje, kot prejšnja leta. Ali bo fižol tudi zdrav (razkuževanje), bomo pa še videli...._________________naredimo svet lepši
metuljc

Logično, brbr, namakanje je sprožilo nabrekanje semen in s tem začetek kalitve (hormoni, encimi, razgradnja škroba,.....da ne zaidem preveč v detajle). Ampak, sadila si 25. 5., od takrat je bilo precej topleje kot pred tem. Letošnji glavni problem je hladna zemlja, do pred kratkim.
Enako je namakanje nevarno, če gre seme potem v preveč suho zemljo, ker ga ta izsuši in je s kalitvijo konec.
Ja, ni lahka, če posegamo v naravno krogotok reči. Embarassed
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

To s hladno zemljo sem izkusila letos, ko sem nekaj probnih nizkih posadila ob krompir že 13.4. En mesec ni bilo na spregled nobenega. No, zdaj so pa ene 4 micene rastlinice, ki se bodo vse življenje borile s tako slabo začetno popotnico (se mi zdi). Teh nisem namakala.
Pri letošnji saditivi fižolov sem izvedele dvoje (če sem se naučila, bom videla v prihodnje, če teh napak ne bom več ponavljala):
- ne sadi prezgodaj
- ne sadi pregloboko_________________naredimo svet lepši
Fedex

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Čez noč sem namakal semena nizkega fižola, katera sem danes posejal. Vendar sem jih namočil precej preveč, kot sem jih potreboval. Ali lahko ta semena še porabim za kasneje ali bodo fuč? Je že kdo to poskušal?
metuljc

Žal kasneje ne bodo kalila, ker si z namakanjem sprožil kalitvene procese. Ko se sprožijo (voda je vdrla v seme, začela se je razgradnja škroba, ......skratka, proces je nepovraten.
Morda še to, če si namočen fižol posadil v zelo suho zemljo, ne bo OK, ker bo suha zemlja fižol izsušila. Morda bi bilo pametno malo zaliti in upati, da v torek res zalije še narava, kot napovedujejo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... a ga že sadite? Vas nič ne skrbi zgoden datum?
Odgovori