Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2016

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Seveda je lažje doumeti premer kot obseg, saj premer neposredno vidimo. Poleg tega je pri obsegu možnost napak pri meritvi večja.

Tako je premer (poleg teže) kar logična mera.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Meni se je pa letos na delu grede, kjer je bil lani česen, pojavilo ene par novih rastlinic česna Rolling Eyes . Pa sem lani sigurno vsega pobrala Wink . Sadila sem ga iz strokov in zarodnih čebulic. A je možno, da so to kakšne čebulice, ki lani niso vzklile?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Hm, se opravičujem Rolling Eyes . Nakaj strani nazaj sem kasneje našla odgovor - da so ti česni res iz lanskih zarodnih čebulic, katerim se je tenki nadzemni del posušil in ga zato nisem opazila.
Očitno se vam to dogaja vsako leto Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, seveda se nam dogaja. To so rastlinice presenečenja, ki hvaležno služijo za spomladansko crkljanje s česnovim zelenjem.

Če želimo pobrati res vse rastline (zrastle iz zarodnih čebulčkov) z grede, moramo redno opazovati dozorevanje in izkopavati dozorele rastlinice postopoma in ne čakati, da vse dozorijo (tiste močnejše dozorijo, ko te male sploh nimajo več nadzemnega dela). Te rastlinice ne cvetijo. Prvi znak dozorevanja je, da se rastlinice poležejo. Potem začnejo rumeneti in takrat je čas za izkop. V zemlji oblikujejo bolj ali manj veliko čebulico - ne naredijo glavice z več stroki. So idealen sadilni material za jesen (ker jih ni potrebno pred sajenjem razstročkati). Če pa jih pustimo/pozabimo v zemlji in jih pustimo naslednje leto dozoreti, nam postrežejo z lepo glavico jedilnega česna._________________naredimo svet lepši
copatka

Brbr, hvala za izčrpno razlago! Torej bom imela nepričakovano ene pet glavic več, lalalalala Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

He, he, saj sem rekla do so to rastlinice presenečenja. Če bo šlo tako naprej, boš kmalu samozadostna kar se česna tiče Wink_________________naredimo svet lepši
brbr

Česen na njivi izgleda zelo v redu. Zaenkrat ni nič rjast, tudi gosenice nisem našla nobene in listi so lepo zeleni. Mislim, da je škropljenje z gabezom obrodilo sadove. Tu in tam tudi kakšna rastlina že poganja cvetno steblo. Skratka: zaenkrat zelo dobro kaže._________________naredimo svet lepši
copatka

Super, brbr Very Happy ! Tudi moja anka je videti v redu, kar imam pa poskusno enih drugih sort, so pa bolj čudne Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

brbr, fajn da ti dobro kaže. Tudi pri meni se Anka še dobro drži.
brbr

Me veseli, da bo letos v Gartlcu pošteno dehtelo po česnu Laughing.

Copatka, mogoče so pa tisti drugi bolj zgodne sorte in zdaj že dozorevajo.

Bicikel, držim pesti, da se te rja letos ogne.

Seveda želim lep pridelek tudi vsem ostalim, ki negujete te hude rastlinice. Še slaba dva meseca in bo sezona pod streho. Upam, da bomo v tem času imeli čim manj razlogov za jamranje._________________naredimo svet lepši
Odgovori